Hlavní navigace

Vozítku Opportunity hrozí smrt. Na Marsu zuří velká prachová bouře

12. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Rudá planeta od začátku června čelí rozsáhlé prachové bouři. Podle satelitní snímků Mars Reconnaissance Orbiter pokrývá přes 18 milionů kilometrů čtverečních, tedy plochu větší než Severní Amerika. Bouře zakryla i Perseverance Valley, ve kterém se nachází vozítko Opportunity.

Tomu sice poletující částice neublíží přímo, blokují však sluneční světlo, a tím i generovaný výkon ze solárních panelů. NASA začala bouři pozorovat již 1. června a o pět dní později již výkon skutečně poklesl. Opportunity tedy zanechal všech vědeckých prací a energii věnuje komunikačním zařízením a hlavně zahřívání.

Velká bouře na Mars zachycená 6. června 2018 Velká bouře na Mars zachycená 6. června 2018. Tam modrá tečka symbolizuje Opportunity (zdroj: NASA)

Podle posledních měření byla povrchová teplota −29 °C. Prach paradoxně pomáhá udržovat Opportunity před extrémními mrazy, protože pohlcuje sluneční teplo a ohřívá okolí vozítka. Vědci věří, že Opportunity bouři přečká. Přežilo i rozsáhlejší nepřízeň počasí v roce 2007, kdy muselo dva týdny vydržet jen s minimem energie a bez rádiového kontaktu. Vše se ale bude odvíjet od délky aktuální bouře. Pokud by se protáhla na několik týdnů nebo měsíců, akumulátory se vybijí a rover zmrzne.

KL24

Mráz se nejspíš stal osudným jeho dvojčeti Spiritu, které přestalo komunikovat v roce 2010. Obě vozítka odstartovala v rámci programu Mars Exploration Rover přesně před 15 lety a přistála na povrchu v lednu 2004. Původní mise počítala s životností jen 90 dní, ale Opportunity už žije 50× déle a stalo se i prvním vesmírným maratoncem. Aktuální ujetá vzdálenost činí 45,16 kilometru.