Hlavní navigace

Pán a otrok či blacklist? Tyhle termíny v počítačovém světě zřejmě končí

16. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Amazon
V souvislosti se současnými nejen rasovými protesty kvůli smrti George Floyda se Github rozhodl změnit počítačové termíny whitelist, blacklist, ale i master a slave. Prý jsou rasistické.

Ředitel Githubu Nat Friedman řekl, že společnost pracuje na náhradě termínů master a slave (v překladu pán a otrok) více neutrálním main/primary a secondary. Nelíbí ani termíny blacklist a whitelist a rádi by je nahradili slovem allow/deny list. Dále jsou zde termíny black hat a white hat pro hackery, z nichž ti bílí jednají s dobrým úmyslem (etičtí hackeři). I ty by se prý měly změnit. V češtině se tyto výrazy obvykle nepřekládaly.

Tendence odstranit či změnit „rasistická“ označení i v technologiích tu byly již v minulých letech a třeba Drupal už termíny master a slave přestal používat. Jiné nástroje zavedly bez většího povšimnutí třeba označení master a minion či dependents. A třeba Google v prohlížeči Chrome mění blacklist za blocklist.

https://twitter.com/MayaKaczorowski/status/1270871807466209280

CS24

Master a slave se používal i u hardwaru, v zapojení starých pevných disků přes rozhraní IDE. Na konci kabelu byl master a mohli jste připojit i druhý disk na konektor v prostřední části. Ten jej pak ale zpomaloval. Toto rozhraní se již dlouho nepoužívá, jinak by jistě neuniklo současným změnám. O přejmenování naopak neuvažuje karetní společnost Mastercard.

zdroj: Github, ZDnet, Slashdot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.