Hlavní navigace

Ladíme výkon AMD Llano na MSI A75MA-G55

22. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

MSI A75MA-G55

Už jsme prověřili procesorový výkon APU AMD A6-3650, podívali jsme se společně také na plynulost 3D her spouštěných jak na integrovaném Radeonu HD 6530D (Sumo) v A6, tak na případy, kdy mu v CrossFireX pomáhal podobně výkonný diskrétní Radeon HD 6450 v nejvyše taktované a takřka nedostupné variantě. Zatímco v prvním případě nás AMD nenadchla (ale ani vyloženě nezklamala), v druhé části byl důvod k aplausu. Do úplného obrazu o testovací sestavě platformy Lynx zbývá důkladnější prohlídka použité základní desky, pohrání si s přetaktováním a některými nastaveními.

Jak už víte z úvodního testu A6-3650, AMD pro socket FM1 vydala čipsety
rovnou dva, A75 a levnější A55. Druhý jmenovaný je ochuzen o USB 3.0 přímo v FCH
(Fusion Controller Hub, tento název se používá pro to, co z čipsetu po
odsunutí spousty funkcí přímo do procesoru zbylo), SATA 6 Gb/s je nahrazeno pouze starší 3Gb/s variantou a také o funkci FIS based switching
pro RAID. Následující schéma je tedy až na dvě místa shodné jak pro A75, tak pro zatím nedostupnou A55.

A55 by mohla být zajímavá možná pro ty výrobce, kteří mají velké skladové zásoby řadičů USB 3.0 (typicky Renesas/NEC) a neudají je všechny na desky platforem Intelu. Všimněte si, že Llano má oproti Sandy Bridge výhodu čtyř PCI Express 2.0 spojení a rovněž integrace USB 3.0 přímo do čipsetu je něčím, co Intel teprve chystá. Ještě pro jistotu: USB portů nemůže být maximálně 16, jak byste mohli mylně zjistit prostým součtem, ale 14.

AMD také upozorňuje, že paměťový řadič Llana sice podporuje DDR3 až do frekvence 1866 MHz efektivně (včetně), ale pouze při osazení jednoho modulu na kanál (tedy při dvou modulech celkem). Jaká je nejvyšší podporovaná frekvence při osazená čtyř paměťových modulů, to jsem bohužel v PDF od AMD nenašel, můžu jen tipovat 1600, nebo 1333 MHz efektivně.

Od ne až tak zajímavého „zbytku“ čipové sady přejděme raději přímo k základní desce MSI A75MA-G55 (MS-7696). Tedy pro začátek k jejímu obalu a příslušenství. Koncovka G55 naznačuje, že máme tu čest s takovou řekněme nižší střední třídou v sérii desek MSI. V tuto chvíli ale žádná dražší sestra v podobě -G65, -GD80 či naopak lacinější -C45 apod. na trhu ani není.

Hlavním tématem krabici je opět Military Class II, tedy honosný název pro „lepší“ součástky – něco, co v současné době tlačí nejen MSI, ale i její úhlavní nepřátelé z ostrova Formosa (Asus a Gigabyte). V případě A75MA-G55 se můžete těšit z osazení cívek s feritovým jádrem (nápis "no buzz", tedy zaručené nepískání, někam zmizel nebo si jej MSI nechává pro grafické karty) a elektrolyty byly podobně jako u slušnějších desek konkurence vytlačeny pevnými kondenzátory. Z mobilních zařízení se na desky MSI dostaly poněkud dražší miniaturní "Hi-c caps" s tantalovým jádrem.

U3/U6 tvořící jediné logo patří rozhraním USB 3.0 a SATA 6 Gb/s, těmi se pyšní samozřejmě úplně každá deska s A75. OC Genie II slibuje automatické přetaktování za jedinou sekundu, jeho funkčnost v praxi samozřejmě vyzkoušíme. Logo doporučení AMD vidím poprvé, víte-li, co je třeba pro jeho získání ze strany výrobce základní desky udělat, obohaťte nás prosím v diskuzi.



Příslušenství odpovídá cenové kategorii a kromě manuálu a instalačního CD čítá dva na jednom konci zahnuté kabely SATA, redukci nápájení Molex-SATA a samozřejmě I/O shield. Bracket nese dva porty USB 3.0 a poslední vyfocenou věcí je leták s referenčními výsledky od testera v MSI společně s doporučením pro výběr chladiče. Toho se ale v prodejní verzi nemusíte bát.



Po vložení do mechaniky se vám při zapnutém automatickém přehrávání nabídne rozhraní instalačního CD. Doporučuji instalovat klepnutím na jednotlivé ikonky (chipset, LAN, audio), jelikož Total Installer s největší pravděpodobností obsahuje zkušební verzi bezpečnostního balíku Norton. Nezkoušel jsem, nerad bych před dalšími testy Llana znovu instaloval operační systém.

U celkového rozvržení základní desky není v případě A75MA moc co kritizovat, málo místa mezi paticí a sloty DIMM je bohužel znakem snad všech základních desek pro socket FM1. Vzhledem k tomu, že v propustnosti pamětí a latenci jsem si od dob K8 nevšiml žádného výraznějšího pokroku, tak je to trochu rozčilující. Jedna změna tu vlastně je už od čipové sady 990FX: dva moduly do dvoukanálového zapojení neosazujete už vedle sebe ale na střídačku jako tomu je u Intelu.

Nepotěšily mě pouze tři konektory pro ventilátory. Jeden čtyřpinový najdete poblíž patice procesoru, další u napájení ATX 24-pin a poslední nad horním slotem PCIe ×16. Ten je už jen třípinový. Většině uživatelů bude tento počet asi stačit, přesto už kvůli pohodlnější správě kabelů měla MSI alespoň ještě jeden konektor někam dolů umístit.

Mezi konkurencí MSI s A75MA-G55 vyniká kombinací slušného chladiče na MOSFETech, čtyř pozic DIMM i na desce formátu Micro ATX a umístěním konektorů SATA. Baterii mezi dvěma sloty PCI Express ×16 nemá smysl kritizovat, na Micro ATX není opravdu moc kam jinam. Oproti konkurenci má MSI naopak trochu menší pasiv na FCH, jestli to bude nějak vadit, to si také ukážeme.



Možná se budete divit, proč se u desek se socketem FM1 pro APU s TDP i přes 100 W výrobci vrací z 8pinového  EPS12V na 4pinový ATX12V. Kupodivu se na tom shodli tři největší hráči v retailových základních deskách (Asus, MSI i Gigabyte), EPS12V jsem viděl jen na deskách Asrock.




Zajímáte-li se o schopnosti monitorovacího čipu Fintek F71869AD, můžete zavítat do jeho rozsáhlého datasheetu (PDF). CPUID HWmonitor nebo HWiNFO32 Sensors si s ním vcelku rozumí.


Zadní panel vychází vstříc všem, kdo mají doma ještě použitelnou myš, nebo klávesnici do PS/2 – najdete tu právě jeden univerzální PS/2. Vedle něj pak tři výstupy pro monitory: HDMI (díky APU ve verzi 1.4a), analogový D-Sub a DVI-D. Zvukové vstupy a výstupy jsou pouze analogové, počet síťovek se zastavil na jediné a ačkoli zde vidíte jen čtyři porty USB 2.0 a dva USB 3.0, nemusíte mít strach. Další dva USB 3.0 jsou na výše zmíněném bracketu a další až čtyři USB 2.0 získáte zapojením kabelů od konektorů skříně do základní desky. Deska je připravena i na skříně nabízející už USB 3.0 někde na předním panelu, příslušný konektor pod spodním PCIe ×16 nemusíte obsadit bracketem do zadní záslepky.

MSI myslím tak trochu po vzoru Asusu přibaluje prodloužení pinů základní desky, díky kterému všechny ty kablíky skříně pro indikační LED, zapnutí/vypnutí, reset či audio výstup a mikrofon snadno zapícháte přímo do nich a teprve potom pohodlně do základní desky. Přes zmíněné bych stejně uvítal, kdyby MSI neopustila barevné vyznačení a nabídla kombinaci přístupů.

EFI "ClickBIOS"

Vzhledem k tomu, že už i na platformě AMD začíná být BIOS vytlačován EFI a také proto, že BIOSem jsme vždy tak trochu nesprávně označovali ovládací rozhraní nastavení základní desky, bude možná v tomto přechodném období vrátit se k názvu Setup. Všechny obrázky a zkoušky níže jsou provedeny ve verzi 1.20, kterou jsem na desku nahrál pohodlným procesem přímo z prostředí Windows (LiveUpdate).

Zatímco hlavní obrazovka se od Setupů dosud běžných BIOSů jak od AMI, tak od Awardu co do obsahu příliš neliší, záložka Advanced má nezvykle bohaté členění. Možná vás překvapí, že MSI u svého nejnovějšího produktu zapomněla na všechny ty ikonky a vůbec celkové omalovánky. Nevím jak vy, ale já jsem rád. Zajímavější podnabídky jsem odfotil, zastavím se ale až u Hardware Monitoru.



Ve výchozím nastavení není nastavena žádná regulace ventilátorů. U ventilátoru procesoru máte možnost zkombinovat minimální otáčky (lze nastavit celkem devět hodnot, od nuly do sta procent) a cílovou teplotu. Ventilátor by měl být řízen tak, aby teplota procesoru nepřesáhla cílovou. Regulace je zřejmě omezena na ventilátory s PWM, jelikož Noctua P12 se mi navzdory nízkým teplotám APU točila neustále 1350–1400 rpm.





Zejména Memory-Z, který vám přímo v Setupu ukáže, jaké mají vaše paměti specifikaci (SPD), je velmi šikovným pomocníkem. Jeho stručná verze dostupná přes zkratkovou klávesu až tak užitečná není.

Vše, co potřebujete pro ladění výkonu desky, máte pěkně přehledně na kartě Overclocking. Nelíbíla se mi snad jen jediná věc a to nutnost například BCLK vybrat v seznamu (po 1 MHz docela dlouhém) namísto možnosti číslo rovnou vepsat.

Nevím, jestli by bylo velkým problémem u procesorů, které nemají směrem nahoru odemčený násobič, jednoduše nenabízet jeho zvýšení. To pak logicky nefunguje. I když je zajímavé, že třeba CPU-Z se dá nastavením v Setupu desky oblafnout a třeba při změně násobiče na 35× detekoval A6-3650 jako 3,5GHz procesor. Byl to samozřejmě nesmysl, jelikož výkon byl pořád stejný.


Tak tohle je to přetaktování za jedinou sekundu, tedy OC Genie II. Navýšení základní frekvence ze 100 na 110 MHz trochu připomíná taktování Sandy Bridge bez K, každopádně s overclockem z 2,6 na 2,86 GHz spokojeni určitě nebudete.

Další matoucí položkou je Adjust IGD Frequency, tedy změna taktu integrované grafiky. To je snad nějaký relikt z desek s čipsety 890GX, 880G či 785G. Položka a celé její chování je zcela matoucí. Jakmile přepnete z Auto na Manual, skočí vám tam jako výchozí stav rovnou 600 MHz (HD 6530D v A6-3650 má přitom takt 443 MHz) a můžete klidně nastavit 1000 MHz, systém vám k vašemu údivu naběhne. Pak spustíte třeba MSI Afterburner nebo Furmark (GPU Shark) a jen zíráte, jak snadno se vám povedlo více jak 100% přetaktování. Jenže pustíte hru nebo 3D benchmark a snímková frekvence je pořád stejná. Nastavení IGD Engine CLK pochopitelně vůbec nefunguje.

Už jsem zmínil, že desktopové Llano podporuje DDR3 až do frekvence 1866 MHz včetně. To ale v případě, že osadíte nejvýše jeden modul na kanál, tedy max. dva celkem. Bohužel už nevím, jestli v případě čtyř modulů je podporovanou frekvencí 1600, nebo 1333 MHz.

S provozem Command Rate 1T jsem při osazení dvěma moduly neměl problém, zkoušeno na dvou sadách pamětí s různými čipy. Llano podporuje nastavení napětí od 1,35 V. Jestli má paměťový řadič nějaký limit pro dlouhodobý provoz s vyšším napětím DRAM, to zmíněno není a nejspíše podobný problém jako u Intelu nebude. Setup nabízí max. 1,9 V pro paměti a 1,985 V pro procesor. To uspokojí asi i extrémní overclockery, bohužel však současně nemůžete nastavit méně než 1,395 V. Tím je trochu omezeno snižování spotřeby snížením napětí a hledáním stabilního minima, uklidnit vás mohou možná dvě věci.

  1. A75MA-G55 stejně zřejmě reálně nastaví nižší napětí, než ukazuje hodnota v Setupu (při přetaktování jsem nastavil 1,50 V, v zátěži pak CPU-Z ukazoval 1,425 V)
  2. Cool'n'Quiet funguje a v idle nastavuje napětí kolem 1 V, násobič klesá na 8× (procesor běží na 800 MHz). Příkon desky s APU je v idle opravdu velmi nízký, srovnatelný či o chlup nižší než jsem naměžil u E-350 (Zacate).

    Ještě jedna perlička k CPU-Z, Llano současnou verzi 1.58 umí pěkně pobláznit a pak to vypadá, že v idle běží i s napětím pod 0,5 V:





Desce nechybí ani profily pro uložení nastavení, na další fotce pak vidíte onu užitečnější podoobu Memory-Z a úplně na závěr třípoložkovou záložku týkající se Power Managementu a virtualizace. Ani jednu z funkcí jsem nemusel při přetaktování vypnout.


A75MA a software

První utilitou, kterou byste měli z CD nainstalovat, je určitě LiveUpdate. Jste-li připojeni k internetu, nechte jednoduše doběhnout automamatický sken a potom si vyberte z nabízených aktualizací BIOSu či utilit spojených s deskou.

Tentokrát bohužel nešlo všechno tak hladce. Je vidět, že deska je pro MSI zatím asi trochu pionýrská a alespoň pod Windows 7 x64 se po instalaci OverClocking Center ani Control Center II nerozběhly:

MSI Afterburner sice správně detekuje frekvenci integrovaného Radeonu i pamětí, přetaktování však možné není.

HW monitor posledního Afterburneru ukazuje stejné teploty APU v idle jako třeba HWmonitor, zde ještě software není na Llano připraven.

Po chvíli laborování se mi podařilo rozjet AMD System Monitor, bohužel však neukazoval frekvence tak, jak jsem to mohl obdivovat v press PDF od AMD.

Stav v idle (desktop Windows 7):

Prime95 stress test (čtyři vlákna):

FurMark (max. vytížení GPU části APU):

Prime95 + FurMark současně:

Po deseti minutách Prime95 jsem spustil CPUID Hardware Monitor, který u nové verzi avizuje podporu Llana:

Nejlepší detekci předvedl jako obyčejně slovenský HWiNFO32, nejprve idle, potom zátěž:

Chlazení, přetaktování, vliv pamětí na herní výkon, verdikt

Chlazení základní desky

Pomocí bezdotykového teploměru jsem proměřil také teploty v několika místech základní desky. A to jak v klidu v desktopu Windows 7, tak po desetiminutové plné zátěži CPU části. Mějte na paměti, že použitý chladič, Noctua NH-C12P svým ofukem směrem dolů poměrně pomáhá teplotám v okolí patice, s věžovým chladičem by to bylo horší. Také lesklé odrazivé plochy mohou teploty zkreslit (infra teploměr naměří méně).

A75MA-G55 teploty
Po najetí kurzorem myši na obrázek uvidíte teploty v zátěži

Přetaktování

Už jsem to prozradil o stránku dříve: A6-3650 není problém provozovat při nejvyšším násobiči (26×) s maximální základní frekvencí, kterou umožňuje deska nastavit (131 MHz). Stačí přitom lehce zvýšit napětí (z 1,4 na 1,5 V, ve skutečnosti je to asi 1,34 a 1,42 V) a t oje už úplně vše, co musíte udělat. Zvýšení činí nakonec 838 MHz, jelikož 131 MHz znamená jak podle HWiNFO32, tak podle CPU-Z ve skutečnosti 132,2 MHz.

Přetaktované APU A6-3650 jsem samozřejmě podrobil několika testům, aby bylo vidět, jaký smysl to mělo:

2600 MHz 3438 MHz Nárůst
26 × 100 26 × 132
Příkon v idle W 32 34 +6,3 %
Příkon s Prime95 W 132 191 +44,7 %
Teplota APU s Prime95 °C 45 65 +44,4 %
prime95 + furmark W 145 192 +32,4 %
Prime95 + Furmark °C 44 64 +45,5 %
Prime95 + Furmark fps 7 7 +0,0 %
7-zip MIPS 9867 12616 +27,9 %
Fritz Chess Benchmark body 6375 8490 +33,2 %
x264 benchmark fps 17,41 22,75 +30,7 %

 

S přetaktováním to ale tak úplně jednoduché jako facka není. Když jsem nechal Prime95 běžet více jak oněch zhruba deset minut, najednou bylo na wattmetru místo 191 jen 181 W. Zkontroloval jsem HWiNFO32 a ejhle: násobič u některých jader byl snížen:

Za nějakých dvacet minut už násobič klesne na 23× u všech jader:

Jedná se zřejmě o nějaké hlídání TDP, pokud byste tedy počítali s max. přetaktováním třeba na dlouhé převody videa, měli byste tohle vědět. Po asi deseti minutách Prime95 jsem zkusil znovu změřit teploty na desce ve stejných místech jako bez přetaktování:

Vliv pamětí na výkon ve hrách

Sama AMD uvádí, že frekvence pamětí má velký vliv na 3D výkon APU. Všude po světě jste mohli vidět vliv na výkon u silnějšího A8-3850 s výkonnějším Radeonem, na EHW si tedy doplníte znalosti o škálování s A6-3650. Musím předeslat, že na rozdíl od Phenomu II + 990FX tentokrát nebyl problém Exceleram EP3001A provozovat nad nějakých 1841 MHz, samozřejmě jsem společně s frekvencemi prodlužoval také trochu latence. Command Rate na 2T místo 1T změní sama deska při změně z DDR3-1333 na DDR3-1866, možná se tím vysvětluje to, proč AMD říká, že 1866 MHz není podporována se čtyřmi moduly.

Vliv tří různých nastavení jsem vyzkoušel ve dvou dost odlišných hrách. Odlišných v tom, že zatímco Crysis trápí typicky především stream procesory, tak Far Cry 2 naopak u diskrétních grafik většinou dost závisí na frekvenci a také velikosti grafické paměti.

Změnu si vyjádřeme ještě procenty:

Vliv
nastavení pamětí na herní výkon A6-3650
Crysis Far Cry  2 Crysis Far Cry  2
1333-8-8-8-24 27,0 20,0 100,0 % 100,0 %
1600-9-9-9-27 27,8 21,1 +3,0 % +5,5 %
1866-10-10-10-30 28,9 21,9 +7,0 % +9,5 %

Mnohem větší nárůsty jsem zaznamenal v synteickém Furmarku. Jeho výchozí nastavení zřejmě potřebuje rychlou grafickou paměť, jelikož škálování bylo až neuvěřitelné. Při 1333 MHz Furmark ukazoval průměr 7 fps, při 1600 MHz už 9 fps a při 1866 MHz dokonce 11 fps. Bohužel nejsou k dispozici desetinná místa.

Verdikt

Zatímco v první části se nám výkon CPU A6-3650 tak úplně nezdál, možnost přetaktování oproti v podstatě „zamčeným“ Core i3-2xxx do záležitosti vnáší trochu jiné světlo. Po přetaktování bude v mnohavláknových testech už A6-3650 určitě povětšinou rychlejší, na druhou stranu nesmíte zapomínat na už opravdu velký rozdíl v příkonu.

AMD ale v posledních letech umí spíše než jen CPU celé platformy. To platí v tomto případě dvojnásob, vždyť testovanou desku pořídíte za něco přes 1900 Kč, APU A6-3650 za 2400 Kč a už sháníte jen paměti, pevný disk, skříň a zdroj. Ve výsledku můžete mít opravdu solidní počítač velice levně, přitom vás nepřekvapí ani novější hra, ani nějaké náročnější převody videa či rendering panorama. Ano, to posledně jmenované budete mít na Core i3-2100 asi rychleji, jinak boduje AMD. Na straně dvoujádrového Sandy Bridge s HT pak samozřejmě zůstává poměr výkon/watt (v zátěži pochopitelně). Jinýmo slovy: ani v desktopu se mi Llano nejeví jako špatný počin.

Jestliže u A6-3650 můžeme říct: slušný, u MSI A75MA-G55 to může být klidně: dost dobrý. Za jednu z nejnižších cen v rámci desek se socketem FM1 (levnější je asi jen Asrock) dostanete dobře navrženou základní desku, která až na ten (doufejme, že zatím) nefungující doprovodný software nemá takřka slabin. Určité kompromisy jsou způsobeny platformou nebo formátem Micro ATX, ty ale nemá smysl vytýkat.

Mně se A75MA-G55 kromě nízké ceny líbila především kombinace menšího formátu společně s nechybějícím DVI-D, čtyřmi sloty DIMM pro paměťové moduly a slušným chlazením napájení. To, pokud jsem se díval dobře, žádná konkurence od tří největších rivalů z ostrova Formosa nenabízí.

CS24

MSI A75MA-G55 (MS-7696)

+ cena
+ dobré rozložení komponent
+ Micro ATX se čtyřmi DIMM
+ pasivní chlazení dostatečné i při přetaktování
+ dva PCIe ×16 sloty (8 + 8 PCIe 2.0 pro dvě grafické karty)
+ bezproblémové přetaktování až na max. BCLK
+ logicky členěný Setup (EFI ClickBIOS), mnoho funkcí, žádné omalovánky
+ LiveUpdate
+ výstupy na monitor (D-Sub, HDMI i DVI-D)
+ další USB 3.0 na bracketu (volitelně lze na přední panel skříně)
- v současnosti s deskou nefunkční utility Control Center II a Overclocking Center
- příliš opatrný OC Genie II
- BCLK končí na 131 MHz
- zřejmě pouští nižší napětí, než nastavíte
- nefunkční/zapomenuté položky v SETUPu, pomalejší odezva
- jen tři konektory pro ventilátory, regulace jen PWM
- malá vzdálenost mezi paticí a DIMM (platí pro všechny desky s FM1)

Za
zapůjčení procesoru AMD A6-3650 a základní desky A75MA-G55 děkujeme společnosti MSI

Byl pro vás článek přínosný?