Hlavní navigace

MediaTek chystá další desetijádra, Helio X30 má čtyři klastry, šest Cortexů-A72

4. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nějakou dobou jsme zde psali o desetijádrovém mobilním procesoru MediaTek Helio X20 coby posledním výstřelku bláznění s většími a většími počty jader v čipech ARM. Tento SoC je ovšem zvláštní nejen tím. Zároveň ještě šlápl na plyn v asymetričnosti těchto jader, když dvoustupňovou hierarchii „big.LITTLE“ protěžovanou ARMem nahradil rovnou třemi stupni různě rychlých jader. Ať se nám to líbí nebo ne, tento kurz chce podle všeho MediaTek držet. Firma údajně chystá hned dvě další desetijádra, z nichž výkonnější Helio X30 dovede excentrický charakter modelu X20 ještě dále.

Na čínských webech se minulý týden objevily informace o dvou nových desetijádrech Helio. První z nich, Helio X22, ještě není tolik zajímavý. Podle všeho se bude jednat o výše taktovanou verzi prvního desetijádra Helio X20. To by znamenalo CPU s třemi klastry, nejpomalejším tvořeným čtyřmi Cortexy-A53, prostředním taktéž čtyřmi Cortexy-A53 s vyšším taktem a konečně nejrychlejší skupinou budou dva Cortexy-A72. Bližší podrobnosti ovšem známé nejsou.

MediaTek Helio X22
MediaTek Helio X22

Helio X30 (pokud se tak bude jmenovat – označení možná ještě není definitivně jasné) naopak přinese zásadní změny. Tento procesor bude mít nejen tři, ale rovnou čtyři různě výkonné klastry. Jsem zvědav, jestli se k tomu bude marketingové oddělení vůbec ještě snažit vymýšlet nějaké označení jako bylo big/little a huge/medium/tiny. To znamená, že efektivní chod tohoto procesoru z hlediska jak výkonu, tak spotřeby bude ještě více záviset na plánovači operačního systému. Dobrá zpráva naopak je, že Helio X30 by mohlo mít alespoň teoreticky vyšší výkon. Zatímco první desetijádro totiž mělo osm slabých Cortexů-A53 a jen dva rychlejší Cortexy-A72, Helio X30 už má mít jader A72 hned šest ve dvou klastrech a jader A53 jen čtveřici.

Konkrétně to prý má vypadat tak, že nejpomalejší klastr ponese dva Cortexy-A53 na taktu 1,0 GHz. Tato jádra budou „držet vartu“ během nízké a žádné zátěže, takže zredukování jejich počtu by dokonce mohlo být přínosem pro spotřebu a výdrž. SoC kromě nich bude obsahovat ještě jeden o něco méně pomalý klastr s opět dvěma Cortexy-A53 na taktu 1,5 GHz. Jeho smysl už tak zřejmý není, MediaTek ale zřejmě má za to, že čím více rychlostních stupňů, tím efektivnější je řízení spotřeby.

 

Třetí stupeň má pak jako jediný čtyři jádra, a to Cortexy-A72 s taktem až 2,0 GHz. Poslední klastr je opět jen dvoučlenný a Cortexy-A72 má taktované na 2,5 GHz. Jeho smyslem bude zřejmě poskytnout maximální jednovláknový výkon. Bohužel nevíme, jaké má Helio X30 TDP, pokud ale nebude značně vyšší než u obvyklých ARMů pro tablety, je asi nereálné, aby všech šest Cortexy-A72 běželo naráz naplno. SoC tak nejspíš bude nejvyšší výkony schopen podávat jen nárazově po krátký čas.

Informace k čipu Helio X30
Informace k čipu Helio X30

K Heliu X30 máme i další informace: údajně by měl mít GPU ARM Mali-T880 na taktu 800 MHz a jako paměti používat LPDDR4 na efektivním taktu 3,2 GHz s 64bitovou sběrnicí. Jejich kapacita pak může být až 4 GB. Podporována budou také úložiště eMMC 5.1 a kamery s rozlišením až 40 megapixelů. Helio X30 má také údajně být vyráběno na 16nm procesu TSMC s 3D tranzistory, což bude pro praktickou využitelnost oněch šesti Cortexů-A72 asi docela zásadní, neboť TDP bude jak již bylo řečeno limitujícím faktorem.

Výroba na 16 nm ale asi také znamená, že se tento SoC na trhu neobjeví nějak brzy. Prakticky určitě půjde až o záležitost roku 2016 a zařízení založená na tomto desetijádru jsou asi ještě hodně daleko.

Zdroj: WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?