Hlavní navigace

Lenovo IdeaPad U165: první (levná) vlaštovka s AMD Vision

20. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod a vzhled

Lenovo Ideapad U165 je příjemným minibookem dodávaným na český trh ve třech konfiguracích. U všech jsou u označení procesoru uvedená tři stejná písmena: AMD. To, co bylo ještě před nedávnou dobou téměř nemyslitelné, se stalo skutečností. AMD dokázalo nabídnout dostatečně zajímavé procesory jak z pohledu výkonu, tak i spotřeby. Dnes testovaný model je centrem nabídky, a s procesorem AMD Neo II K325 nabídne slušný výkon při stále dobré spotřebě. Nejnižší konfigurací s nejdelší výdrží je U165 s procesorem AMD Neo II K135, vrcholnou variantou je model s procesorem AMD Neo II K625.

  

Klame tělem

Lenovo svoji řadu IdeaPad řadí na pomezí strojů pro domácí využití a notebooků pro firemní nasazení. Již od pohledu je patrné, že se podařilo zvolit velmi dobrý kompromis mezi atraktivním designem a strohou funkcionalitou. Čisté tvary a tmavé odstíny bez zbytečných výstřelků nediskvalifikují  U165 jako potencionální variantu pro manažery či manažerky, kteří vyžadují malý stroj, ale jemný dekor víka displeje jej z druhé strany vylučuje z designu uniformních až nudných strojů.

  

Zpracování je velmi dobré, což u Lenova není překvapením, ale přeci jen se pohybujeme v cenové relaci blížící se kategorii netbooků. Tělo je příjemně tenké, tedy po okrajích. Podobně jako první generace MacBooku Air klame tělem. Tenký je jen u okraje, směrem ke středu se tělo rozšiřuje. Není to však nic dramatického.  Nic však není dokonalé a tak linii tenkého těla ruší šestičlánková baterie, která zhruba jednou třetinou svého objemu vystupuje z těla notebooku.

  

Příjemné je, že jedinou lesklou plochou na stroji je jeho displej a víko displeje. Tedy ne že bych jásal nad lesklým displejem, ale je fajn, že výrobci pomalu ustupují od hromadného používání efektních lesklých ploch, které mají smysl snad jen pro nalákání uživatele na prodejně a od okamžiku vybalení notebooku doma či v kanceláři se změní na zdroj vzteku.

Ovládání a displej

Klávesnice, touchpad a displej

Klávesnice u notebooků IBM/Lenovo jsou standardně výborné. Nelze srovnávat klávesnice nejvyšších modelů řady ThinkPad s nejdostupnějšími stroji Lenovo. Nicméně mechanika i této levnější varianty je velmi dobrá. Rozdílem je ještě absence trackpointu, který je typickým znakem notebooků IBM/Lenovo, od toho bylo u této velikosti notebooku upuštěno, ale již u třináctipalcových modelů je opět naleznete. Napadá mě, že jediným problémem by mohla být velikost jednotlivých kláves. Jsou poměrně malé a pro velké chlapské ruce by mohly představovat skutečně "malý" problém. Pak je tu ještě prohození kláves Ctrl (Control) s funkční (Fn) klávesou. A tak se zpočátku budete divit, proč notebook nedělá to, co po něm chcete.

  

Touchpad je standardní a bohužel ještě klasické koncepce. Malá plocha, dvě potvrzovací klávesy (mimochodem s krásně tichým mechanismem) a ovládání pouze horizontálního posuvu stránky. Jeho funkčnost je však naprosto bezproblémová a tak se uživateli po moderním, beztlačitkovém velkoplošném touchpadu ani nezasteskne.

K displeji se nedá příliš mnoho napsat. Jeho kvality jsou naprostým standardem a nikterak nevybočují. A to včetně ne příliš vítaných detailů jako je v českých luzích a hájích nepříliš oblíbené lesklé provedení a posun barevného podání směrem k chladnějším, namodralým odstínům.

  

Za málo peněz vcelku dost muziky

Konfigurace minibooku IdeaPad U165 je příjemná a jen stěží zadá důvod ke stížnostem - to platí i pro konektorové osazení. Snad jedinou výtku by si mohl vysloužit počet USB portů, který čítá dva samostatné porty na pravé straně a jeden kombinovaný port eSATA na straně levé. Jinak zde i přes nízkou stavbu těla nechybí nic podstatného. VGA i HDMI port, čtečka paměťových karet 5 v 1, audio vstup i výstup, již dva zmíněné porty USB 2.0 a combo eSATA/combo. Samozřejmě nechybí ani ethernetové připojení.

Na pravé straně těla najdeme jediný mechanický přepínač (pokud nebudeme počítat hlavní vypínač, který aktivuje a vypíná bezdrátové sítě). V levé části přední hrany umístilo Lenovo 4 klasické diody indikující provoz stroje, tedy chod notebooku, stav baterie, aktivitu bezdrátových sítí a práci pevného disku.

  

Konfigurace a chlazení

Neo srdce AMD

Po rozebrání těla bychom v jeho útrobách nalezli zmíněný procesor AMD Athlon Neo II K325. Jedná se o přímou konkurenci nového úsporného procesoru Intel Atom N550. Jeho pracovní frekvence je 1,3 GHz a tímto taktem pracují - podobně jako u N550 - dvě jádra. Při porovnání s před pár dny testovaném notebooku Asus Eee PC 1015PN s procesorem Atom N550 dojdeme k závěru, že jejich vlastnosti jsou si hodně podobné a i výkonově jsou při zprůměrování hodnot srovnatelné.

  

Zvláštní bylo porovnání výdrží, kdy se hodnoty liší. Nejedná se o propastný rozdíl, spíše je zajímavé, že vzájemný poměr tří měřených hodnot - tedy výdrže při prohlížení webu, přehrávání multimédií či kancelářské práce - není stejný. Lenovu z pohledu výdrže nejlépe sedne kancelářská zátěž, podporuje tedy zaměření pro domácí běžnou práci, ale i firemní použití. Jak ale píši, rozdíly nejsou dramatické a vycházejí především z celkové koncepce jednotlivých strojů a nastavení. Při porovnání těchto procesorů v jiných noteboocích může poměření dopadnout jinak.

Zbylý prostor vyplňuje operační paměť o kapacitě 3 GB (DDR3, 1066 MHz), integrovaná karta ATI Radeon HD 4200 (ta má nepatrně lepší výsledky než integrovaná Nvidia 9400M), pevný disk 500 GB (5400 otáček za minutu) či moduly Bluetooth a Wi-Fi 802.11b/g/n. Vzhledem k velikosti těla nepřekvapí absence optické mechaniky. A samozřejmě vyjímatelná šestičlánková Li-Ion baterie. IdeaPad U165 dostal do vínku 64bitový operační systém Windows 7 Home Premium.

  

Tichá kamínka

I přes spíše nižší výkon notebook IdeaPad U165 docela topil. Na zimní měsíce je to "příjemná výbava", ale ve vytopené místnosti a v letních měsících bude výhřevnost procesoru AMD spíše na obtíž. Nespálíte se, ale ve srovnání s chladným Atomem jsou Nea přeci jen horkokrevnější. Naštěstí je chlazení účinné a tak se ventilátor chlazení nemusí strhnout, abych dokázal dostatečně odvést vyprodukované teplo.

Podařený kus

Lenovu se notebook IdeaPad U165 vydařil a vzhled stroje je velmi dobře odladěný. Padne tak do ruky jak studentovi, tak i na stůl elegantně oblečenému členovi managementu. Jedná se o příjemný stoj, který splní náročné kancelářské požadavky a nezklame ani rozumné nároky studenta pro herní zkrácení dlouhých chvil. Výkonově ve své třídě patří k lepšímu středu, výdrž baterie není špatná, ale mohla by být lepší. Zvýšenou produkci tepla naštěstí přijatelně krotí účinné chlazení.

  

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže


Lenovo IdeaPad U165 11,6"

Cena

cca 12 900 Kč s DPH

Zapůjčil

Lenovo CZ, www.lenovo.cz

 

KL24

Specifikace

Procesor

AMD Athlon Neo II 1,3 GHz

Operační paměť (vestavěná)

3 GB (DDR3, 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

5400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)540

SATA

Optická mechanika (typ)

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

11,6

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

ATI Radeon HD 4200

Grafická paměť

n/a

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

VGA, HDMI, ethernet, RJ-45, audio, combo eSATA/USB

Počet USB portů

2 × USB 2.0, 1 × combo eSATA/USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet 5 v 1

Rozměry

290 × 193 × 25,3 mm

Hmotnost

1,45 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

6 334

3DMark03 (body)

2 571, CPU 668

3DMark05 (body)

2 095, CPU 6 754

3DMark06 (body)

1 184, CPU 1 056

3DMark Vantage (body)

n/a

PCMark05 (body)

2 823, CPU 3 062, Mem 2 791, GPU 1 437, HDD 4 557

PCMark Vantage (body)

2 599, Mem 1 477, TV & Mov 1 507, Gaming 1 812, Music 2 829, Communication 2 586, Productivity 2 658, HDD 2 747

HDTune (MB/s; ms)

62,4 MB/s, 18,4 ms

SiSoft Sandra 2010

CPU 7,06 GFLOPS, 9,96 GIPS; Mem 4,85 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 75,70 / 70,26 MS/s

Devil May Cry 4

1280 × 720 px, low: 17/13/18/17

Cinebench R11.5

CPU 0,71 (1C 0,36) pts; OpenGL 2,48 fps

x264 BenchMark HD v3.0

chyba

Divx Converter

2:24 hod.

Windows 7 Experience Index

CPU: 3,9; Paměť: 5,2; Grafika Aero: 3,2; Herní grafika: 4,8; HDD: 5,8

Výdrž web* (čas)

3:37 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

3:58 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

3:08 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?