Hlavní navigace

Mac Mini: Jablečný prcek s pořádným výkonem (minirecenze)

23. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řada Mac mini je považována za vstupní zařízení do světa jablečných počítačů a tato tvrzení jsou opodstatněná. Nejlevnější z nich pořídíte za necelých čtrnáct tisíc v oficiálním českém eshopu Applu. Design nových modelů se prakticky nezměnil od předchozí řady z roku 2010. Daný rok znamenal zásadní změnu designu, kdy se Apple rozhodl pro celohliníkové tělo s větším půdorysem, než tomu bylo u předchozích plastových modelů. Konečně také umožnil uživatelský přístup alespoň k základním komponentám. Zatímco u předchozího modelu byla výměna operační paměti spojena buď s laborováním se špachtlí a dalšími nástroji pro otevření těla, nové řešení má na spodní straně plastový kryt, který otočením otevřete.

Srovnáme-li verzi 2010 a 2011 je největší změnou chybějící štěrbina pro mechaniku. Apple stejně jako u přenosných Macbooků Air rozhodl, že optická média jsou již passé a tuto komponentu, jež v těle takto malého počítače zabírá zbytečný prostor, do přístroje nezakomponoval. Menšině uživatelů, kteří mechaniku vyžadují, nezbývá nic jiného, než nákup externího řešení. Neutratí však více, než pár stovek.

Modelová řada "mid 2011", jak je často nazývána, se skládá ze tří různých konfigurací. Zatímco prvním dvěma určil Apple jako cílovou skupinu běžné domácí zákazníky, nabízí i třetí variantu pro serverové použití. Ta se na rozdíl od loňského serverového modelu do domácnosti zrovna nehodí. I když nabízí dva rychlé disky se 7 200 otáčkami za minutu a procesor Intel Core i7, najdete v ní pouze integrovanou grafickou kartu Intel HD 3000, která bude ujídat operační paměť. Ta má v základu 4 GB.

Nejlevnější varianta Macu mini nabízí stejnou grafickou kartu, disk s kapacitou 500 GB a 2 GB operační paměti, kterou doporučujeme upgradovat na 4 GB. Pohání jej Intel Core i5 na 2,3 GHz.

Mac na hraní

Náš testovaný střední model obdařil Apple procesorem Intel Core i5 na frekvenci 2,5 GHz, 4 GB RAM a především samostatnou grafickou kartou AMD Radeon HD 6630M. Navzdory tomu, že se jedná o mobilní verzi tohoto čipu, grafický výkon ve srovnání s integrovanou grafikou HD 3000 je výrazně vyšší. Kromě toho má vlastní paměť s kapacitou 256 MB a tak zůstanou celé 4 GB operační paměti pro Mac OS X Lion. Ten již najdete ve všech inovovaných řadách počítačů Apple.

Výkonnostní možnosti tohoto modelu jsme otestovali v nejedné hře, kterých pro jablečnou platformu stále přibývá. Díky herním studiím, které se specializují na předělávání her pro Mac OS, si na tomto Macu můžete zahrát třeba českou gangsterku Mafia 2.

Jediným zklamáním, které nám Mac mini přinesl, je pevný disk, který najdete v základní konfiguraci. Kapacita 500 GB je pro většinu domácích uživatelů plně dostačující, největší brzdou systému ale bude pouhých 5 400 otáček za minutu. Zatímco u otvírání méně objemnějších aplikací nebo probouzení systému ze spánku tento problém nezaznamenáte, u načítání velkých programů budete čekat o několik dlouhých sekund déle. To stejné bude platit i u načítání zmíněných her.

CS24

Řešením je samozřejmě výměna disku, ta je však na rozdíl od výměny operační paměti spojena s rozmontováním velké části počítače. Tomuto drobkovi by velice slušel SSD, který by Mac OS nakopnul k závratným výkonům. Na stránkách Apple si můžete nakonfigurovat počítač přesně pro vaše potřeby, mimo jiné do něj můžete zakomponovat i rychlý pevný disk s kapacitou 750 GB v kombinaci s 256 GB SSD. Úsměvný doplatek za tyto komponenty však činí 17 250 Kč.

Nebýt pomalejšího disku, byl by tento model Macu Mini bezchybným zařízením. I přes tento zádrhel jej však můžeme doporučit každému, kdo hledá skvěle vypadající, výkonné a tiché zařízení fungující na Mac OS X.

Parametry
Cena 18 999 Kč včetně DPH
Názor 90 %
Zapůjčil Apple
Apple Mac mini
procesor Intel Core i5 (2,5 GHz)
RAM 4 GB (DDR3)
pevný disk 500 GB, 5 400 ot./min
grafická karta AMD Radeon HD 6630M
operační systém Mac OS X Lion
rozměry 197 × 197 × 36 mm
hmotnost 1,22 kg
Plusy / mínusy
  výkonný procesor
  dedikovaná grafika
  tichý chod
  cena
  pomalý disk v základu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku