Hlavní navigace

Mapy.cz mají letecké snímky Česka ze dvou zdrojů. Jak se liší ortofoto ČÚZK od TopGisu?

27. 3. 2024

Sdílet

Mapy.cz minulý týden začaly využívat nové letecké snímky. Vedle TopGisu si jako druhý zdroj vzaly ty od Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK), které jsou open source. Jak je od sebe poznáte a jaké má Seznam plány do budoucna?

Seznam v prvních verzích své ortofoto mapy používal letecké snímky od brněnské společnosti Geodis. Ta však skončila v konkurzu kvůli machinacím vedení napojeného na bývalého předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Na troskách Geodisu vznikl TopGis a pro jistotu si Seznam třetinu této firmy koupil.

Loni po necelých deseti letech Seznam v tichosti svůj podíl v TopGisu zase prodal a není s ním již majetkově nijak propojen. Každopádně od roku 2015 využívá Seznam letecké snímky právě TopGisu z letadel Cessna a Partenavia.

Open source od ČÚZK

Letos se Česko dočkalo nových leteckých snímků pocházejících od ČÚZK (Českého úřadu zeměměřického a katastrálního). Ten totiž své snímky zpřístupnil v rámci licence CCBY 4.0 jako open source a Seznam toho využil. Je to pro něj výhodné.

Seznam bude po nějakou dobu oba zdroje snímků střídat podle toho, které budou aktuálnější. Pro Cnews uvedl, že do budoucna počítá výhradně s open source, tedy s daty od ČÚZK. Se snímky od TopGisu časem zřejmě skončí, což může vysvětlovat i to, proč svůj podíl v této firmě loni prodal.

Aktuálně pochází od ČÚZK východní část Čech a Morava, zatímco západ země má snímky od TopGisu. S další aktualizací by ale mělo dojít k náhradě i zde.

Srovnání snímků TopGis vs. ČÚZK

Obě ortofotomapy mají stejné rozlišení 12,5 cm na pixel a Seznam se bude jistě snažit, aby uživatelé rozdíl nepoznali – i když ty od TopGisu mají mít o něco lepší postprocessing. Jak tedy nyní poznáte, na které letecké snímky se zrovna díváte?

Lze to rozlišit například podle vodoznaku. Snímky od TopGisu mají přímo v mapě vodoznak s copyrightem Seznamu i TopGisu, fotky ČÚZK jsou čisté. Přímo ČÚZK na svém portálu vodoznak v mapách má, Seznam ale uvedl, že jej mít nemusí a nebude. Licence je uvedená ve zdrojích.

Druhým místem, kde rozeznáte zdroj map, je text vlevo dole pod měřítkem. Na odkazu je třeba podržet kurzor myši, poté se objeví zdroje mapových podkladů. V případě ČÚZK tam nyní budou ovšem uvedeny obě firmy, tento pohled je totiž společný i pro historické a ostatní snímky.

Reálně není rozdíl ve snímcích obou poskytovatelů moc velký. Více záleží na denní době kvůli stínům nebo vegetačnímu období.

Staroměstské náměstí (ČÚZK)

Autor: Cnews.cz

Staroměstské náměstí (TopGis)

Autor: Cnews.cz

Špilberk (ČÚZK)

Autor: Cnews.cz

Špilberk (TopGis)

Autor: Cnews.cz

Svatý kopeček (ČÚZK)

Autor: Cnews.cz

Svatý kopeček (TopGis)

Autor: Cnews.cz

Praděd (ČÚZK)

Autor: Cnews.cz

Praděd (TopGis)

Autor: Cnews.cz

Petrov (ČÚZK)

Autor: Cnews.cz

Petrov (TopGis)

Autor: Cnews.cz

Letadla, satelity a jak je to s dalšími zeměmi

Seznam (stejně jako ostatní) používá pro ortofoto mapu snímky z letadel i družic. Pro bližší pohledy jde o fotografie z letadla (přiblížení úrovně 8 až 20), a až když oddálíte mapu na úroveň států a kontinentů, dojde k přepnutí na snímky z družice.

ČÚZK či TopGis snímkují Česko, Seznam však stejně jako třeba Google zobrazuje letecké snímky pro celý svět. Pro okolní státy má tak Seznam koupeny snímky (většinou) od místních geografických společností. Na Slovensku jde třeba o data od GKÚ Bratislava (Geodetický a kartografický ústav), v Rakousku zase pochází snímky od Geoland.at. Kromě toho si kupuje snímky třeba i od Microsoftu a mnoha dalších společností. Jejich seznam najdete zde.

MMF24

3D mapa jako melouch Iva Lukačoviče

Seznam nabízí také 3D mapu, která je dostupná až po přepnutí (pomocí tlačítka 3D pohled). Za tou stojí data od společnosti Melown Maps, kterou spoluzakládal Ivo Lukačovič. Později ale tuto firmu prodal Švýcarům z Leica Geosystems.

3D Mapy.cz

3D Mapy.cz

Autor: Cnews

Do třetice je tu další typ snímků: Panorama jako konkurence StreetView. Zde pro Seznam jezdil autíčky s kamerami po Česku nejprve ve spolupráci s Geodisem, později ve spolupráci s TopGisem a pomocí vlastní technologie. Nejnověji snímkuje ve spolupráci s Cyclomedia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.