Hlavní navigace

Logitech Keyboard Case: pouzdro, stojánek a klávesnice pro iPad

23. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Logitech je známý jako výrobce kvalitních periferií především pro stolní počítače. Zvykli jsme si na vysoký standard myší, klávesnic, reproduktorů a herních pomůcek. Nyní to však vypadá, že své pole působnosti rozšíří i mezi mobilní zařízení, konkrétně jablečné tablety.

Logitech Keyboard Case v sobě úspěšně kombinuje dvě funkce – ochrání displej iPadu lépe, než kterékoliv kožené či umělé pouzdro a navíc slouží jako klávesnice se stojánkem. Díky němu je možné iPad používat stejně jako netbook.

Poctivé zpracování

Nosná část celého příslušenství je tvořena jakousi vaničkou, která je vyrobena z eloxovaného hliníku. Jedná se o úpravu, kdy je za pomocí elektrochemického procesu na povrch kovu nanesena vrstva oxidu hlinitého. Ten celé tělo ochrání před poškrábáním a díky barevnosti této vrstvy i před oloupáním barevného nástřiku. Vnitřní strana této vaničky je lemována gumovým těsněním, které má zabránit poškození hran iPadu při vkládání do pouzdra. Při tomto úkonu je třeba na tělo iPadu vyvinout mírný tlak a pokud by docházelo tření kovu o kov, estetická stránka tabletu by poněkud trpěla.

 Logitech Keyboard Case for iPad 2Logitech Keyboard Case for iPad 2Logitech Keyboard Case for iPad 2Logitech Keyboard Case for iPad 2

V horní části klávesnice najdete posunovací vypínač, tlačítko pro párování s tabletem (popřípadě jiným Bluetooth zařízením) a dvě signalizační diody, které indikují stav Bluetooth a úroveň nabití akumulátoru. Ten je možné dobíjet pomocí standardního microUSB kabelu, který rovněž najdete v balení.

Do drážky, která odděluje ovládací část od části s klávesovým blokem je možné zasunout iPad jak na šířku, tak v portrétové orientaci. Díky tomu, že je tento žlábek dostatečně široký a na spodní straně je navíc vybavený několikamilimetrovým přesahem, je možné stojánek použít jak pro iPad 2 a třetí generaci, tak pro generaci první. Ta má však o něco větší půdorys a tak původní iPad nemůžete do pouzdra zavřít.

Logitech Keyboard Case for iPad 2Logitech Keyboard Case for iPad 2

Vzhledem k tomu, že se jedná o výrobek, na kterém se podílelo duo Logitech a Zagg, jehož jméno jste mohli vidět na velkém množství mobilního příslušenství, očekávali jsme výbornou kvalitu klávesnice. Naše očekávání se naštěstí splnila a k samotnému bloku kláves tak není jediná výhrada. Vzhledem k rozměrům celkem logicky muselo dojít k určitým kompromisům. Kurzorové šipky jsou stejně jako i některých notebooků namáčknuty na jeden řádek, některé klávesy se speciálními symboly byly zúženy asi na dvě třetiny šířky ostatních kláves a výrazného zeštíhlení se dočkala i klávesa Enter. Nic z toho však není žádným dramatickým problémem a na toto rozložení se zvyká velice snadno a rychle. Pohodlnému psaní přidávají i větší mezery mezi klávesami a tak jsou i při jejich menších rozměrech zajištěny jisté a přesné úhozy. Jediným zádrhelem tak zůstávají poměrně ostré hrany, o které není zrovna příjemné si opřít dlaně.

Logitech Keyboard Case for iPad 2Logitech Keyboard Case for iPad 2

Speciální klávesy pro iOS

Na klávesnici samozřejmě nenajdete žádnou klávesu Win, nýbrž macovskou klasiku cmd + option. Navíc jsou přidány funkční klávesy v horní řadě, které připomínají třeba ty z Asus Transformer. Z leva jsou to klávesy pro přechod na domovskou stránku (při dvojstisku přepínání aplikací), Spotlight, Obrázky, aktivaci virtuální klávesnice, tři klávesy pro práci se schránkou, ovládání hudby, hlasistosti a nakonec i uspání iPadu. Vedle levé klávesy Ctrl je navíc klávesa pro spuštění Safari. My jsmě měli k dispozici na otestování americké rozložení a kromě chybějících písmen s diakritikou jsme se museli smířit s potiskem QWERTY. Pokud však používáte v iOS českou klávesnici, jako česká bude fungovat i ta externí.

MMF24

Logitech Keyboard Case se skvěle hodí, pokud s iPadem hodláte cestovat a na těchto výletech ještě tvořit delší texty. I když se dá poměrně pohodlně psát i na virtuální klávesnici tabletu, fyzickým tlačítkům se nic nevyrovná. Velkým pozitivem je možnost složit iPad a klávesnici do jednoho úzkého balení a navíc poskytnou tabletu i spolehlivou ochranu displeje. Na druhou stranu však nejsou chráněna záda tabletu, které jsou sice o mnoho odolnější, než displej, nějakou úhonu by však mohli v zavazadle utrpět. Snad jediným negativem, které bych klávesnici vytknul je umístění ovládacích prvků a signalizačních diod do horní části, kterou při zasunutí iPadu tablet spolehlivě zakryje. I když LED dioda signalizující ubývající kapacitu akumulátoru začne výstražně blikat asi dva dny před vybitím, nemusíte si tohoto upozornění všimnout. Samotnou výdrž udává výrobce kolem dvou měsíců. Takovou dobu jsme samozřejmě klávesnici netestovali a musíme tak věřit dodaným technickým specifikacím.

Pro některé užiavtele by mohla být překážkou i cena. Téměř 2 000 Kč nejsou za klávesnici k tabletu málo. Na druhou stranu je však Logitech Keyboard Case i pouzdrem a nemusíte si tak další pořizovat.

Plusy / mínusy
  výborné zpracování
  pohodlné psaní
  nepoškrábatelný materiál
  ostré hrany pod dlaněmi
  neviditelné signalizační diody při zasunutém iPadu
Hodnocení

Byl pro vás článek přínosný?