Hlavní navigace

Po šesti letech na Marsu přistála nová sonda. InSight se zavrtá 5 metrů hluboko

26. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Astronomická komunita bude dnes večer upínat zraky směrem k rudé planetě. Na Mars po sedmi měsících od startu doletí sonda InSight (Interior Exploration using Seismic investigations, Geodesy and Heat Transfer). Ta obsahuje přístroje, které budou měřit, jestli a jak je Mars geologicky aktivní. InSight je stacionární sondou, přistane v oblasti Elysium Planitia a už se odtamtud nehne. Provrtá se do planety až pět metrů hluboko, kde bude měřit tepelný tok v kůře. Trojice seismometrů pak bude analyzovat marsotřesení. Vůbec poprvé tak bude možné sledovat „nitro“ cizí planety a porovnat tamní údaje se Zemí. InSight má fungovat minimálně dva pozemské roky.

InSight letící k Marsu
InSight letící k Marsu
Sonda se odděluje od lodi
Sonda se odděluje od lodi
Padák zbrzdí sondu až na 27 km/h
Padák zbrzdí sondu až na 27 km/h
Tryskové motory se postarají o hladké přistání
Tryskové motory se postarají o hladké přistání
Takhle by měl InSight vypadat po dosednutí a rozevření panelů
Takhle by měl InSight vypadat po dosednutí a rozevření panelů
InSight bude zkoumat nitro planety
InSight bude zkoumat nitro planety

Pokud tedy vše proběhne hladce. Sonda v 20:47 našeho času vstoupí do atmosféry planety rychlostí 19 800 km/s a začne první fáze brzdění tepelným štítem. Ten se o dvě minuty později rozžhaví až na teplotu 1500 °C. V 20:51 se rozevře padák, o 15 sekund později odhodí štít a následně vysunou tři přistávací nohy. Dvě minuty nato se odhodí schránka s padákem a brzdit začnou tryskové motory, které InSight zpomalí z 27 na 8 km/h. V 20:54 dosedne na povrch.

O úspěšnosti přistání se ale dozvíme až v 21:01 kvůli zpoždění v komunikaci ze vzdálenosti 150 milionů kilometrů. InSight by mohl ihned poslat první snímek. Definitivním potvrzením podle NASA bude ale až průlet sondy Mars Odyssey, která oblast vyfotí a zjistí, jestli InSight také úspěšně rozložil solární panely. Přistávání bude mimochodem poprvé sledováno živě. S hlavní sondou startovaly v květnu 2018 také dva satelity Mars Cube One (MarCO) vybavené kamerou. Satelity budou InSight sledovat a dočasně také předávat jeho signál na Zemi.

Sonda měla letět již v roce 2016, ale objevily se problémy s přístroji a NASA musela misi odložit až do dalšího letového okna o dva roky později. Díky tomu znovu nabídla fanouškům možnost zapsat svá jména na čip, který letí společně s InSightem. Pokud jste nezaváhali, vaše jméno bude (v digitální formě) na cizí planetě.

Naposledy se na Marsu podařilo úspěšně přistát vozítku Curiosity v roce 2012. V okně 2014 neproběhla žádná mise. Předloni sice neletěl InSight, ale k rudé planetě se vydala evropsko-ruská sonda Schiaparelli, ale ta se 19. října 2016 roztříštila o povrch.

Přištávání InSightu můžete sledovat „živě“ na NASA TV. Komentovaný přenos již začal.

Oživeno: Sonda podle všeho úspěšně přistála, ve 20:56 to potvrdila NASA v přímém přenosu. Americké komická agentura je stále jediná, které se podařilo úspěšně přistát na Marsu. Mise Ruska/SSSR či ESA skončily tragicky.

InSight poslal i první fotku, zatím s nasazenou krytkou, která měla chránit čočku proti prachu (a že to bylo třeba).

https://twitter.com/NASAInSight/status/1067147649386598400

ICTS24

NASA později potvrdila, že se úspěšně rozevřely solární panely a poslala také novou fotku už bez krytky. Na Marsu je jasno. :-)

https://twitter.com/NASAInSight/status/1067244283688669184