Hlavní navigace

Matrox odhalil grafickou kartu s devíti obrazovými výstupy. Opět s GPU od AMD

4. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

O grafických kartách v minulém století věhlasné firmy Matrox už dlouhá léta moc neslýcháme, v oblasti PC již dávno neexistují. Firma se už také vzdala vývoje vlastních GPU, ovšem neznamená to, že dál nenabízí speciální grafiky pro zvláštní oblasti trhu. Jednou takovou – a dost pozoruhodnou – odhalila firma tento týden. Karta s označením C900 je pozoruhodná tím, že poskytuje celkem devět videovýstupů najednou.

Lichý počet výstupů možná na první pohled nedává smysl, v těchto vyšších počtech jich bývá obvykle sudé číslo (předchozí karty Matroxu nesly čtyři či šest, předtím existovaly i modely s osmi DisplayPorty). Počet je ale logický vzhledem k tomu, že karta je určená pro tvorbu videozdí. Jeden adaptér tedy poskytne sestavu 3 × 3 obrazovek (při zachování poměru stran), zobrazující jedinou prezentační plochu. Podporována by ovšem měla být i koexistence karty C900 s druhým kusem v páru, případně modelem C680 s šesti vstupy. Karty lze synchronizovat pomocí framelocku, aby se obraz na jednotlivých monitorech nerozcházel, což by při přehrávání videa působilo rušivě.

Matrox C900
Matrox C900

Matrox C900 je karta do slotu PCI Express 3.0 s jednoslotovým aktivním chladičem i záslepkou. Na tu je vyvedeno devět výstupů mini HDMI 1.4 (karta je tudíž připravená pro použití s levnými LCD), z nichž tři musí být uloženy „v patře“ a vyžádaly si tak malé přídavné PCB. Karta má TDP 75 W a obejde se bez přídavného napájení.

 

Karta má 4 GB paměti GDDR5. Bohužel není známo, jaké GPU je použito. Má ale jít o čip AMD a při dané spotřebě tedy pravděpodobně opět o Cape Verde (z Radeonů HD 7750/7770 či R7 250X), z nějž je normálně nepodporovaný počet výstupů realizován pomocí zvláštních čipů. Rozhodně jde o čip s architekturou GCN, neboť podle Matroxu je podporováno OpenCL 1.2, OpenGL 4.4 a DirectX 12. Po softwarové stránce je kromě různých Windows (včetně serverových a embedded verzí) počítáno také s Linuxem.

Matrox C900

Velký počet výstupů z jediného GPU má určité nevýhody. Například není podporován režim, kdy by jednotlivé obrazovky zobrazovaly nezávislé plochy (klonování ale možné je), a také maximální rozlišení je omezeno. Na každém výstupu je podporováno maximálně 1920 × 1200 bodů při 60 snímcích za vteřinu. Pro potřeby videozdí ovšem jemné rozlišení není třeba, takže nejde o velkou nevýhodu. Podporovány jsou plochy 3 × 3 a 9 × 1 a zřejmě také otočené obrazovky. Dodávaný software PowerDesk pak umožňuje kompenzaci rámečků a podobná potřebná nastavení.

 

KL24

Karta C900 by měla být uvolněna do distribuce někdy během druhého čtvrtletí roku. Cena, za kterou se bude prodávat, nebyla zatím zveřejněna. Jak podotýká web The Tech Report, který na odhalení nového Matroxu upozornil, firma chce za šestiportovou C680 přes šest set dolarů, takže novinka by patrně měla být ještě dražší, než je tato částka. Vzhledem k rozšířeným schopnostem, komponentům navíc a specifickému určení bude možná cena i přes 1000 $.

Zdroje: The Tech Report, Matrox (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?