Hlavní navigace

Me.dium: prohlížíte s přáteli stejný web?

7. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Programů určených pro komunikaci po internetu je dnes celá řada. Me.dium jde však trošku jinou cestou. Jedná se o doplněk pro Internet Explorer, Firefox nebo Flock, který funguje nejen jako komunikátor, ale i jako pomůcka pro sledování, zda si vaši přátelé prohlížejí stejný web jako vy.

Uznávám, na první pohled je to trochu zvláštní nápad. Možná si řeknete, co je komu do toho, jaké stránky si zrovna prohlížím. Na druhou stranu stále více internetových uživatelů sdílí svůj profil na Facebooku a spol., bloguje, píše na Twitter a bůhví kam ještě o tom, co právě dělají, jakou si přečetli knihu nebo co právě ženou sluchátky do hlavy. Pokud patříte k těm, kteří se nebojí dát na odiv část svého soukromí, pak vás možná Me.dium zaujme.

Bez přátel ani ránu

Me.dium funguje se dvěma nejrozšířenějšími webovými prohlížeči, resp. se třemi, pokud si k dvojce Firefox a Internet Explorer připočtete tzv. sociální prohlížeč Flock. Možná právě jeho uživatelé budou patřit mezi skalní příznivce nástroje Me.dium. Po instalaci se vám v prohlížeči objeví nová nástrojová lišta s vyhledávacím políčkem a sadou tlačítkem vedoucích do vašeho profilu na Facebooku.

Me.dium si ve Firefoxu zapnete do postranní lišty pomocí funkce Zobrazit|Postranní lišta|Me.dium. V prostředí Internet Exploreru to bude podobné. Po instalaci jste automaticky odkázáni na webovou stránku, kde je nutné provést registraci. Poté již můžete Me.dium začít používat.

Hlavním smyslem použití tohoto doplňku je interakce s vašimi přáteli. Pokud si žádné nepřidáte, pak vám bude Me.dium k ničemu. Tento nástroj dovede importovat seznam přátel z Facebooku a samozřejmě umí vyhledávat v databázi svých uživatelů. Pokud chcete přizvat někoho, kdo Me.dium ještě nepoužívá, máte možnost.

Seznam přátel je pak zobrazen podobně, jako v jiných komunikačních programech. V panelu vidíte online a offline přátele. Ti, kteří ještě nepotvrdili, že se s vámi chtějí bavit, mají nastaven příznak I'm pending. Poklepáním na někoho z těch, kteří jsou momentálně online, můžete spustit komunikaci.

Vzhled komunikačního panelu můžete měnit. Pokud vám nevyhovuje výchozí černá, pak klepněte na první tlačítko nahoře v Me.diu a vyberte si jiný barevný motiv.

Kdo si prohlíží tento web?

Hlavním smyslem vzniku programu Me.dium je možnost informovat vás o tom, kdo další si prohlíží stejné webové stránky jako vy. V panelu programu uvidíte jednoduchou mapu s ikonkami reprezentujícími vaše známé. Opět na ně můžete poklepat a dát řeč.

Kromě toho vám Me-dium dovede nabídnout odkazy na další weby, které by vás mohly zaujmout. Svůj výběr provádí podle toho, jakou stránku si momentálně prohlížíte. Své rozhodnutí nicméně neprovádí na základě analýzy obsahu stránky, spíše mi to připadlo jako náhodné nebo řízené v závislosti na názvu stránky.

A co vaše soukromí?

Podobně jako v klasických komunikačních programech, i v Me.dium si můžete nastavit, zda jste právě online. Na požádání lze Me.dium přepnout do režimu offline, případně do režimu Invisible (neviditelný). Informace o tom, co si právě prohlížíte, se nebude posílat dále, nicméně vy budete moci sledovat, zda nejste se svými přáteli na stejném webu.

Na vždy je vhodné, aby Me.dium sledovalo, že jste zrovna na nějaké přihlašovací stránce. U některých webů sice Me.dium pozná, že se chystáte vyplňovat přihlašovací nebo registrační formulář, avšak objevil jsem spíše více stránek, kde toto rozpoznáno není. Každopádně Me.dium občas zobrazí informaci o tom, že si váží vašeho soukromí.

Kromě toho je ve Firefoxu zobrazeno doplňkové tlačítko Me.dia před políčkem s adresou stránky. I tímto tlačítkem můžete Me.dium vypnout.

Me.dium hodnotím jako zajímavý nápad pro uživatele, kteří u počítače tráví především volný čas a rádi si vyměňují své dojmy s ostatními. Netuším sice, jak moc je tento program oblíben mezi českými uživateli, nicméně nic nebrání tomu, abyste jej začali používat a postupně přizvali své přátele.

Na závěr ještě přidávám screenshot z Internet Exploreru. Jak vidíte, rozdíl mezi touto a verzí pro Firefox použitou na obrázcích výše v podstatě není.

Byl pro vás článek přínosný?