Hlavní navigace

Kulervoucí zelená nálož od eVGA

2. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký výrobce grafických karet a základních desek nešetří v poslední době novinkami: dnes je to nová základní deska s čipsetem X58, a to eVGA X58 Classified 4-Way SLI. Ano, čtete správně, tato deska disponuje celkem sedmi (!) plnými PCIe ×16 sloty a podporuje zapojení až čtyř GPU od Nvidie v tzv. Quad SLI režimu.

eVGA X58 Classified 4-Way SLI

Deska samotná nemá standardní ATX rozměry, je to první vlaštovka s XL-ATX (34,5 × 26,4 cm). Jak už jsem zmínil, použitým čipsetem je Intelovský X58. Deska by měla bez problémů pojmout až čtyři GeForce GTX 285 Classified karty rovněž od eVGA. Napájení desky je desetifázové, díky kterému může dodat procesoru až 600 W (ideální pro extrémní přetaktování). Piny v patici mají třikrát více zlata než u normálních desek, čímž došlo k výraznému zlepšení vodivosti.

Z dalších parametrů stojí za zmínku zejména podpora až 24 GB RAM, 9 SATA II portů, osmikanálový zvukový kodek, duální gigabitový ethernet a FireWire výstup. Cena je poměrně vysoká, činí bez centu rovných $450.

Tím ale zajímavosti z americké stáje nekončí, pakliže byste toužili po Quad SLI čtyř samostatných grafických karet, budete nějaké potřebovat. eVGA vám opět vyjde vstříc se svou GeForce GTX 285 Classified, která má podporu 4-way SLI.

GeForce GTX 285 Classified

Karta se drží referenčních taktů 648/1242 MHz pro jádro/paměti. Množství paměti je obvyklý jeden gigabajt, napájení je osmifázové. K napájení potřebuje celou trojici šestipinových konektorů. Samozřejmostí je podpora všech nástrojů společnosti eVGA, jako je například eVGA Precision či EVbot.

CS24

Podoba SLI můstku zatím není známa, pravděpodobně je dodáván přímo buď s kartou, či základní deskou výše. Cena grafické karty je stanovena na (opět) bez centu $380, v současnosti jsou přijímány předobjednávky.

Zdroj: techPowerUp! 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku