Hlavní navigace

Matrox vzdal po letech vývoj vlastních GPU. V jeho grafikách budou čipy AMD

4. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste mladší ročník, už možná ani nepamatujete dobu, kdy na grafickém kolbišti zápolili i další výrobci GPU kromě do dnes přeživší dvojice Nvidia a AMD (respektive ATi). Společnost Matrox kdysi také soupeřila o přízeň hráčů s vlastními grafickými kartami i čipy GPU, ovšem hlavně v minulém miléniu. Po roce 2000 rychle ustoupila na okraj a v herní grafice přestala být relevantní. Firma ale pořád funguje, prodává své grafické adaptéry a nyní oznámila jednu docela převratnou novinku.

Matrox se od té doby specializoval na drahé profesionální grafiky pro živení několika (časem až osmi) obrazovek naráz, například pro tvorbu videozdí, reklamy, bezpečnostní aplikace a tak dále. Doposud se stále držel své vlastní linie grafických čipů, byť už jejich 3D část dávno nebyla konkurenceschopná. Nyní ovšem přichází revoluce – firma oznámila, že přejde na GPU dodávaná třetí stranou, což bude firma AMD. Budoucí karty Matrox tedy ponesou stejné čipy jako Radeony a modely FirePro.

Pro Matrox je to velká změna a nostalgicky založené jedince asi zamrzí, že se rodokmen jejích GPU po letech definitivně uzavírá. Taky tím asi padá miniaturní šance, že by Matrox udělal comeback a zase nabídl nějaké GPU schopné konkurovat Radeonům a kartám GeForce.


Matrox M9188. Karta z roku 2009 zvládá výstup na osm monitorů naráz

Matroxy budoucnosti budou mít pod chladičem Cape Verde

Tisková zpráva uvádí, že Matrox zvolil architekturu GCN a příští generaci grafik založí na čipech vyráběných 28nm procesem, se 128bitovou paměťovou sběrnicí a s podporou DirectX 11.2, OpenGL 4.4, OpenCL 1.2 a sběrnice PCI Express 3.0 (čímž srovná krok s nejmodernějšími standardy). Nejpodstatnější je ale zmínka o tom, že ony čipy mají 1,5 miliardy tranzistorů. To totiž sedí pouze na GPU Cape Verde, takže Matrox očividně plánuje použít konkrétně tento čip.

Firma podle všeho také začne používat ovladače dodávané AMD, nikoliv nějaké své vlastní. Zřejmě ale nepůjde o ovladače pro karty Radeon, nýbrž o profesionální řadu pro karty FirePro. Tyto ovladače pak Matrox propojí se svou vlastní sadou softwaru PowerDesk, která provázela stávající adaptéry Matroxu a bude je nadále odlišovat od běžných grafik. PowerDesk slouží pro správu pracovní plochy a obrazovek (ovládá zrcadlení obrazovek, spojenou plochu, rotaci, kompenzaci rámečků a tak dále).

 

Je vlastně až s podivem, jak dlouho to Matrox dokázal táhnout s vlastními GPU, i když už více než deset let stojí v podstatě mimo mainstreamové grafické dění. Dlouhodobě ale asi toto (při zřejmě nízkém objemu výroby) nebylo únosné – o čemž asi svědčí i to, že svůj arzenál grafik Matrox (pokud se nemýlím) naposled občerstvil před dlouhými pěti lety. Volba dodavatele GPU je pro Matrox nejspíš logická: čipy AMD mají dobrou podporu práce s více monitory (technologie Eyefinity). AMD také možná mělo menší požadavky, než s jakými přišla (nebo by přišla) Nvidia, která má v profesionální sféře silnější pozici.

Je ovšem pravda, že i AMD je zároveň konkurentem Matroxu. Některé karty FirePro jsou totiž zaměřeny na stejné použití: tedy na informační a reklamní tabule a podobné situace, kdy je třeba živit vícero monitorů. Každopádně by ale použití čipů AMD mělo Matroxu uspořit náklady na vlastní vývoj a vyřeší za něj problém, jak držet krok s vývojem grafických technologií. Uvidíme, zda do budoucna pozice Matroxu díky outsourcování návrhu GPU posílí. Podle poslední analýzy Jon Peddie Research si značka pořád drží svých 0,1 % trhu. Ve své úzké nice tedy úspěšně přežila, což se nedá říci o většině grafických hráčů devadesátých let, kteří prakticky všichni zanikli.

CS24

Tržní podíly pro samostatné grafické karty (Jon Peddie Research)
Matrox si stále drží svou niku a 0,1% trhu (Jon Peddie Research)

Zdroj: Matrox

Byl pro vás článek přínosný?