Hlavní navigace

MediaTek má první procesor pro 8K televizory. Qualcomm pořád nic

15. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: MediaTek
Protože Qualcomm se v televizorech nevyskytuje, Smart TV pohání většinou nějaký SoC od MediaTeku. A často je příšerně pomalý, neboť výrobce televizoru osadí slušný obrazový procesor (často vlastní výroby), ale Smart TV ponechá levnému MediaTeku. Tento tchajwanský výrobce odhaduje, že jeho procesor je osazen až ve dvou miliardách televizorů po celém světě.

Ale i MediaTek se zlepšuje. Kromě toho, že se mu daří s novými 5G SoC u smartphonů (očekává letos prodeje až 80 milionu kusů, což by znamenalo 40% podíl na trhu), právě začal nabízet svůj první čipset s podporou rozlišení 8K pro televizory.

MediaTek S900 je navržený pro Smart TV a využívá výpočetní výkon ARMu (12nm, neznámý počet jader Cortex A73 a grafický čip Mali-G52). Je kompatibilní se standardem HDMI 2.1A, jež podporuje rozlišení 8K při 60 Hz (případně 4K při 120 Hz).

S900 rovněž umí vylepšovat obraz v reálném čase pomocí strojového učení, což je jinak spíše doménou obrazového procesoru. MediaTek pro to má vlastní technologii AI PQ.

MediaTek S900 zdroj smalltechnews 8K televizor potřebuje více než 8K panel a HDMI 2.1, zdroj smalltechnews

Televizory s rozlišením 8K prozatím vyrábí hlavně Samsung, LG a Sony. Samotné Smart TV na nich ale může běžet v nižším rozlišení 4K.

MediaTek S900 rovněž podporuje kodek AV1 a pokud výrobce vybaví televizor dalšími potřebnými komponentami, může sloužit i jako centrum chytré domácnosti.

Tip: Snapdragon 802 pro chytré televize propadl, Qualcomm ho zrušil po pouhém měsíci

Již dříve si MediaTek přivlastnil prvenství v další technologii – první televizor s Wi-Fi 6 je Samsung Q950/Q900 právě díky čipu od MediaTeku. Možná se konečně blíží doba, kdy se výrobci televizorů přestanou za SoC pro Smart TV stydět. A hrdě zveřejní, že uvnitř jejich televizoru bije MediaTek.

MMF24

Tip: MediaTek se půjde bít s nejlepšími. Dimensity 1000 slibuje špičkový výkon

zdroj: MediaTek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.