Hlavní navigace

Lockdown: kde přesně jsou hranice okresu a jaké potřebujete formuláře k jeho opuštění?

26. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Vláda dnes vyhlásila další nouzový stav a rovnou i zákaz pohybu mimo bydliště. Opustit okres bude možné jen s potvrzením například od zaměstnavatele, nebo s čestným prohlášením (ke stažení níže v článku).

Území, na kterém se lze nyní podle nařízení vlády pohybovat je poměrně malé. Česká republika má 76 okresů, tím nejnovějším je Jeseník dříve spadající pod Šumperk. Praha je pak samostatný okres (i když oficiálně nejde o okres) a Brno je také jeden okres. Ale třeba okres Ostrava-město a město Ostrava se v hranicích liší.

Okresy jako takové mají pouze informativní hranice, okresní úřady byly zrušené v roce 2002 a tyto obvody využívají jen některé úřady. Okres jako správní celek však stále existuje. A tak zatímco ve více než milionové Praze se lze volně pohybovat, mezi Jeseníkem a Šumperkem už ne. Praha se sice dělí na deset obvodů, ale nejde o okresy.

https://twitter.com/PrahaEU/status/1365428036619931650

Když si na službě Mapy.cz vyhledáte „okresy ČR“, zobrazí se jejich hranice v celé zemi. Přiblížením a přepnutím na (ortofotomapu) letecké snímky pak zjistíte, kde přesně končí hranice vašeho okresu. Vymahatelnost pravděpodobně nebude tak přísná, přesto je dobré vědět, kde je čára.

Interaktivní mapa okresů:

Pohyb v okrese je dále omezen například venčením psů do vzdálenosti 500 metrů od bydliště. Pokud máte kočku, máte smůlu. Noční zákaz vycházení platí stále od 21 do 5 hodin ráno. Návštěvy příbuzných nejsou oficiálně povolené s výjimkou tzv. nutné péče. Dodržování má policie kontrolovat namátkově. Ministr vnitra Hamáček sdělil, že nasazeno může být až 5000 vojáků.

Otázky a odpovědi: Informační servis vlády – pohyb mezi okresy

Vláda zavřela i školky, otevřené zůstanou jen ty pro děti zdravotníků. Nouzový stav má trvat do 28. března, volný pohyb osob aktuálně platí na tři týdny. Podle Hamáčka si před opuštěním bydliště máte napsat čestné prohlášení a mít jej pro případ kontroly u sebe. Pro lidi, kteří bydlí mimo své trvalé bydliště by mělo stačit mít sebou jiný téměř jakýkoliv doklad. Například účet za elektřinu.

Stáhněte si:

CS24

  • vzor čestného prohlášení v pdf a word
  • vzor formuláře pro cesty mimo okres v pdf a word
  • vzor formuláře pro cesty do místa výkonu práce v pdf a word

Zajímavosti o okresech

Největším okresem je Jindřichův Hradec (1944 km²), nejmenším Plzeň (125 km²). Obyvatelé jednoho se tak mohou pohybovat na mnohem větším území. Nejvíce obyvatel žije v okrese Brno-město (asi 380 tisíc lidí), nejméně v okrese Jeseník (42 399 lidí). Hustota zalidnění má nejvyšší Brno-město (1647 obyvatel na km²) a nejnižší v okrese Český Krumlov (37,1 obyvatel na km²). Současnou vládu volilo nejvíce lidí v okrese Most.

zdroj: vlada.cz, mapy.cz, czso.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.