Hlavní navigace

Letadlo TopGisu snímkovalo Kladno v noci a mrazu. Výsledkem je termální ortofotomapa města

24. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: TopGis
TopGis je známý hlavně pořizováním leteckých snímků pro ortofotomapy Seznamu, ale tentokrát mělo jejich letadlo náročnější úkol – zjistit, které budovy vypouštějí nejvíce tepla. Snímkování si objednalo Kladno.

Snímkování se odehrálo loňského března, ale s výsledky se TopGis pochlubil až nyní. Letadlo pořizovalo snímky v noci v době, kdy teplota dosahovala −8 °C. Celkem nafotilo 3000 snímků Kladna a okolí (44 km²), z čehož poté TopGis sestavil termální mapu. Právě zimní období je pro pořizování termálních snímků ideální.

Město Kladno snímkování hradilo z dotačního projektu Sparcs. Výsledek je možné si prohlédnout na webu. Podle barev střech lze na mapě rozpoznat budovy, ze kterých uniká nejvíce tepla. Rezidenční bydlení vychází zhruba nastejno, v průmyslové zóně „září“ hlavně chladící věže. Modrou barvy s minimálním vyzařováním mají různé komerční objekty (které jsou ale v noci neobývané) či některé bytové (zřejmě zateplené) domy.

KL24

Kladno (zdroj: TopGis)
Kladno (zdroj: TopGis)
Vsetín (zdroj Geodis)
Vsetín (zdroj Geodis)

Termální snímky si v minulosti nechala zpracovat i jiná města, například Vsetín, pro nějž je nafotila společnost Geodis. Používá se barevná škála IRON (odpovídá barvě rozpáleného železa) od modré a fialové (minimální vyzařování tepla) až po oranžovou, žlutou a bílou.

Termografie je bezkontaktní měření povrchové teploty. Kamera snímá elektromagnetickou radiaci v infračerveném spektru (zhruba λ = 0,75 μm až 1 mm). Podle planckova vyzařovacího zákona je vyzářená frekvence závislá na teplotě.

zdroj: TopGis

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.