Hlavní navigace

Krychle + bludiště + Mapy Google = herní experiment pro internetové prohlížeče

30. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Microsoft ve svém prohlížeči začal vážně podporovat webové standardy a uvedl v chod hardwarovou akceleraci, vytvořil rovněž galerii ukázek, které využívají specifických vlastností nových funkcí v prohlížeči. Menší experimenty ovšem dělají i jiní, například Mozilla. A Google, samozřejmě. Ten se ovšem (jako správný velký podnik) nebojí velkých věcí, takže kromě maličkých hříček občas ukáže poměrně rozsáhlý projekt – rozsáhlý vzhledem k tomu, že jde o pouhé demo propagující schopnosti produktu. Tentokrát firma zkombinovala technologii WebGL a Mapy Google a vytvořila docela zábavnou hru, která vám nicméně déle než na pět minut pravděpodobně nevydrží.

Cube Maps Cube Maps Cube Maps Cube Maps Cube Maps

Jistě znáte podobné hry z dětství, kdy jste museli kuličku dopravit bludištěm do cíle. (Tenkrát to ovšem nebylo na obrazovce počítače.) Maps Cube to má také tak, jen vývojáři vzali mapy několika měst a potáhli jimi krychli. Pohybujete se tedy ulicemi měst a snažíte se s kuličkou dostat na cílové místo. Abychom si rozuměli, každá strana krychle představuje jiné město. Hra by možná byla zajímavější a náročnější, kdyby se dalo přecházet přes hrany. Napoprvé budete muset dostat kuličku na jediné místo, výzva se ale zvyšuje. Hned v druhé mapě už máte cílů více. Měst (tj. počet úrovní) je tu osm.

 

Experimentální hříčku najdete na adrese www.playmapscube.com. Abyste ji rozhýbali, potřebujete tedy prohlížeč podporující WebGL a podporovanou grafickou kartu. Víte sami nejlíp, již jsme to rozebírali, že si webové prohlížeče zdaleka nerozumí s každou grafickou kartu. A už vůbec ne zastaralé ovladače k ní. Další experimenty případně naleznete na www.chromeexperiments.com. Hra běží určitě v Googlu Chromu a Firefoxu. Pohoříte naopak v Internet Exploreru a Opeře. U Microsoftu naneštěstí s implementací nevyhlíží zrovna růžově.

Redmondští podporu WebGL neohlásili, takže pro IE si patrně budete muset pořídit doplněk Google Chrome Frame nebo IEWebGL, který se soustředí čistě na onu 3D grafiku. Zásuvný modul od Googlu vám naopak přinese technologických novinek více. A odkud přišla inspirace na hru Maps Cube? Shlédněte video níže:

CS24

Zdroj: +Google Maps

Byl pro vás článek přínosný?