Hlavní navigace

Logitech Speaker Lapdesk N700: podložka se zvukem (test)

13. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení, design a zpracování


Pozor, hoří!

Chlazení notebooků je vždycky problém. Výrobce musí pracovat s omezeným prostorem na chlazení často docela výkonných a zahřívajících se komponent a vždycky v tomto ohledu musí přikročit k nějakým kompromisům. Když pak notebook používáte delší dobu a dovnitř se dostane prach a další nečistoty, schopnost notebooku sám sebe uchladit se tím jedině zhoršuje. Když k tomu přidáme opotřebení teplovodivé pasty na heatsinku procesoru a grafiky a komponenty s vyšším vyzařováním tepla, najednou možná zjistíte, že se váš kdysi naprosto tichý notebook přehřívá, ventilátor neustále běží na plné otáčky a při vyšší zátěži se prostě vypne, samozřejmě v ten nejnevhodnější moment.

Co s tím, říkáte si? Řešení je několik - notebook profouknout stlačeným plynem, rozebrat a vyčistit, nebo třeba zahodit a koupit nový... a nebo si můžete pořídit některou z mnoha chladicích podložek na trhu. Jednou z takových je i dnes testovaný Logitech Speaker Lapdesk N700.

Bystrý (a angličtinu ovládající) čtenář už z názvu produktu zvládne vyčíst, že tato podložka má pár zvláštností. Slovo "speaker" v názvu naznačuje přítomnost reproduktorů, slovo lapdesk zase mezi podložkami trochu neobvyklé určení. Lap znamená v angličtině mimo jiné klín (tedy ten lidský, ne dřevěný) a podložka je skutečně určená pro posazení na klín. Zatímco většina konkurence se dá nějak rozumně použít pouze na stole, N700 má vypolstrovanou spodní část, takže si ji klidně můžete vzít třeba do postele nebo na pohovku.

Aby bílá bílá byla

Podložka je kompletně vyvedená ve světlých barvách - světle šedé a bílé. Osobně z toho mám trochu smíšené pocity - nepopírám, že se to někomu může líbit, mně osobně ale popravdě příliš ne. K této lehké antipatii ovšem mohl přispět fakt, že se mi to opravdu špatně fotilo...

Spodní strana je vypolstrovaná a vzadu zahnutá, takže vám notebook mírně nadzvedne, což umožňuje pohodlnější práci s notebookem. Narozdíl od stolních podložek, které zpravidla mívají sklápěcí nožičky, je toto zahnutí nepohyblivé, což v kombinaci s už tak docela velkými rozměry podložky znamená, že na cestování můžete zapomenout. Mít podložku, kterou si můžete dát na klín pod notebook při cestě vlakem či dálkovým autobusem by bylo docela fajn, tohle ale vážně není ten případ - je prostě příliš velká na nějaký rozumný transport. A to ani nemluvím o docela vysoké hmotnosti, váží 1,8 kg, což je více než některé třináctipalcové notebooky.

 

Povrch polstrované části je látkový (resp. z nějakého umělého vlákna) a pokrytý síťkou. Z toho jsem popravdě neměl příliš radost, obávám se, že při troše neopatrnosti se síťka na některém místě protrhne a do té doby docela pohledný designový prvek začne vypadat jako něco, co jste právě vytáhli z popelnice. Pokud si podložku koupíte, buďte opatrní a nemanipulujte poblíž s ostrými (či horkými - i síťka je z uměliny) předměty.

 

Jeden malý větráček

Samotné horní desce dominuje série horizontálních větracích otvorů ve střední části. Pod nimi najdete ventilátor - ten je ovšem překvapivě malý, má průměr 75 mm a je pouze jeden. Oproti jiným, stolním podložkám tak má N700 o dost nižší chladicí účinek, protože jeden malý větráček prostě příliš uchladit nestihne a jiné podložky mívají ventilátorů buď několik, nebo jeden, ale pořádně velký (některé modely klidně i 200 mm).

Když jsem malý větráček poprvé spatřil, měl jsem trochu strach z případného vyššího provozního hluku (malý ventilátor potřebuje vyšší otáčky k dosažení stejného účinku jako pomalejší, ale větší); moje obavy se ovšem ukázaly jako liché. Větrák je téměř dokonale tichý, abyste něco slyšeli, musíte přiložit ucho až těsně k němu. Notebook, který na něj položíte, bude velmi výrazně hlučnější. Přesto se ale sluší zmínit, že podle údajů výrobce má ventilátor hlučnost 31 dBA, což je poměrně nadprůměrná hodnota. Na druhou stranu by také měl mít automatickou regulaci otáček.

Vedle ventilátoru na horní desce najdeme i zmíněné reproduktory. Příliš informací o nich popravdě nemám, pouze to že jejich měniče mají průměr 51 mm. Jak hrají se dozvíte v následující kapitole. Na pravém boku jsou ještě ovládací tlačítka pro ovládání zvuku (plus červená dioda, která se rozsvítí při vypnutí reproduktorů) a posuvný spínač pro zapnutí či vypnutí ventilátoru. Zmíněná tři tlačítka jsou gumová, takže se nemačkají úplně lehce - to ale vyvažuje jejich slyšitelné cvaknutí při stisku, díky kterému jste si aspoň vždy jistí, jestli jste tlačítko opravdu dostatečně zmáčkli.

  

Vepředu (dole) najdete ještě dvě plastové zarážky, které při vysunutí zajistí, aby vám notebook nesklouzl dolů. Jejich ulomení bych se příliš nebál, přestože jsou z plastu, působí až překvapivě pevně. V balení jsou také dva protiskluzové gumové díly, které můžete nasadit do připravených otvorů v mřížce ventilátoru a dále tak zabránit vašemu notebooku v nechtěnému pohybu a zárověň jej lehce nadzvednout pro lepší proudění vzduchu.

Pozor na porty

Napájení a přenos signálu do reproduktorů obstarává jeden USB kabel. Ten má počátek na zadní straně uprostřed a můžete ho vést připravenými výřezy na pravou i levou stranu - tam kde máte volný port USB. Na pravé straně u ovládacích tlačítek je také úchyt, do kterého můžete zastrčit konektor. Trochu mi na podložce vadí, že nemá další USB port, takže vám jeden zabere - některé podložky konkurence kompenzují potřebu jednoho portu tím, že aspoň jeden další nabízí, takže třeba flashdisk či externí klávesnici můžete zastrčit do ní. To v tomto případě nejde, takže pokud váš notebook má málo konektorů, budete si možná muset pořídit nějaký hub nebo podložku v případě potřeby vypojit.

Za zmínku ještě stojí, že celá podložka je z matného plastu, příjemného na omak. Výjimku tvoří samozřejmě polstrování a také boční části nahoře (reproduktory a jejich okolí), které jsou tvořeny jemnými kovovými mřížkami. Ty jsou odnímatelné pro usnadnění případného čistění. 

Provozní vlastnosti (chlazení a repro), závěr

Větráček se snaží

Konečně se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu: jak tedy podložka plní svoji hlavní funkci, tedy jak chladí?

Vzhledem k tomu, že jsme testy chladicích podložek nikdy nedělali, vám momentálně nemůžeme poskytnout žádné srovnání s konkurencí. Co vám ale říct mohu je to, že rozhodně nečekejte zázraky. Chlazení jsme vyzkoušeli ve dvou testech; k oběma jsme využili zapůjčenou Toshibu Qosmio F750-10M, jejíž recenzi jsme vydali včera. Její využití bylo dílem náhody, protože prostě byla v redakci, nicméně je to v podstatě ideální stroj. Nejčastější použití chladicích podložek obecně je nepochybně hraní her a F750 díky grafice GT 540M už něco málo utáhne; navíc je to patnáctipalcový, velký notebook, což je přesně typ zařízení, na které je tato podložka konstruována (maximální úhlopříčka notebooku je zde 16").

První test spočíval ve spuštení benchmarku Devil May Cry 4, který využíváme k testům notebooků. Zvolili jsme jej protože celkem věrně simuluje reálnou herní zátěž, ale na druhou stranu notebook nepřehřívá jako Furmark či Prime95, které vytáhnou z grafiky a procesoru maximum. Hru jsme nastavili na nativní rozlišení notebooku (1 980 × 1 050) a vysoké detaily, vypnuli jsme antialiasing a spustili demo ve smyčce. Následně jsme jej nechali běžet 15 minut, což je více než dost času na to, aby provozní teplota dosáhla maxima, a z programu CPUID HWMonitor jsme odečetli maximální dosažené teploty u různých senzorů (jednotlivá jádra procesoru, pevný disk či grafika). Test jsme zopakovali dvakrát: jednou s notebookem položeným na stole, jednou na podložce se zapunutým ventilátorem.


Naměřené teploty bez podložky; důležité jsou hodnoty v posledním sloupci (Max)

Procesor Toshiby dosáhl během testu bez podložky maximální teploty 63 stupňů celsia; s podložkou 59 stupňů. Grafická karta byla na 67 stupních s podložkou, 70 bez ní. Rozdíl je celkem jasně vidět, ovšem není příliš velký. Opět připomínám, že zde nemáme moc s čím srovnávat. Čtyři stupně každopádně mohou být všechno co stojí mezi spokojeným hraním a vypnutím počítače uprostřed zábavy.


Naměřené teploty s podložkou; důležité jsou hodnoty v posledním sloupci (Max)

Při luštění údajů ze screenshotu bude nejspíš nejlepší ignorovat údaje z prvního senzoru (TZ01); mám pocit, že hlásí tak trochu nesmysly, nebo aspoň zkreslené údaje. Je na něm sice krásně vidět rozdíl mezi oběma testy, ovšem ten samý senzor nám už při dřívějším testování hlásil teplotu 16 ¬∫C v přetopené místnosti.

Také se hodí poznamenat, že zatímco po testu bez podložky byl spodek notebooku znatelně zahřátý (nic hrozného, ale bylo poznat že je teplý), po testu s podložkou byl vysloveně studený na dotek. Efekt byl v tomto ohledu velmi znatelný. U notebooku s hliníkovým spodkem základny (nebo aspoň s tenčí základnou) by se pravděpodobně teplotní rozdíl projevil výrazněji.

Překvapivý zvuk

Tato podložka se objevila i v nedávném přehledu nápadů na vánoční dárky. Tam jsme usuzovali, že integrované reproduktory nebudou nic extra. A to jsme se tedy pěkně mýlili. Reproduktory jsme vcelku chválili už na výše zmíněné Toshibě F750, ovšem s těmi v podložce se vůbec nemůžou měřit. Nebál bych se reproduktory v podložce srovnávat s valnou většinou 2.0 reproduktorů v nižší cenové kategorii (dejme tomu do 600 Kč). Už dlouho jsem na přenosném zařízení neslyšel basy, a rovnou takto silné (popravdě řečeno možná až příliš).

 

Aby bylo jasno: audiofilové nechť se podložce vyhnou, žádný hudební orgasmus po puštění své oblíbené skupiny nečekejte. Nicméně pokud se na repráčky podíváme optikou mobilních zařízení, musíme uznat, že Logitech opět předvedl že zvuk prostě umí. Nejsou to žádná chrastítka a naopak jsou na tomto zařízení snad nejlepším překvapením.

Minula se povoláním?

N700 ve mně po testování zanechalo trochu rozporuplné pocity. Osobně by mě od koupě odrazovaly rozměry a hmotnost - podložka je opravdu velká a těžká, zvlášť vzhledem k tomu že v ní je jediný ventilátor. Také mi chybí konektor USB, který by nahradil ten který vám zabere připojení samotné podložky. Bojím se i zpracování polstrování; na to skutečně bude potřeba dávat si pozor. A asi největším problémem je cena, protože podložka stojí přes 1 300 korun s DPH, což opravdu není málo - menší a lehčí konkurence s velkým ventilátorem s ruční regulací otáček se dá sehnat za polovic. Jenže si s ní zase nesednete do křesla... je to těžké.

Relativně kvalitní integrované reproduktory mě naopak velmi příjemně překvapily. Jen se nemůžu ubránit pocitu, že se tato podložka opravdu tak trochu "míjí povoláním", protože se mi zdá, že lépe hraje než chladí.

+ integrované, relativně kvalitní reproduktory
+ příjemné ovládání hlasitosti
+ polstrování

- rozměry a hmotnost
- neregulovatelné otáčky
- chybí USB
- pouze bílá barva
- malý ventilátor

KL24

Alza.cz
Za zapůjčení podložky za účelem testu děkujeme společnosti Alza.cz a.s.

 

Parametry
Ventilátor 75 mm
Regulace otáček automatická
Hlučnost 31 dBA
Průtok vzduchu 0,17 m3/min.
Reproduktory 2W, stereo
Napájení USB
Rozměry 525 × 287 × 40-80 mm
Hmotnost 1 800 g
Cena od 1 400 Kč (CZC.cz)

Byl pro vás článek přínosný?