Hlavní navigace

Osm levných smartphonů do 6000 Kč. Který vybrat pod stromeček?

25. 11. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Hranice mezi levnými smartphony a střední třídou není příliš pevně daná, neboť i některé levné telefony nabídnou dostatečný výkon i výbavu. V kategorii do 5000 Kč bych našel k doporučení naprosté minimum telefonů, navíc s vědomím, že stačí připlatit jen pár stovek a jste jinde. Laťku pro levné telefony jsem proto zvedl na 6000 Kč.

Standardem v této cenové relaci je zhruba 6,3" velký IPS Full HD displej, 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Nesmí chybět NFC, rychlejší Wi-Fi standardu 802.11ac a už ani konektor USB-C. Výhodou pak může být kompaktnější velikost (pouze Samsung), více paměti, podpora sítě Galileo či ultraširokoúhlá kamera. Je z čeho vybírat. Cenové boxíky v článku vedou na srovnávač Heuréka.cz. Z jeho provizního systému může naše vydavatelství Mladá Fronta získat určité malé procento. Výběr produktů je však čistě redakční práce nezávislá na placených odkazech.

Samsung Galaxy A20e a Galaxy A40 (recenze)

Samsung má za nízkou cenu v nabídce dokonce dva dobré smartphony. Levnou řadu J již sice ukončil a nejnižší model Galaxy A10 bych spíše nedoporučil, ale Galaxy A20e můžete mít za cenu okolo 4290 Kč.  S úhlopříčkou 5,8" se drží docela dobře v jedné ruce. Výbava však nabídne moderní USB-C, rychlé Wi-Fi standardu 802.11ac, nechybí ani podpora Galilea. Nízké rozlišení 720 × 1560 px nebude překážkou, plastové materiály těla jsou však nutným kompromisem. Základní úložiště 32 GB je dnes naprosté minimum, osobně bych raději volil už telefony se 64 GB. Překvapivě je to však Samsung, který má nejlevnější smartphone, jaký bych tyto Vánoce doporučil.

Samsung Galaxy A20e 1 Samsung Galaxy A20e

Kdo chce více, tak za 5390 Kč je k mání Galaxy A40. Je ještě o kousek menší (velikost těla), zato s větším 5,9" displejem. Navíc jde o AMOLED, který už kryje ochranné sklo Gorilla Glass. Velikost úložiště poskočila na 64 GB, stejně tak operační paměť se zvedla ze 3 na 4 GB. O něco lepší je i sestava kamer, i když mobil na focení v této kategorii radši ani nehledejte. Pokud máte zájem o kompaktní velikost, dál už nečtěte a zůstaňte u Samsungu.

Samsung Galaxy A40 1 Samsung Galaxy A40

Huawei P Smart Z (recenze)

U čínské konkurence bych doporučil až model P Smart Z za 5990 Kč. Není to žádný drobek, IPS displej je velký 6,59", ale má dobrou výbavu (64/4 GB a 4000mAh akumulátor). Nespleťte si jej však s modelem P Smart 2019, který má méně paměti, menší akumulátor a pouze microUSB. Vešli byste se sice pod pět tisíc, ale zde bych nešetřil. Na podobnou cenu klesl také již postarší (a menší) P20 Lite, opět bych ale raději zůstal u novinky. P Smart Z má navíc jednu vychytávku – vyjížděcí přední kameru, která sice nepřinese zvýšenou kvalitu fotek, ale mechanismus je velmi efektní.

Huawei P Smart Z 1 Huawei P Smart Z

Honor 9X (recenze)

Také u sesterského Honoru bych doporučil až model 9X za 5999 Kč, což je shodou okolností také telefon s vyjížděcí kamerou. Má pevné tělo s hliníkovým rámem, navíc již velké 128GB úložiště a vedle slušného rozlišení kamery 48 Mpx nechybí ani ultraširokoúhlou čočka. Jde o jeden z nejlepších smartphonů tohoto výběru.

Honor 9X produkt1 Honor 9X

Nokia 6.2 (článek)

V nabídce bývalého finského giganta jsou dva zajímavé a levné telefony. Nokia 6.2 za 5990 Kč a loňská zlevněná Nokia 7.1 za zhruba 5490 Kč. Jelikož mají obě stejný SoC i velikost paměti, tak jedním z důvodů pro koupi jednoho nebo druhého bude velikost displeje. Nokia 7.1 je v ruce menší (při stejném rozlišení i typu displeje), navíc má rychlejší standard LTE.

Novější Nokia 6.2 ale nabídne trochu lepší foťák včetně ultraširokého objektivu. A protože ani Nokia 7.1 není žádný kompakt, doporučím spíše novější Nokii 6.2. Zajímavou volbou může být ještě starší Nokia 7 Plus, která nemá výřez v displeji a místo ultraširokého objektivu nabídne dvojnásobný zoom.

Nokia 6.2 Nokia 6.2

Xiaomi Redmi Note 8T (článek)

Nabídka značky Xiaomi je široká a řada modelů se navzájem liší jen velmi málo. Číňani letos vyčlenili Redmi jako samostatnou značku, navíc u nich můžete většinou vybírat z více paměťových variant. Mezi levnými smartphony lze doporučit model Redmi Note 8T za 5100 Kč.

Vedle něj je zajímavé ještě Xiaomi Redmi 8 za 4490 Kč, ovšem s HD rozlišením a slabším procesorem, nebo Mi A3 s displejem typu AMOLED, kterému ovšem chybí NFC. Ten ostatně nemá ani Redmi Note 7. Redmi Note 8T je novinka, má 6,3" IPS displej a v základní variantě 3+32 GB jej seženete už za 4500 Kč. Ta lepší (4+64 GB) pak stojí přibližně 5200 Kč. Jen lehce dráž (od 5710 Kč) pak pořídíte Redmi Note 8 Pro s papírově lepší kamerou a míto Snapdragonu s Mediatekem HGelio G90T

xiaomi redmi note 8t 01 Xiaomi Redmi Note 8T

Motorola One Action

Motorola je značka Lenova pro smartphony (ač v nabídce eshopů najdete i telefony Lenovo). VÝhodnou koupí je například Motorola One Action za 5790 Kč. Nadstandardem je u něj úložiště velké 128 GB a procesor Exynos 9609 mu dodal Samsung. Displej o velikosti 6,3" má protažený na formát 21:9 a kamera nabídne i ultraširokoúhlou čočku.

CS24

Motorola One Action Motorola One Action

Sony Xperia 10 (recenze)

Povedenou Xperii 10 lze koupit už za cenu 5990 Kč. Telefon se díky protáhlému tvaru drží dobře v jedné ruce a je menší než také protáhlá Motorola One Action. Má ovšem menší akumátor a kamera nenabídne snímače pro jiná ohniska. Vedle toho nejnižší telefon od Sony Xperia L3 za 4990 Kč sice není špatný, ale už má horší poměr cena/výkon.

Sony Xperia 10 a 10 Plus 7 Sony Xperia 10

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.