Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad Helix 2: konvertibilní tablet pro profi sféru (recenze)

25. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Inovovaná verze tabletu ThinkPad Helix přichází v roce 2015 s procesorem Core M a plně pasivním chlazením. Konvertibilní tablet můžete přicvaknout ke klávesnici v obou polohách a na poměry mobilního přístroje je tu slušná řádka korporátních funkcí jako je čtečka otisků prstů nebo SmartCard karet.

Lenovo ThinkPad Helix 2
Lenovo ThinkPad Helix 2

Design a zpracování

ThinkPad Helix 2 je na trhu ve více variantách, ta naše s nejvyšší výbavou nejde designově označit zrovna za šedou myšku. Může za to čtečka karet SmartCard, kterou tablet nese na zádech v podobě šikmého „batohu“. Celý přístroj díky tomu působí tak trochu jako tank. 

K matnému tmavě šedému plastu na základně se tu přidává kovově šedá na těle tabletu a pak leskle černá na skle displeje. Sekundární barvou je tradičně červená, přítomná na trackpointu, v podobě červené LED jako tečka na tradičním logu ThinkPad nebo třeba jako obrys zadní kamery.

Lenovo ThinkPad Helix 2
Lenovo ThinkPad Helix 2

Zpracování je o dost horší, než bychom od ThinkPadu za téměř 60 tis. Kč čekali. Dok se mírně prohýbá, displej vůbec, zamrzi ale ne tak precizní slícování a hlavně špatné klouby. Ty při otřesech neudrží displej a viklají se. Vzhledem k hmotnostní disproporci se vám nepovede otevřít notebook jednou rukou. Max. otevření kloubů je jen zhruba 130 °, což kompenzuje fakt, že můžete displej přicvaknout i obráceně a notebook tak zavřený pracuje jako tablet.

Displejová část notebooku váží 855 g, dok 900 g, celková hmotnost je tedy 1,76 kg. To je od 11,6" zařízení s nálepkou Ultrabook víc než dost. Tloušťka dosahuje v nejtlustším bodě přibližně 29 mm, i bez vystouplé čtečky SmartCard pak 20,2 mm. Samotný tablet má v nejtlustším bodě 19,4 mm.

 

Specifikace

Lenovo ThinkPad Helix 2 20CG001FMC
displej 11,6" (1920 × 1080 px), matný IPS, 190 dpi
procesor Intel Core M-5Y71 na 1,2 GHz (2,9 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 4,5 W
grafický čip Intel HD Graphics 5300 (integrovaná)
RAM 8 GB DDR3L 1333 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika
akumulátor 35 Wh (tablet) + 26 Wh (dok)
rozměry a hmotnost 301 × 213 × 20–29 mm, 1,76 kg
OS Windows 8.1 Pro
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac (Intel Wireless-AC 7265), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s, LTE WWAN (Sierra Wireless EM7345)
USB tablet: 1× USB 3.0, dok: 1× USB 3.0
čtečka karet ano, microSD na tabletu
výstupy na monitory micro-HDMI (tablet), micro-DisplayPort (dok)
další 2× kamera (vpředu 2Mpx, vzadu 5Mpx), 1× 3,5mm jack, čtečka otisků prstů, čtečka SmartCard, NFC
Cena a záruka
zahájení prodeje březen 2015

Graf ceny produktu Lenovo ThinkPad Helix 20CG001FMC poskytuje server Heureka.cz
záruka 2 roky
zapůjčil Fleishmann Hillard
cena 56 737 Kč vč. DPH (CZC)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně tabletu najdete nabíjecí konektor (oboustranný, hranatý a bohužel opět nový) a mikrofon. Horní strana skýtá vypínač tabletu a automatické rotace – oba jen neznatelně odlišeny. Napravo pak najdeme 3,5mm jack, kolébku pro přepínání hlasitosti, pod záslepkou slot na SIM a microSD karty, pod další záslepkou port USB 3.0 a nakonec konektor micro-HDMI. Na zádech je už zmíněná čtečka karet SmartCard a čtečka otisků prstů.

Lenovo ThinkPad Helix 2
Lenovo ThinkPad Helix 2

Dok nabízí na své zadní straně kromě vlastního napájecího konektoru také další port USB 3.0 (nabíjecí) a konektor mini-DisplayPort.

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, oboje v podání Intelu. Jak napovídá slot na SIM, je tu také WWAN modem společnosti Sierra s podporou sítí LTE.

Klávesnice

Klávesnice značky AccuType je typu chiclet. Klávesy jsou hladké, decentně zakulacené a prohnuté. Klávesnice je šestiřádková, klávesy F1-12 jsou ovšem překryty funkcemi, což navíc nejde v BIOSu přepnout. Kombinace Fn + Esc ovšem spouští zámek Fn, čímž se mimojiné tyto klávesy obrací na svou původní funkci. V BIOSu najdete možnost prohodit Fn a Ctrl, které jsou, jako u ThinkPadů tradičně, prohozené oproti zvyku. Numerický blok chybí, stejně tak Fn-blok.

Lenovo ThinkPad Helix 2
Lenovo ThinkPad Helix 2

Zdvih kláves není extrémně nízký, což je dobře, a celkově se dá psát velmi rychle a pohodlně.

Klávesnice je poměrně rovnoměrně podsvícená, podsvícení je možné regulovat ve dvou úrovních nebo jej vypnout.

Touchpad

Touchpad vypadá stejně jako třeba na ThinkPadu X1 Carbon, je ale o něco tužší. Úskoku kurzoru při stisknutí se bát nemusíte, samotné stisknutí je ale mírně tužší a hlasitější. Stisknout dotykovou plochu je navíc možné ve zhruba spodních 80 % obsahu.

Lenovo ThinkPad Helix 2
Lenovo ThinkPad Helix 2

Je tu přítomen i šikovný trackpoint, který má oproti minulému modelu i svá tlačítka. Ta najdete nad touchpadem a můžete si s ními tak usnadňovat práci i s ním.

Touchpad a/nebo trackpoint jdou v BIOSu deaktivovat.

 

Displej

Obraz má 1920 × 1080 px, tedy Full HD, na 11,6" úhlopříčce. Použitá matrice typu IPS je poněkud méně kvalitní; barvy jsou po všech třech stranách spektra „zkrácené“, modrá je navíc i dost ustřelená stranou. Černá je ale slušná a kontrast vysoký, což od pracovního notebooku vyžadujeme především..

Pro práci doporučuji na notebooku používat hodnotu DPI na 125 %.

Podsvícení je regulováno od téměř nulové úrovně až po 357 cd/m2, což je hodně, ale lesklé sklo displeje ve venkovním prostředí přesto háže silnější odrazy. Pozorovací úhly jsou velmi široké horizontálně i vertikálně.

K notebooku je přibalen stylus.

Lenovo ThinkPad Helix 2

Svítivost:  4–357 cd/m2 (120 nit v 50 %)

Kontrast: 1:684

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core M-5Y71, dvoujádro Broadwell na 1,2–2,9 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading a jde tak o virtuální čtyřjádro. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics 5300 s 24 shadery na taktu 300–900 MHz. Máme tu  8 GB pamětí DDR3L na 1600 MHz ve dvoukanálovém zapojení. 

Úložištěm je 256GB SSD, model Samsung PM851 ve slotu M.2. 

Lenovo ThinkPad Helix 2Lenovo ThinkPad Helix 2
 

  Lenovo ThinkPad Helix 2Lenovo ThinkPad Helix 2

Výkon

Výkon procesoru byl konzistentně mírně nižší než v případě papírově pomalejšího Core M-5Y70 měřeného v IdeaPadu Yoga 3 Pro. I tak je ale model 5Y71 formálně nejrychlejší Core M v nabídce a do Helixu přináší nejen solidní kancelářský výkon, ale hlavně minimální TDP a pasivní chlazení.

Grafika sice má plných 24 EU, jenže se kvůli nízkému TDP často pere s procesorem. Dá se nicméně čekat, že her moc hrát nebudete a na pracovní využití není problém.

SSD je výkonem mírně podprůměrné, což bych na dané ceně viděl už jako mírné mínus. Aplikační výkon je ale i tak vysoký. 

 

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

Cinebench R15 64-bit

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

 

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

 
  

 

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

 

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

V tabletu je vestavěný 35Wh Li-Pol akumulátor, dok Ultrabook Pro obsahuje pak další 26Wh baterku. Celková kapacita je tak velice vysoká, obzvláště patrné je to proti minimální spotřebě osazeného Core M s pasivním chlazením. Výsledná výdrž překonala na webu 11 h.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 11:27 h

Jak jsem zmínil, chlazení je plně pasivní a tedy naprosto tiché, v celém přístroji není ani jeden ventilátor nebo rotující plotna disku – v oblasti hluku tak dostává ThinkPad Helix 100% hodnocení.

Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2

Teploty se pohybují kolem 50 °C v klidu, ale záleží to výrazně na předchozí zátěži. Během testu CPU teploty stoupají k 80 °C, procesor ovšem v závislosti na teplotě mění svou frekvenci. Ta sice nespadne pod základní takt, výkon Core M ale z velké části závisí na Turbu. Pod maximální zátěží na TDP procesor pracuje jen na 1,4 GHz, takt se ale mění hodně podle typu zátěže.

Spotřeba (příkon):

  • v klidu se ztmaveným LCD a vypnutou Wi-Fi: 5 W
  • v klidu: 8 W
  • v Combined testu 3DMarku 11: 18 W

Malý napájecí adaptér má výkon pouze 36 W, na dané nároky to ale více než dostačuje.

Zvuk

Tablet má dva reproduktory na zádech a mikrofon. Maximální hlasitost je poněkud nižší, zvuk je ale celkem čistý. Po připojení tabletu ke klávesnici se zvukový výstup přepne na reproduktory na spodní straně základny, které jsou na tom zvukově velmi podobně.

 

Software

Operačním systémem je tu Windows 8.1 Pro 64-bit.

Z ostatního softwaru stojí za upozornění jen otravná zkušební verze antiviru Norton Internet Security.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Lenovo ThinkPad Helix je zajímavý hybrid mezi profesionální a zábavní sférou, průnik mezi commercial a consumer produkty. Tablet s fotoaparáty a připojitelnou podsvícenou AccuType klávesnicí se kloní k jednomu, přítomnost trackpointu, čtečky otisků prstů, SmartCard karet či šifrované SSD k druhému.

Lenovo ThinkPad Helix 2
Lenovo ThinkPad Helix 2

Mezi klady musím zmínit pasivní chlazení a tedy naprosto neslyšný projev za všech okolností. Korporátní výbava je velmi široká, máme tu spolehlivou kvalitní klávesnici a výdrž na oba akumulátory je excelentní

Kompromisy mají ale i své stinné stránky. Zpracování není tak precizní jako u ThinkPadů T či X1, klouby spojovacího mechanismu se viklají, tablet je velmi těžký a tlustý a všem negativům kraluje vysoká cena, která je na hodnotě přes 55 tis. Kč opravdu poněkud mimo.

Lenovo ThinkPad Helix 2
Lenovo ThinkPad Helix 2

Přes výrazné klady u mě převyšuje spíše horší dojem, při představě konvertibilního tabletu u mě vítězí Surface Pro 3. Čas ukáže, nakolik je vstup přístroje 2-v-1 do drahé profi sféry dobrým či špatným krokem.

Plusy / mínusy
  tablet s oboustranně připojitelným dokem
  čtečka otisků prstů, SmartCard, šifrované SSD
  výtečná výdrž na akumulátory
  plně pasivní chlazení
  kvalitní podsvícená klávesnice
  vysoká cena
  procesor nedosahuje nominálních Turbo taktů
  pomalejší SSD
  pouze průměrné zpracování
  tablet má tloušťku přes 19 mm
  celková hmotnost přes 1,7 kg
Cena  56 737 Kč vč. DPH (CZC)
Hodnocení: 60 %

 

Specifikace

Lenovo ThinkPad Helix 2 20CG001FMC
displej 11,6" (1920 × 1080 px), matný IPS, 190 dpi
procesor Intel Core M-5Y71 na 1,2 GHz (2,9 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 4,5 W
grafický čip Intel HD Graphics 5300 (integrovaná)
RAM 8 GB DDR3L 1333 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika
akumulátor 35 Wh (tablet) + 26 Wh (dok)
rozměry a hmotnost 301 × 213 × 20–29 mm, 1,76 kg
OS Windows 8.1 Pro
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac (Intel Wireless-AC 7265), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s, LTE WWAN (Sierra Wireless EM7345)
USB tablet: 1× USB 3.0, dok: 1× USB 3.0
čtečka karet ano, microSD na tabletu
výstupy na monitory micro-HDMI (tablet), micro-DisplayPort (dok)
další 2× kamera (vpředu 2Mpx, vzadu 5Mpx), 1× 3,5mm jack, čtečka otisků prstů, čtečka SmartCard, NFC
Cena a záruka
zahájení prodeje březen 2015

Graf ceny produktu Lenovo ThinkPad Helix 20CG001FMC poskytuje server Heureka.cz
záruka 2 roky
zapůjčil Fleishmann Hillard
cena 56 737 Kč vč. DPH (CZC)

Galerie fotografií, screenshoty

Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2

MMF24

 

Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2 Lenovo ThinkPad Helix 2

Byl pro vás článek přínosný?