Hlavní navigace

LG do svých HD televizí zabuduje WiDi

15. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Intel začátkem roku předtavil nový standard WiDi, narazil na drobný problém: uživatelé mají obecně tak trochu averzi k nakupování doplňků. Rozšíření standardu tak stála v cestě absence jeho nativní podpory, kvůli níž bylo třeba dokoupit k televizi krabičku s přijímačem.

To by se ovšem mělo změnit díky nové dohodě Intelu a LG. LG není jen výrobce displejů, mobilů a notebooků; tento korejský gigant se zabývá i výrobou LCD televizí, a nyní se firma dohodla s Intelem, že standard WiDi integruje do své nové řady. LG Cinema 3D Smart TV se proto stanou první řadou televizí na světě s integrovaným WiDi přijímačem.

A co že to vlastně WiDi je? Tato zkratka znamená Wireless Display a jedná se o technologii Intelu, která by měla umožnit přenášet obrazová a zvuková data stejně jako přes rozhraní HDMI, ovšem bez otravných drátů. Takových technologií už tady pár bylo, namátkou třeba WiCast od Asusu, jenže ty spojoval jeden problém: právě ona absence nativní podpory. WiDi má být dobudoucna běžnou součástí mobilních čipsetů od Intelu a pokud se rozšíří i do televizí, budeme si brzy moci několika kliknutími pustit film z notebooku přímo na velkou televizi (nebo třeba projektor).

MMF24

Trochu problém ovšem vidíme v tom, že WiDi je proprietárním standardem, který je sice odvozený od standardu WirelessHD, ovšem stále je vázaný na Intel. To znamená, že pokud se s Intelem někdo nedohodne, případně mu nezaplatí tučné licenční poplatky, může se stát, že WiDi prostě nebude mít. Zatím se nic takového neděje, ale ta možnost tu je, a příliš se nám to nelíbí.

Zdroj: TZ, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?