Hlavní navigace

Lepší.TV je skoro neomezená IPTV, navíc za nízkou cenu (recenze)

29. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokračujeme v našem seriálu testování internetových televizí. Letošní novinku na poli IPTV (OTT) provozuje firma GoNet, která stojí i za webem tvprogram.cz. Televizi s názvem Lepší.TV můžete sledovat buď přes jejich vlastní set-top-box nebo mají i aplikace pro Android TV (Sony, Philips, Nvidia Shield TV…), Tizen (Samsung) a chystá se pro WebOS (LG). Kromě toho funguje v počítači ve webovém prohlížeči a ve smartphonu (Android a iOS).

Set-top-box

Obejdete se tedy i bez set-top-boxu, ale s ním zase získáte minipočítač. Set-top-box obsahuje Android TV verze 6 s nadstavbou. Prostředím jsou zde dlaždice úvodní nabídky Lepší TV. Android vás tak nebude rušit od sledování, přesto do něj můžete zabrousit a stáhnout si nějaké aplikace navíc. Například je dobré stáhnout Kodi a získat tak na stejném zařízení i síťový přehrávač filmů.

img_5308

img_5309 img_5311

Samotná krabička i dálkový ovladač obsahují logo Lepší TV, ale čistě vlastní hardware to samozřejmě není. Ten ostatně nemá snad žádný provozovatel IPTV a konkrétně u Lepší TV jde o minipočítač s názvem X96-S905X. Uvnitř je čtyřjádrový procesor Amlogic S805 a 1 GB operační paměti. Interní úložiště je velké 8 GB (reálně 4,3 GB) a rozšířit jej můžete pomocí microSD karty. K síti se lze připojit přes stomegabitovou síť (doporučuji) nebo Wi-Fi (802.11n). Dvojice portů USB 2.0 pak umožňuje připojení i jiných periférií, než jen základního dálkového ovladače.

img_5315 img_5317 img_5318

Prostředí

Úvodní prostředí laděné do černé a oranžové obsahuje několik dlaždic: přístup k televizi Lepší TV a osm vybraných aplikací a funkcí. Je zde webový prohlížeč (Chrome), přehrávač videa (MX Player), seznam aplikací, nastavení Androidu, Google Play, prohlížeč obrázků, hudební přehrávač a funkce pro vyčištění paměti.

Některé aplikace mohou být vhodné pro přehrávání lokálního obsahu, například z externího disku, ale obecně lépe využijete řádek s menšími ikonkami úplně dole. Sem si totiž můžete umístit vlastní stažené aplikace. Třeba Kodi, které zde zvládne přehrát i 4K video či Youtube.

img_5322 img_5325

Po spuštění odkazu na Lepší TV se dostanete do druhého prostředí, které vypadá podobně, jen dlaždic je o něco méně. Opět je zde odkaz na televizi (tentokrát už na ni opravdu vede), doporučený výběr z programů, vyhledávání, seznam vlastních nahrávek, počasí, rodičovský zámek a nastavení.

Řekl bych, že obě nabídky mohly být sjednocené, ale provozovatel to má nastavené tak, že první je vlastně teprve nadstavba Androidu, zatímco druhá je samotná spuštěná aplikace. A právě tu druhou budete mít v úplně stejném balení i na mobilu, tabletu, nebo třeba na některé ze Smart TV.

screenshot_20170708-200903screenshot_20170708-202734

Prostředí mobilní aplikace je stejné, jako na set-top-boxu

Prostředí působí jednoduše, jen není vždy úplně plynulé. V tomto nedostižně vede Digi TV, ostatní internetové televize včetně Lepší TV jsou na tom podobně a hodně pomalé je naopak prostředí UPC Horizon. Na nové televizi s Tizenem mi aplikace Lepší TV přišla o něco svižnější, než na set-top-boxu.

Lepší.TV pro Tizen. Má aplikaci téměř pro všechny platformy

Při prohlížení EPG vidíte v okénku živý náhled vysílání, seznam kanálů je i správně otočený (neboť na ovladači se listuje stanicemi také směrem nahoru). Ovšem třeba posouvání na časové ose není příliš pohodlné. Tlačítka jsou velmi malá, lišta obsahuje příliš mnoho barev a není na první pohled zřejmé, co je vlastně posuvník. Barvy totiž znamenají přiznané časové úseky (−5 minut a +15 minut) před začátkem a po konci konkrétního pořadu (to kvůli nedodržování televizního programu televizními stanicemi).

img_5327

Některé zbytné kanály si můžete v nastavení skrýt, dalším změnit pořadí. To se hodí, neboť třeba ČT24 je v přednastaveném seznamu hodně vzadu. Ovládání hlasitosti je na originálním ovladači dost hloupé – nejprve stisknete tlačítko pro zvuk, poté kurzorovými šipkami upravujete úroveň. Je to daň za originální ovladač ke konkrétnímu zařízení s Androidem (zmíněný X96 v úvodu) ale přes USB dongle můžete použít jakýkoliv ovladač.

screenshot_20170708-201331

Na mobilních zařízeních si Lepší TV pustíte na Androidu a nově na iOS. Webová televize funguje přes HTML5, žádného Flashe jako u O2TV se není třeba obávat. Aplikace je shodná napříč platformami, jen by potřebovala ale ještě odladit. Provozovatel na tom ale pracuje.

 

Nastavení aplikace:

screenshot_20170708-201301 screenshot_20170708-201551 screenshot_20170708-201559 screenshot_20170708-201725

Ceny a tarify

Lepší.TV má jen jeden tarif a uvádí u něj cenu 199 Kč měsíčně (189 Kč, pokud zaplatíte na rok dopředu), za které získáte 70 stanic (28 v HD) a možnost zpětného zhlédnutí až 30 dní. To platí pro některé stanice, jiné nabízí 15 nebo jen 7 dní. Ale i to je rekordně hodně a dva dny u největších poskytovatelů IPTV se najednou zdají směšně málo.

Službu pro nahrání pořadu udrží konkrétní pořady dostupné až po 30 dní. Místo pro nahrávky navíc není omezené, takže teoreticky lze nahrávat úplně vše. To už by ale jednak šlo o zneužívání služby (datové centrum není zadarmo) a jednak by to bylo zbytečné.

screenshot-2017-08-26-14-44-59

Od 1. 9. do nabídky přibude HBO, které dosud chybělo.

Pro srovnání: základní tarif od O2 (82 kanálů) a T-Mobile (91 kanalů) přijde na 399 Kč, UPC se svými 60 programy na 299 Kč, Kuki nabízí 30 stanic za 200 Kč a Digi TV 60 kanálů za 349 Kč (nyní má v akci tarif, kdy 38 základních stanic dostanetena první půlrok za 75, následně za 149 Kč). Lepší TV je tedy cenově nejvýhodnější, odhlédneme-li od časově omezených akcí.

Je ale třeba počítat i ceny set-top-boxů. U Lepší.TV stojí 99 Kč měsíčně nebo se dá jednorázově zakoupit za 1999 Kč. Set-top-box tedy tarif prodražuje a výhodu mají uživatelé s moderní televizí, kteří se bez něj obejdou. To u všech poskytovatelů IPTV nejde, u Kuki a Lepší TV ano.

Kvalita vysílání je dobrá, ale to je u všech IPTV podobné. Lepší TV se liší v tom, že pro vysílání (pokud ručně nenastavíte nižší kvalitu) používá modernější kodek H.265, což mimo jiné znamená i nižší potřebnou šířku pásma kolem 3 MB/s. Obraz by tak měl být stabilnější i v případě pomalejšího internetu.

screenshot_20170708-200925

 

Nevýhoda v počtu zařízení

Ano, můžete používat aplikaci na mobilu a dívat se i na tabletu, ale ne současně s televizí. Poskytovatel tím sice zabrání sousedskému půjčování účtů, ale zase v rámci rodiny budete v nevýhodě. Možnost sledovat na více zařízeních souběžně stojí 99 Kč, a to už jste na měsíčním poplatku necelých 300 Kč bez set-top-boxu. To je stále cenově výhodnější než většina konkurence, ale už ne o tolik.

Konkrétně to GoNet popsal takto: „Pokud se přes účet dívá v jeden okamžik jen jeden uživatel, může používat nekonečně mnoho zařízení. Příklad: Ráno se díváte na Lepší.TV doma na TV, cestou do práce na mobilu, v práci na PC a večer na tabletu = neplatíte ani korunu navíc. Když byste se ale doma díval na TV a kamarádovi půjčil svůj účet, aby se mohl dívat u sebe doma i on třeba na počítači, pak by to nešlo a muselo by se zaplatit právě oněch 99 Kč.“

Hodnocení

Internetová televize Lepší TV nabízí jediný tarif se 70 TV stanicemi, zato nově i s HBO. Proti konkurentům jí schází některé sportovní kanály, ale zase zpětné zhlédnutí funguje až 30 dní, i když ne pro všechny stanice. I tak jsou minimem tři dny (u jediné nevýznamné stanice jeden den) a Lepší.TV je v tomto rekordman. Ty důležitější stanice (třeba ČT24) můžete sledovat až měsíc zpět i bez nahrávání.

Umožňuje neomezené nahrávání, u konkurence máte třeba 30–100 hodin. Lze očekávat, že se časem nějaké omezení objeví. Ovšem když je zpětné zhlédnutí stejně dlouhé, jako doba pro uložení nahrávky, není u většiny stanic vlastně potřeba cokoliv nahrávat; snad jen kvůli snadnějšímu nalezení programu pro přehrání.

Cena 189 Kč je podmíněna zaplacení na rok dopředu, jinak platíte 199 Kč měsíčně. Za uvedenou cenu také můžete sledovat jen na jednom zařízení, což může být televize, další zařízení (třeba tablet) jsou za přípatek 99 Kč měsíčně.

Set-top-box je potřeba k ceně připočítat a přijde vás na 99 Kč měsíčně. Pokud ale máte novější TV s Androidem, Tizenem nebo brzy televizi od LG, obejdete se bez něj. Budoucnost je právě v těchto aplikacích a samostatný set-top-box využijete jen u starších televizí, kde vám částečně nahradí Smart TV.

Lepší TV možná není (z hlediska nabídky stanic a provedení uživatelského prostředí) tou nejlepší internetovou televizí na našem trhu, ale cenově je nejvýhodnější a je u ní největší pravděpodobnost, že se obejdete bez placení set-top-boxu. Výhodou Lepší.TV je kromě ceny právě existence aplikací pro téměř všechny platformy.

img_5313

+: zpětné zhlédnutí až 30 dní, neomezené nahrávání, aplikace pro Android TV i Tizen, úsporný kodek H.265, umožňuje i provoz Kodi, dobrá cena

−: více zařízení současně až za příplatek (ale i s ním je cena dobrá), pomalejší rozhraní, na set-top-boxu zdvojené prostředí

KL24

 

partnerem rubriky IPTV je společnost CETIN a ZrychlujemeČesko.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.