Hlavní navigace

LG G2: špičkový smartphone přesunul boční tlačítka na záda

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zástupci Samsungu, HTC i Sony už své letošní chlouby představili, na nový supertelefon od LG jsme si museli počkat až do dnešního odpoledne. Korejský výrobce v New Yorku ukázal model G2. Už žádný Optimus, zkrátka LG G2. Géčková řada prý bude experimentovat a budou v ní vydávány ty nejlepší smartphony. První zástupce se alespoň papírově určitě povedl.

Rychlejší, lepší a úspornější

Dominantou „gé dvojky“ je 5,2" displej (IPS) s rozlišením 1080 × 1920 px. Korejci osekávali rozměry, jak jen to šlo. Boční rámeček okolo panelu má jen 2,65 mm. LG díky technologii Graphic RAM slibuje až o 26 % nižší spotřebu displeje u statického motivu a průměrně až o 10 % nižší energetické nároky při zachování kvalitního obrazu.

LG G2 LG G2 LG G2

Srdcem je aktuálně nejvýkonnější SoC, a to Qualcomm Snapdragon 800 se čtyřmi jádry Krait 400 (2,26 GHz) a grafikou Adreno 330. Dvougigová operační paměť nás u prémiového modelu nemůže překvapit, 16- nebo 32GB úložiště také ne. Slot pro microSD karty potěšil.

LG podobně jako Nokia osadila svou vlajkovou loď opticky stabilizovaným fotomodulem, který kompenzuje chvění rukou a prodlouží dobu závěrky, což se bude hodit za horších světelných podmínek. Rozlišení 13 Mpx ke vzhledem k menšímu čipu jistě zbytečné, ale masy chtějí více mega. Video v rozlišení 1080p zachytí při 60 snímcích za sekundu. Přední foťák má 2,1Mpx snímač.

 

Nadstandardní je rovněž akumulátor s kapacitou 3000 mAh. Zbytek výbavy odpovídá své třídě. Telefon se připojí do všech možných sítí včetně LTE, najdete v něm Wi-Fi modul podporující gigabitový standard 802.11ac, Bluetooth 4.0 i NFC. LG mluví i o kvalitním zvuku, byť reproduktor je jen jeden. 

Telefon svým vzhledem dost připomíná Galaxy S4 od Samsungu. Jenže co byste chtěli od zařízení, kde je na čelní straně jen displej, sluchátko a pár dalších dírek. LG oproti rivalovi postrádá hlavní tlačítko a má méně zakulacené rohy. A i přes o půl centimetru větší úhlopříčku displeje není samotné zařízení o moc větší než SGS4. V každém směru si přidejte přibližně milimetr. Vyšší je ovšem hmotnost (143 vs. 130 gramů). LG má však citelně větší akumulátor. Tělo je plastové, s decentní texturou na zádech.

Tlačítka vzad

A právě zadní strana je nejvíce výjimečná. LG totiž pod fotoaparát umístilo tlačítka a kolébku hlasitosti. Jsou prý díky tomu lépe dostupná a můžou být větší než na boku telefonu. Určitě to bude chtít trochu času si zvyknout, ale jde o zajímavý nápad.

Telefon bude dodáván s Androidem 4.2.2. LG jej vyšperkujeme vlastními funkcemi. Probuzení displeje probíhá dvojitým poklepáním, telefon umí přijmout hovor pouhým přiložením k uchu a LG zmiňuje také lepší multitasking. Novinkou je i jakýsi mód pro hosta, což bude zřejmě speciální profil pro ty, kterým telefon půjčíte a nechcete, aby se mohli v telefonu příliš hrabat.

Jak to přesně funguje, si vyzkoušíme až za pár měsíců. LG nám sdělilo, že telefon v příštích osmi měsících zamíří nejdříve do Jižní Koreji, Severní Ameriky a pak i do Evropy. Cenu zatím neznáme, ale jistě se bude pohybovat okolo ostatních špiček jako už zmiňovaný Galaxy S4, HTC One nebo Sony Xperia Z.

Video

MMF24

Byl pro vás článek přínosný?