Hlavní navigace

Matrox už má první profi grafiky s čipy od AMD. Umí „jen“ 4 či 6 výstupů

14. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ani ne před dvěma týdny jsme zde psali o svým způsobem symbolické události. A sice že firma Matrox, dlouholetý hráč na poli grafických karet, konečně přestala vzdorovat nevyhnutnému a oznámila, že místo svých vlastních, už dosti zastaralých GPU začne čipy nakupovat u AMD. Netrvalo dlouho, a ovoce této spolupráce je zde: Matrox představil své první grafické karty založené na GPU AMD.

Jak je tomu u Matroxu zvykem, jedná se o profesionální karty pro úzkou skupinu uživatelů, s čímž asi budou korespondovat vysoké ceny. Určením jsou například tvorba video zdí a další použití, kde je třeba živit a kontrolovat co největší množství monitorů. Vyšší z obou modelů, Matrox C680, podporuje šest nezávislých výstupů, které jsou na záslepce realizovány pomocí mini DisplayPortů 1.2. Rozlišení obrazu může být až 4096 × 2160 bodů, což karta zvládne buď na třech výstupech při 60 snímcích za vteřinu, nebo na všech šesti při poloviční obnovovací frekvenci. Matrox podporuje instalaci dvou adaptérů do jednoho PC, přičemž karty mají funkci framelock pro vzájemnou synchronizaci (to je dobré zejména pro video zdi).

Matrox C680
Matrox C680

Matrox C680 by měl být podle toho, co firma psala předminulý týden v tiskovém prohlášení, postaven na čipu Cape Verde, který pohání Radeony R7 250X či starší HD 7750 a HD 7770. Díky tomu konečně Matrox podporuje nejnovější standardy: DirectX 11.2, OpenGL 4.4 a OpenCL 1.2, což s vlastními čipy( vycházejícími stále ještě z více jak deset let staré Parhelie) už dlouho nezvládal. Paměť má kapacitu 2 GB a je typu GDDR5. Takty společnost ve specifikacích neuvádí, stávající klienti firmy ale nejspíše stejně o 3D výkon nedbají.

Dvě karty Matrox C680 lze propojit kabelem pro synchronizaci (framelock)
Dvě karty Matrox C680 lze propojit kabelem pro synchronizaci (framelock)

Šest obrazových výstupů je sice dost, je ale třeba říct, že pro Matrox je to spíš krok zpět. Jeho adaptér M9188 totiž už před lety uměl výstupů osm (i když s nižším rozlišením). Ovšem je možné, že firma chystá i nějaké vyšší modely, které opět počet připojitelných monitorů posunou dál – nabízela by se například možnost karty s dvěma GPU.

Kromě modelu C680 odhalila firma ještě Matrox C420 LP, což je karta se sníženým profilem a pouze čtyřmi výstupy také typu mini DisplayPort. U tohoto modelu by rovněž mělo být použito GPU Cape Verde (DirectX 11.2, OpenGL 4.4 a OpenCL 1.2) s 2 GB paměti GDDR5. Matrox ovšem přichystal určitá umělá omezení. Nezmiňuje se například o podpoře pro DisplayPort MST pro řetězení LCD (na což láká u vyššího modelu). Co je ale podstatnější, karta C420 LP umí maximální rozlišení jen 2560 × 1600 bodů místo 4K, jelikož výstupy jsou na potvoru toliko verze DisplayPort 1.1. Chybí zřejmě i možnost framelocku, neboť karta nemá konektory pro propojení příslušným kabelem. Na druhou stranu je v tomto případě GPU chlazeno pasivně, zatímco model C680 potřebuje chladič s větráčkem.

Matrox C420 LP
Matrox C420 LP

Matrox obě grafiky začne dodávat v čtvrtém kvartále roku, ceny zatím neoznámil. Vedle GPU samotných by měly od AMD pocházet i ovladače, které by měly odpovídat těm pro profesionální grafiky FireGL. K tomu Matrox přidá vlastní obslužný software PowerDesk, jehož úlohou je správa připojených monitorů, klonování obrazu a podobné potřeby, které může uživatel víceobrazovkové konfigurace mít.

 

KL24

Jako bonus oproti běžným grafikám nabízí Matrox dlouhý produktový cyklus (tj. že i za pár let dostanete v případě potřeby náhradní kusy a nezůstanete na suchu) a asi i další drobné ekosystémové výhody. Pro běžného spotřebitele ovšem tyto grafiky nejsou a oproti Radeonům a kartám GeForce mu mnoho nenabízejí.

Zdroje: Matrox (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?