Hlavní navigace

MediaTek Dimensity 800 dostane 5G i do levnějších mobilů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tchajwanský MediaTek je teď na pozitivní vlně. Intelu bude dodávat 5G modemy a sám loni navrhl špičkový čipset Dimensity 1000, který si už také poradí i s novou generací mobilních sítí. Teď na něj navazuje mainstreamovým modelem Dimensity 800, který má o něco slabší výbavu, ale tahák v podobě 5G mu zůstává. Dokonce je též vyráběn moderním 7nm procesem u TSMC, což ve střední třídě ještě nebývá zvykem.

Dimensity 800 nabídne osm procesorových jader s taktem 2 GHz. Čtyři hlavní jednotky jsou Cortex-A76, čtyři úsporné pak Cortex-A55. O grafiku se postará obvod Mali-G57 MP4, nechybí ani čtyřjádrový koprocesor pro AI výpočty (zvládne 2,4 TOPS) a obrazový procesor, který obslouží až 64Mpx foťáky, případně až čtyři senzory současně. Kodek pro video si poradí s rozlišením 4K při 30 snímcích za sekundu, a to ve formátech HEVC a H.264 (AV1 bohužel chybí).

Jak už zmiňujeme výše, nové SoC si rozumí s 5G sítěmi, konkrétně těmi v pásmech do 6 GHz (nikoliv mmWave). Kromě toho si ale samozřejmě poradí i s předchozími generacemi až do 2G. Co zatím MediaTek neupřesnil, je podpora dalších síťových technologií. Očekával byla ale dostupnost Wi-Fi 802.11ac (aka Wi-Fi 5), Bluetooth 5 a jednopásmový přijímač pro satelitní navigace. Co se týká displejů, čip si poradí s FHD+ panely o frekvenci do 90 Hz.

Dimensity 800 se začne vyrábět ještě v průběhu roku a během letoška se dostane i do prvních smartphonů či tabletů. Přesnější dostupnost ale MediaTek zatím neuvádí.

Cloud24

Zdroj: MediaTek

 

Byl pro vás článek přínosný?