Hlavní navigace

MasterCard do Česka zavádí novinku. Online platby kartou půjde schválit selfie nebo otiskem

5. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to přesně rok, co MasterCard představil nový způsob ověřování online plateb. Tzv. Identity Check Mobile funguje tak, že po vyplnění karetních údajů do formuláře v e-shopu se vám ozve mobilní aplikace, kde budete muset platbu schválit pomocí biometrie. MC aktuální podporuje otisk prstu a také rozpoznání tváře pomocí předního foťáku.

Obě metody je před prvním placením nutné nejdříve nastavit, aby se měly digitální otisky s čím porovnávat. V případě tváře nejde jen o statickou fotku, MasterCard sleduje celé video a při ověření požaduje i mrknutí. Dokážu si ale velmi dobře představit, že tato metoda půjde obejít. Co když si vás někdo natočí z dálky teleobjektivem a pak ono video předhodí aplikaci?

MasterCard Identity Check pomocí selfie nebo otisku prstu
MasterCard Identity Check pomocí selfie nebo otisku prstu

Rychlejší a pohodlnější metody jsou obvykle méně bezpečné. A MasterCard chce uživatelům nabídnout právě něco rychlejšího a pohodlnějšího, než je schvalování heslem nebo ověřovací SMS. Karetní společnost tvrdí, že první uživatelé jsou s touto novinkou hodně spokojení a považují ji za lepší než heslo. Funkce už je dostupná v USA, Kanadě a Nizozemsku.

 

MasterCard ji ale brzy dostane i do Česka a dalších 11 zemí Evropy. Globální start je pak naplánován na rok 2017. Zatím není jasné, jestli ověření pomocí mobilní aplikace bude dostupné u všech karet MasterCard, nebo je třeba, aby spolupracovala i banka. Otazník visí také nad podporou v platebních bránách. V Česku obvykle dojde při placení kartou k přesměrování na zabezpečený web České spořitelny, PayU a podobných služeb. Ty všechny by teoreticky musely MasterCard Identity Check implementovat.

Videa

KL24

Zdroj: MasterCard

Byl pro vás článek přínosný?