Hlavní navigace

Logitech V450 Nano - myš na úrovni

29. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bez některého z dostupných polohovacích zařízení nelze v grafickém prostředí operačního systému pracovat. Všichni jsme si zvykli na myš, kterou ovládáme kurzor na počítači již desítky let. Extrémně mnoho uživatelů používá myš i k notebooku, i když v těle každého mobilního počítače najdete touchpad nebo trackpoint.

Logitech nabízí velké množství různorodých notebookových myší, které jsou v různých směrech upraveny pro praktičtější použití s notebookem na cestách. Kromě toho, že jsou tradičně menší kvůli skladnosti, jsou v současnosti většinou i bezdrátové. Pro přenos používají různorodé USB moduly, nebo i technologii Bluetooth.

Logitech V450 Nano

Testovaný Logitech V450 Nano patří k nejlepším modelům této značky pro uživatele notebooků. Podobně jako většina notebookových myší má i V450 symetrický tvar, který umožňuje pohodlné použití pro praváky i leváky. V černé verzi, kterou jsme testovali, působí také velmi elegantně a současně i moderně.

Navzdory malým rozměrům se díky ladným křivkám velmi dobře drží v ruce. Problémy nezpůsobuje ani uživatelům s většími dlaněmi - vzhledem k rozměrům se beztak drží spíše v prstech, nežli přímo v ruce. Pro tento způsob držení je velmi dobře optimalizována - matné boky jsou pogumovány, což výrazně vylepšuje jistotu držení.

Stejný materiál je použitý i na kolečku, které díky tomu neprokluzuje a lze jej ovládat velmi jistě a přesně. Na rozdíl od řady VX nebo modelu V550 má V450 klasické kolečko bez zotrvačníku, na kterém lze velmi přesně posouvat jednotlivé polohy oddělené zoubky. Nechybí ani možnost bočního posunu nakláněním kolečka do stran a použití jako třetí tlačítko stiskem. Obě tyto funkce jsou dobře ovladatelné.


V příslušenství je i praktická prodlužovačka

Obvyklá dvojice tlačítek vydává při stisku charakteristický cvakavý zvuk a na stisk reaguje jistě a přesně. Čtvrté nebo páté tlačítko byste na této myši hledali marně - tyto pokročilé funkce jsou vyhrazeny řadě Revolution, což je trochu škoda.

Menší už to nebude

V450 využívá pro komunikaci bezdrátový přenos ve frekvenčním pásmu 2,4 GHz za pomoci miniaturního přijímače do USB konektoru. Extrémně malý Nano modul je specialitkou Logitechu - z USB portu trčí skutečně pouze 4 až 5 mm (v závislosti na zapuštění USB portu). Díky miniaturizaci jej není potřeba vytahovat - Logitech tento způsob použití prezentuje jako Plug`n`forget (zapoj a zapomeň).

Nano přijímač není potřeba z myší párovat - je s ní automaticky propojen a nepřetržité umístění v USB portu funguje velmi spolehlivě. Myš pracuje okamžitě po probuzení nebo startu počítače a má více než dostatečný dosah i odezvu. Vzhledem k snaze o úsporu energie se po delším nepoužívání se můžete setkat s malinkou prodlevou - myš se částečně uspí a nezareaguje na aktivitu okamžitě.

Dostatek energie

Jako zdroj energie slouží dvojice běžných tužkových baterii (AA) - při koupě dostanete dvojici kvalitních alkalických baterií Duracell. Výrobce tvrdí, že baterie by měli vydržet až 12 měsíců - indikátor v ovladačích je ještě optimističtější a indikuje 450 dní výdrže. Ani jeden z těchto údajů jsme pochopitelně nemohli ověřit. Myš obsahuje i kontrolku indikující vybité baterie umístěnou na horní straně a upozornění vám poskytnou i ovladače.

Na těle myši se nachází i tlačítko pro úplné vypnutí myši. Stačí jej 2 sekundy podržet a myš se zcela vypne - přestane reagovat na pohyb snímače nebo stisk tlačítek. Pro zapnutí je potřeba opět 2 sekundy podržet tlačítko umístěné na spodní straně myši. Díky automatickému uspávání myš vypínat nemusíte, při nošení v tašce se však může zbytečně zapínat náhodným stiskem tlačítek nebo snímáním pohybu.

Miniaturní Nano přijímač lze umístit přímo dovnitř myši. Pro přístup do útrob, kde jsou baterie a také prostor pro přijímač stačí posunout pojistku na spodní straně, která uvolní zadní část plastového krytu. Po umístění přijímače do určeného místa se myš automaticky zcela vypne a šetří tak energii. Plastový kryt prostoru pro baterii a přijímač je zároveň jediným slabším místem myši - při doteku má drobnou vůli, což trochu kazí dojem z jinak extrémně pevné a kvalitní myši.

Myš pracuje v jakémkoliv operačním systému téměř na 100% i bez ovladačů. Základní funkce - tlačítka i posun kolečkem fungují úplně všude. Boční posun může mít v Linuxu nebo velmi starých verzích Windows problémy.

Ovladače SetPoint ani nedostanete přímo s myší a pokud je chcete, musíte si je stáhnout. Přinášejí bohatší možnosti nastavení. Umožňují například nastavovat rychlost bočního posunu nebo i vertikálního posuvu, případně i zcela vypnout boční posun a přiřadit mu jinou funkci.

Používání Logitech V450 Nano je velmi pohodlné. Myš se díky kvalitním kluzným ploškám pohybuje lehce na jakémkoliv myslitelném povrchu. Laserový snímač zase zajistí jisté a rychlé snímání polohy. V tomto směru nelze V450 skutečně nic vytknout.


Pět barev snad uspokojí každého

Hodnocení této myši je plné superlativů. Nabízí velmi kvalitní snímač, špičkové vyhotovení a sadu všech základních funkcí. Miniaturní snímač je velmi praktický a spolehlivý. Výdrž na baterie by měla být tak dobrá, že zcela jistě zapomenete, kdy jste měnili baterie. Pokud vám nevadí o něco vyšší cena, jde o výborného kandidáta na koupi.

Klady a zápory

+ ergonomický tvar
+ jisté a pohodlné držení
+
kvalitní snímač
+
klouže po jakémkoliv povrchu
+
vysoká kvalita vyhotovení

MMF24

- drobné vrzání krytu baterie
-
vyšší cena
-
pouze tři tlačítka

Informace

Zapůjčil:               Logitech
Cena:                   1 290 Kč (doporučená koncová cena)

Byl pro vás článek přínosný?