Hlavní navigace

Legendární počítač ZX Spectrum slaví 30. narozeniny

23. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V 70. a 80. letech sice počítače ještě nebyly běžnou součástí životů, ale o to zajímavější byla nabídka strojů pro domácnosti. Svět se nedělil pouze na Windows PC a Macy, ale výrobců byly desítky. Britská společnost Sinclair Research přesně před 30 lety (23. dubna 1982) představila jeden z nejslavnější domácích počítačů – ZX Spectrum.

Legendární osmibit s gumovou klávesnicí přišel s 3,5MHz procesorem Zilog Z80A, prodával se s 16 kB paměti (i 48 kB). Díky RF modulátoru byl připojitelný k televizi, text zobrazoval v 32 sloupích a 24 řádcích (rozlišení 256 × 192 px) a zvládal grafiku s 15 odstíny barev (osm barev se dvěma úrovněni jasu). Uspěl především díky ceně, která se na domácím trhu ustálila na 100 librách.

Dostala do rukou spousty nadšenců, ti pak v Basicu vytvořili přes 20 000 aplikací a her. U nás byl zřejmě nejslavnějším tvůrcem František „Fuxoft“ Fuka. Dle Wikipedie ještě někteří programují software pro Spectrum i dnes.

 

Spectra dostala také řadu příslušenství od tiskárny až po herní periferie. Původní Spectrum se dočkalo několika nástupců a především východních klonů. I v Československu vznikl kompatibilní Didaktik Gama a později Didaktik M.

Zdroj: Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku