Hlavní navigace

Lenovo ThinkPad SL300 - první pohled

26. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lenovo kompletně aktualizovalo nabídku ThinkPadů - kromě implementace nových technologií se našla kapacita i na zcela nové modelové řady. Exkluzivně jsme vám představili profesionální řadu "W" v podobě ThinkPadu W500, nyní se podíváme na diametrálně odlišný produkt - ThinkPad SL zaměřený na drobné podnikatele.

TIP: Test Lenovo ThinkPad W500

Pro lepší představu o zaměření nové řady SL se nejprve podíváme na kompletní nabídku - R, T, X a W. Nejzákladnější a nejlevnější jsou modely z řady R - nejsou zaměřené na častou práci v terénu, nemají s ní ale problém. Řada T jsou nejlépe vybavené ThikPady - nejlepší funkce, nejvyšší odolnost pro práci bez kompromisů. Jsou štíhlejší a obrněnější než R.

V řadě X jsou tzv. ultra-portable notebooky s malými displeji a ještě menší hmotností a rozměry. Zaměřují se na časté cestovatele, pod X spadají i tablety. Novinkou je řada W, která vychází z T61p a zaměřuje se na profesionály vyžadující nejvyšší výkon po všech stránkách. Mimo klasického 15,4" modelu zahrnuje nově i 17" ThinkPad W700 s kupou zajímavých funkcí.

Nové značení ThinkPadů přineslo do světa černých business počítačů přehlednost. První číslice označuje velikost displeje (2-12,3-13,4-14,5-15,7-17), druhá výraznější aktualizaci modelu a třetí je vyhrazena pro menší změny v konfiguraci.

Pro práci i legraci

Kam v tomto systému patří SL? Mnoho lidí se mylně domnívá, že řada SL nahrazuje nebo nějak vytlačuje nejlevnější Rka, což rozhodně není pravda. V skutečnosti je SL náhradou za modely Lenovo 3000 - zaměřuje se na jiný segment zákazníků než ostatní Thinkpady.

Cílovou skupinou zákazníků je tzv. SMB segment - Small Business neboli drobní podnikatelé, živnostníci. Ostatní ThinkPady směrují do sféry Corporeta/Enterprise; velké podniky a státní instituce vyžadující odlišné vlastnosti.

TIP: Test Lenovo ThinkPad X300 - Pan dokonalý

SL proto budou nejlevnějšími ThinkPady - mají nejméně pokročilých a drahých funkcí, které nahrazují multimediální výbavou. Lenovo tvrdí, že se řadou SL snaží vytvořit vhodný produkt pro kombinování práce i zábavy v jediném počítači.

Nejvýraznější změny v řadě SL proti klasickým R:

  • Design/tvar šasi, lesklý kryt displeje
  • Možnost lesklého displeje
  • HDMI výstup (R500 má Display Port)
  • Nepodporuje dokovací stanice
  • Nemá ThinkLight (osvětlení klávesnice)
  • Nemá tzv. Roll Cage (pevný hořčíkový rám pro displej i spodní část)
  • Software je označován jako Lenovo Care namísto ThinkVantage - funkce jsou téměř shodné
  • Není zaručena tzv. image stability (shodný instalační obraz napříč modely - vhodné pro velké firmy)
  • V základu má vždy pouze 1 rok záruky (2 roky pro koncového zákazníka)

V nové řadě se našlo místo i pro populární 13,3" úhlopříčku displeje v modelu SL300, na kterém si nyní popíšeme design a klíčové vlastnosti nové řady.

Jedna z designových drobností na ThinkPadech SL

Lenovo ThinkPad SL300

Pro český trh je určen model 2738-52G, který se výrazně odlišuje od testovacího vzorku, a proto se nebudeme zabývat výkonnostními testy.

Jeho konfigurace zahrnuje procesor Intel Core 2 Duo T5670 (1,8 GHz), 2 GB operační paměti, 160GB pevný disk, DVD vypalovačku a integrovanou grafiku Intel GMA X4500. Více než dostatečná konfigurace pro všechny běžné pracovní i multimediální činnosti - s hrami příliš nepočítejte, protože Intel ovladače pro hry příliš neřeší.

Použitý 13,3" displej má lesklý povrch a obvyklé rozlišení 1 280 × 800 bodů. Jeho kvalita je zcela standardní - TN panel se slabými pozorovacími úhly a běžnou kvalitou barev. Vyniká vysokým jasem - až o polovinu větším, než je obvyklé. Důvodem je použití LED podsvícení, což v této třídě rozhodně není běžné.

Základní baterie má pouhé 4 články a kapacitu 37,4 Wh. Spotřeba notebooku je ale docela dobrá a i s menší baterií si užijete 3 až 3,5 hodiny surfování přes Wi-Fi nebo sledování filmu. Při úplné nečinnosti a velmi omezeném jasu displeje se lze dostat i přes 4,5 hodiny.

Design řady SL má základní charakteristiky ThinkPadů - je hranatý a černý. Odlišností však najdete mnohem více.


Lesklé víko displeje je prostě současný trend, pro zjednodušení zmizely i zámky displeje.

Po otevření není pochyb o původu - touchpad doplňuje klasický TrackPoint a na první pohled působí normálně i klávesnice...

... druhý pohled však odhaluje rozdíl - má pouze 6 řad kláves. Část tlačítek běžně přítomných v pravém horním rohu se proto rozkutálela po klávesnici a vyžadují Fn klávesu. (vpravo klasická klávesnice, obě jsou americké - u českých modelů bude enter "správně").

Pocit z psaní je přitom stejně dobrý a změny v rozložení by vadily pouze zkušeným uživatelům, pro které tento notebook určen není. Odolnost vůči vodě zůstala také zachována, světýlko ThinkLight bohužel chybí.


Tlačítka pro ovládání hlasitosti doplňuje modře podsvětlené tlačítko vyvolávající nástroje Lenovo Care. Na rozdíl od decentně tlumeného osvětlení, které se prvně objevilo u X300, je u SL300 dioda jasnější a více ruší.


Ve výbavě modelů SL nechybí ani čtečka otisků prstu, z pohledu zabezpečení ale nejsou tak dobře vybavené jako ostatní ThinkPady. Chybí hlavně TPM čip, který umožňuje bezpečné ukládání hesel, šifrovacích klíčů a otisků.

Rozložení portů po těle notebooku není ideální. Nejvíce vadily audio konektory na přední hraně a USB konektory schované pod hranou, která omezuje připojení větších konektorů nebo USB klíčů. Velmi praktickou součástí konektorové výbavy je HDMI výstup. Kvalita VGA výstupu přitom vůbec nezaostává - 24" LCD s rozlišením 1 920 × 1 200 bodů bylo krásně ostré.


Multimédia souvisejí i s webovou kamerou. Má velmi dobrou kvalitu snímání i v horším osvětlení. Potěší také dvojice reproduktorů s velmi dobrou kvalitou zvuku.


O chlazení se stará jeden větrák s velkým pasivem (na poměry 13,3" notebooků), který se točí neustále. Jeho zvukový projev není rušiví, ale chladí až zbytečně moc - notebook je velmi studený.


Všechny modely řady SL jsou připraveny na montáž datového modulu, což pro řadu R neplatí.


Pochvalu si zaslouží malý a skladný adaptér.

Zvenku neviditelný, ale přesto velmi výrazný rozdíl mezi řadou SL a ostatními ThinkPady je vnitřní konstrukce. SL neobsahuje žádnou formu hořčíkového rámu (Roll Cage), který chrání vnitřní komponenty i displej všech ostatních modelů (nově i 15,4" R500). Šasi je jednoduše plastové; neznamená to naštěstí vetchou konstrukci. Tělo je tuhé, ale rozhodně nevydrží tolik, co Rko nebo Tčko.


Hmotnost 2,1 kg je pro levnější 13,3" normální - rozhodně nemůže konkurovat modelům vyšší třídy.

K největším přednostem nového ThinkPadu patří celková vyváženost parametrů, výbavy a ergonomie. Ačkoliv není v těchto ohledech tak propracovaný jako jeho starší sourozenci, nabízí velmi vysoký komfort používání.

Přímé srovnání řady SL proti Lenovo 3000 vyjde ve prospěch nových ThinkPadů - mají více funkcí, lepší design a také lepší ergonomii. Lenovo 3000 je na druhou stranu levnější, hlavně jako výprodejový produkt (stejně jako R61e atp.).

Cena a dostupnost

ThinkPad SL300 by měl být dostupný v průběhu nejbližších týdnů za doporučenou koncovou cenu 22 990 Kč bez DPH (27 358 Kč včetně DPH). Na internetu lze předpokládat příznivější cenu, přesto se zdá být nasazená částka vyšší.

MMF24

Příští týden přímo srovnáme ThinkPad SL500 a R500 - multimediální nižší třída vs. vstupenka do ligy výjimečných.

Mnoho uživatelů a fanoušků notebooků ThinkPad vnímá řadu SL negativně. Tvrdí, že snižuje vysokou laťku kvality a výbavy, kterou si tyto notebooky po celá léta drží - kazí image značky. V určitém ohledu mají pravdu - SL je horší, než kterýkoliv ThinkPad z řady R, T nebo X z posledních 2-3 let. Rozhodně však není špatný, i když více roztáhl značku ThinkPad na širší spektrum produktů. Tento krok by image neměl poškodit - ta je vybudována na funkčnosti a spolehlivosti, kterou nová řada nenabourá.

Byl pro vás článek přínosný?