Hlavní navigace

Linksys uvádí Wi-Fi router WRT1900AC, nadupaného nástupce „legendy“ WRT54G

23. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Abyste dnešní aktualitu pochopili v plném rozsahu, je potřeba začít s trochou historie. Pokud jste někdy v nedávné době prohlíželi nabídku bezdrátových routerů v internetových obchodech, dost možná jste narazili na Linksys WRT54G(L). Z řady vyčnívá nejen netradičním vzhledem, ale hlavně tím, že podporuje pouze standard 802.11g. Důvodem, proč se tento zastaralý výrobek stále prodává a lidé jej kupují, je mýtus, jehož kořeny sahají do roku 2003.

Linksys WRT54G byl představen koncem roku 2002, kdy Wi-Fi s rychlostí 54 Mb/s byla ještě žhavou novinkou. Od ostatních routerů se WRT54G lišil tím, že jeho firmware bylo postavené na linuxovém jádře. V létě roku 2003 zveřejnil Linksys na nátlak komunity jeho zdrojový kód pod licencí GPL. Velkoryse dimenzovaná ROM i operační paměť učinily z WRT54G ideální oběť pro různé modifikované firmwary, které rozšířily jeho schopnosti daleko za hranice původních specifikací (hádejte, odkud se vzal název DD-WRT nebo OpenWRT), a to s cenovkou typického domácího routeru. Linksys v roce 2006 potichu začal prodávat okleštěnou verzi s menší pamětí a firmware s jádrem VxWorks, aby následně vydal starší verzi pod názvem WRT54GL a vyšší cenou. Přestože WRT54G(L) je vlastními i konkurenčními produkty dávno překonán, mýtus přetrvává.

V loňském roce Linksys změnil majitele, nyní je v područí Belkinu namísto Cisca. Nové vedení si stále trvající popularity modelu WRT54GL všimlo a rozhodlo, že vytvoří jeho duchovního nástupce. Tím je Linksys WRT1900AC, který společnost ukázala na letošním CESu a dnes jsme obdrželi tiskovou zprávu od českého zastoupení, takže máme jistotu, že router bude dostupný i u nás.

 

 

Jak napovídá název, máme tu čest s dualbandovým přístupovým bodem s rychlostí až 600 Mb/s v pásmu 2,4 GHz (802.11n) a 1300 Mb/s na frekvenci 5 GHz (podle nejnovější normy 802.11ac), což samozřejmě platí pouze v kombinaci s adekvátně vybaveným klientským zařízením. Ačkoliv má router fyzicky čtyři antény, v každém okamžiku je schopen používat pouze tři. Dynamicky ale vybírá ty, se kterými dosáhne nejlepší kvality signálu.

 

Zárukou dostatečného výpočetního výkonu je dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz a 256 MB RAM. Blíže nespecifikovaná jádra jsou architektury ARM, nejspíš tedy Cortex-A7 nebo Cortex-A9. WRT1900AC může sloužit i jako souborový server. Pro pevné disky je k dispozici jeden konektor USB 3.0 a jeden sdružený konektor, do kterého lze zapojit buď kabel USB 2.0, nebo kabel eSATA. Jednou z netradičních funkcí, kterou se Linksys/Belkin chlubí, je mapování sítě – grafické znázornění zařízení, které jsou k routeru právě připojeny, i těch, které v nedávné době připojeny byly a právě jsou offline.

MMF24

Linksys také spolupracoval s komunitou OpenWRT, takže hned v době vydání bude pro WRT1900AC k dispozici open-source firmware. Server SemiAccurate na základě rozhovoru se zástupci firmy na CESu hlásí dostupnost v dubnu. S doporučenou cenovkou $299, v přepočtu asi 7200 Kč s daní, se WRT1900AC zařadí k nejdražším bezdrátovým routerům na trhu a proto jen stěží bude prodejním trhákem jako WRT54G, na nějž se snaží navázat.

Zdroj: TZ Belkin/Linksys, SemiAccurate, NerdVent

Byl pro vás článek přínosný?