Hlavní navigace

Letem bezpečnostním světem: bezpečnostní zprávičky (květen 2013)

4. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tři funkce pro Evernote

Celkem tři způsoby, jak zlepšit zabezpečení, na konci května oznámil provozovatel služby Evenote. Poznámky nejrůznějšího druhu – ať už textové, nebo třeba zvukové nahrávky – ochrání v první řadě dvoufázové ověření. Kódy generuje standardně buď nějaká aplikace, nebo vám budou zaslány na mobilní telefon. Funkce je ale zprvu dostupná jen platícím uživatelům. Dále lze spravovat autorizované aplikace a kontrolovat historii relací. Podezřelé aktivity konečně vysledujete a utnete jim tipec.

Spravujte aplikace, které mají přístup k vašemu účtu
Spravujte aplikace, které mají přístup k vašemu účtu

Google zveřejní údaje o dírách

Chyby ve softwaru nehledají pouze samotní výrobci. Tým lidí z Googlu rovněž hledá slabá místa v zabezpečení cizích produktů a v tomto roce k jeho „zákazníkům“ patřil mj. Microsoft. Internetový gigant chce zaujmout poněkud radikální přístup a lhůtu na zveřejnění podrobností o díře, která je již zneužívána, zkrátit na pouhých sedm dní. Standardně informace vyplují na povrch po šedesáti dnech, během nichž výrobce softwaru obvykle stihne vyprodukovat a doručit uživatelům záplatu. Google chce ostatní donutit, aby záplatovali rychleji. Může tím však zvýšit riziko pro uživatele.

 

Dotcom vrací úder USA

Kontroverzní šéf bývalého Megauploadu, Kim Dotcom, vyrukoval s tím, že Microsoft, Google, Facebook nebo Twitter protiprávně používají jeho duševní vlastnictví. O co mu jde? O dvoufázové ověření, používané jako prostředek, jak lépe zabezpečit účet proti vetřelcům. Inkriminovaný příspěvek Dotcom na Twitter odeslal pouhé hodiny poté, co štěbetavá sociální síť oznámila, že svým uživatelům rovněž nabídne dvoufázové ověření. Příslušný patent podal na schválení již v roce 1997. Spojené státy žalovaly jeho, na oplátku prý on může žalovat je. Jinak prý věří ve sdílení myšlenek a nápadů.

Apple rozdával písničky

iTunesMuzika rozhodně není zadarmo. Některé kapely občas fanouškům udělají radost, když album zveřejní zdarma ke stažení, avšak jinak jde o standardní produkt, za který platíme. V digitálním obchodě iTunes nicméně společnost Apple nevědomky rozdávala nejen nové album od Daft Punk zdarma. Kvůli slabému místu v zabezpečení si fanoušci mohli stáhnout písničky s přenosovou rychlostí 256 kb/s a ve formátu MP4. Bez DRM. Album bylo původně zveřejněno ke streamování. Jenže jak se ukázalo, každé takto vyvěšené album bylo možné stáhnout. Podobně se v květnu objevil doplněk pro Chrome, jenž umožnil stažení hudby ze Spotify.

Důvěryhodní přátelé na Facebooku

Pro Facebook dvoufázové ověření nepředstavuje žádnou novinku, naopak jej zavedl již před dvěma roky. Tentokrát se rozhodl zabezpečení uživatelských účtů zlepšit důvěryhodnými kontakty. Ty si sami vyberete, přičemž jich je od tří do pěti. Díky těmto uživatelům získáte ztracený přístup k vlastními profilu na Facebooku. Důvěrní přátelé vám tudíž pomohou, když např. zapomenete heslo. Jedná se o alternativu k bezpečnostním otázkám. Kamarád vám v případě potřeby vygeneruje kód, jenž použijete k ověření.

Důvěryhodní přátelé pomohou obnovit přístup k účtu
Důvěryhodní přátelé pomohou obnovit přístup k účtu

Byl pro vás článek přínosný?