Hlavní navigace

MagicDisc Virtual CD/DVD Manager – jednoduchý pracant s ISO obrazy

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud hledáte opravdu jednoduchý nástroj, se kterým vytvoříte až 15 virtuálních mechanik, obrazy můžete komprimovat i šifrovat heslem, zkuste Virtual CD/DVD Manager, jinak také známý jako MagicDisc. Nástroj pochází od tvůrců placeného správce obrazů MagicISO. MagicDisc je freeware, neumí vypalovat ani upravovat vytvořené obrazy, ale zato je malý, nenáročný a s neodolatelnou cenou.

Na této stránce si můžete stáhnout instalační soubor (1,3 MB). K dispozici jsou verze pro starší Windows 98/ME/2000, novější XP/2003/2008/Vista (+ 64b varianty) a také Windows 7. Instalace vás ničím nepřekvapí, jen budete muset potvrdit instalaci nového hardwaru (virtuální mechaniky). Ve Windows 7 nebudete muset ani restartovat počítač.

MagicDisc na startu

Po spuštění si všimněte nové ikonky (ruka držící disk) v systémové liště u hodin. Pomocí ní se celá aplikace spravuje. (Na rozdíl od jiných programů se neintegruje do systému, například přímo do nabídky mechaniky v adresáři Počítač.) Stačí klepnout pravým tlačítkem a uvidíte seznam veškerých funkcí.

Nejdříve si nastavte počet virtuálních mechanik Set Number of Drives. V základu můžete 1–4, v nabídce More jich najdete až 15.

Obrazy připojíte v nabídce Virtual CD/DVD-ROM | písmeno jednotky | Mount. Potřebný obraz najdete na disku a je hotovo. MagicDisc podporuje většinu známých formátů obrazů (images): BIN, IMA/MG, CIF, NRG, IMG/CCD, MDF/MDS, VCD, VaporCD, P01/MD1XA, VC4/000, VDI, C2D, BWI/BWT, CDI, TAO/DAO, PDI a hlavně ISO, NRG, BIN/CUE nebo UIF.

Pokud chcete virtuální disk vysunout, ve stejném menu zvolte Unmount. Položky Edit a Burn CD/DVD Image nejsou funkční, pouze vás odkážou na web MagicISO, který funkce umí, ale je placený. Ale užitečná může být možnost Change Drive Letter, kterou můžete změnit písmeno jednotky. Ve výchozím nastavení by se měly použít ty z počátku abecedy, které ještě nejsou zastoupeny žádnou jinou mechanikou.

V případě, že máte připojených obrazů více a chcete je odpojit najednou, v hlavní nabídce vyberte Unmount All Drives.

Převod a tvorba obrazů

Polovinu funkcí máme za sebou. MagicDisc už jen umí obrazy vytvářet (ale ne upravovat). V nabídce Make CD/DVD Image můžete z virtuální nebo fyzické mechaniky a vloženého disku vytvořit obraz UIF, ISO, BIN/CUE nebo NRG. Na rozdíl od Daemon Tools si příliš neporadí s chráněnými disky (typicky nové videohry), to někdo může považovat za slabinu.

MagicDiscu by slušela funkce přímého převodu z jednoho formátu do druhého. Bohužel chybí, takže musíte jeden soubor připojit do virtuální mechaniky a pak jej převést přes výše zmíněnou funkci.

Volba Compress ISO files už sice umí formáty převádět bez připojení, ale na vstupu jsou pouze ISO, CUE, MDS, NRG a CCD, zatímco na výstupu jen UIF (Universal Image Format). Ten je vytvořen přímo autory MagicISO a je zvláštní tím, že používá vlastní kompresi, vytvoří se součet MD5 a ještě jej můžete zaheslovat. Zkrátka jako byste obraz protáhli ZIPem nebo RARem s tím, že jej můžete přímo připojit do mechaniky.

Decompress UIF Image provede opačný proces, převede UIF do ISO.

Který formát vládne všem

Při práci s obrazy narazíte na jeden velký problém: jaký formát vlastně používat? Většina z nich je univerzální a hodí se pro cokoliv. ISO je standard, se kterým nemá problém žádný program v žádném systému. Ty ostatní jsou podporovány tak na střídačku.

Pokud budete používat pouze MagicDisc, převádět můžete pouze do formátů ISO, BIN/CUE, NRG a UIF. Jejich vnitřní struktura nás nemusí zajímat, podíváme se na praktická hlediska – kolik zabere místa na disku a jak dlouho se bude převádět.

Jako základ posloužilo staré instalační CD Windows 2000. Velikosti i doba převodu se lišila opravdu výrazně. UIF disponuje kompresí, která stlačí velikost na minimum (ještě vytvořít kontrolní součet MD5 a můžete přidat i heslo), zato převod trvá nejdéle. BIN/CUE a NRG zabral na disku o 100 MB více, ale také byl převod o nějakých 15 % rychlejší. Staré dobré ISO se ale vytvářelo polovinu času UIF a velikost souboru byla někde na půl cesty mezi předchozími formáty. Takže ve výsledku použijete buď ISO (rychlost), nebo UIF (funkce a menší velikost).

Formát Velikost Čas zpracování
ISO 380,1 MB 38 s
BIN/CUE 436,6 MB 64 s
NRG 436,9 MB 65 s
UIF 337,8 MB 77 s

Pro zajímavost jsem vyzkoušel sílu komprimace u filmového DVD (data už jsou tak dobře komprimovaná). S UIF jsem se dostal na 4179 MB, ISO zabralo 4387 MB, ale převod byl znovu rychlejší dvojnásobně.

KL24

MagicDisc neslibuje, co neumí

Aplikace zvládne pouze několik funkcí, ale zato dobře (pokud nepočítám prolomení antipirátských ochran). Program už spokojeně používám několik let, protože je malý, nezavalí systém spoustou lištiček a krásně provedenými spouštěči, ale celý program se schová pod jednu ikonku u hodin.

Kdyby zvládl převod formátů a uměl je rovnou vypalovat, tak mu nemůžu nic vytknout. Pro někoho může být nevýhodou ještě chybějící čeština jak v aplikaci, tak v nápovědě. Nelze bohužel čekat, že některý ze záporů se pokusí autoři rychle vyřešit. Poslední verze je totiž stará už dva roky. Ale je to ten typ aplikace, který časté updaty ani nepotřebuje.

Byl pro vás článek přínosný?