Hlavní navigace

Lidé chtějí platit. Filmový Netflix je větší než BitTorrent

19. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asi nepřekvapí, že od minulého roku se objem dat, jejichž přenos uživatelé iniciují, výrazně zvýšil. Podle Sandvine v Severní Americe vzrostl o 120 %, z 23 GB na 51 GB.

Dále se zjistilo, že na mobilu nejvíce datují Asiaté – měsíčně v průměru 659 MB (Evropa jen 240 MB). A že BitTorrent, ačkoliv u něj v Severní Americe celkově objem přenášených dat nabobtnal o 40 %, přestává být lídrem statistických tabulek. Šlapou mu na paty novější služby jako Netflix nebo YouTube.

Statistiky internetového provozu od Sandvine
Internetový provoz v USA

Asie pirátí, Amerika platí

Ještě v roce 2004 patřilo BitTorrentu 35 % všech datových přenosů. Dnes je to ve špičce pro Severní Ameriku jen 10,3 % a v Evropě 14,9 %. Na obou kontinentech torrenty nadále kralují uploadům s více jak 30% podílem, ale co se downloadu a celkového podílu na přenosech týče, začínají se do popředí drát služby umožňující video streaming.

V Americe obsadil placený Netflix 28,8 % všech přenosů a YouTube 13,1 %. V Evropě YouTube porazil piráty s 20,1 %, přičemž jinak tam downloadu a přenosům celkově vévodí HTTP, čili blíže nespecifikované surfování po netu. Pro Asii je situace jiná. Údajně z důvodu nedostatku placených, tedy legálních alternativ k BitTorrentům, tam P2P sítě zabírají 36 % všech přenosů.

Statistiky internetového provozu od Sandvine
Internetový provoz v Evropě

Data, na nichž je statistika postavena, pocházejí z vybraného vzorku více než dvou set zákazníků společnosti Sandvine nebo jejích partnerů napříč kontinenty.

 

Zdroj: TorrentFreak, Sandvine

Byl pro vás článek přínosný?