Hlavní navigace

Revoluční Meizu Zero bez konektorů je dražší než iPhony

31. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 31. ledna 2018

Meizu Zero nakonec není jen prototypem, který neopustí laboratoř, ale v limitované edici se dostane i mezi veřejnost. Čínská společnost rozjela na Indiegogo kampaň, v níž prodá 101 kusů telefonu, kterému chybí konektory, tlačítka i reproduktor. První kus byl dostupný za 3000 dolarů, další stovka (ještě je k dispozici 90 kusů) se prodává za 1299 dolarů (tj. 35 000 Kč s DPH). Do rukou nových majitelů se mobily dostanou v dubnu 2019.

Meizu mimochodem potvrdilo několik parametrů. Telefon měří 149,8 × 74,3 × 7,9 mm. Uvnitř tiká Snapdragon 845 a dvojici zadních foťáků s rozlišením 12 + 20 Mpx dodalo Sony. Telefon nakonec opravdu půjde dobíjet pomocí Qi (ale pomaleji) a o bezdrátové spojení s počítačem se skutečně stará 60GHz síť. Tím výčet detailů končí. Vlastně ne. Telefon si nerozumí s českým LTE pásmem B20 (800 MHz), takže jej můžete s klidem ignorovat.

Původní článek z 23. ledna 2019

Se současným trendem odstraňování sluchátkového jacku a zavádění bezdrátového nabíjení bylo jen otázkou času, než někdo vyrobí mobil zcela prostý konektorů. Prvním odvážlivcem je čínská společnost Meizu, jejíž telefony už lze opět koupit i v Česku. Firma navíc neodstranila jen konektory, ale i tlačítka a šuplíky pro karty.

Novinka nese příznačný název Meizu Zero a soudě dle chybějící ceny i přibližného data vydání je pravědpodobné, že jde zatím jen o prototyp, který se možná začne prodávat jen v nějaké limitované edici. Zatím víme jen to, že Zero dostane šestipalcový AMOLED displej bez výřezu, zato s integrovanou čtečkou otisků. Panel je uložen v keramickém těle v černé nebo bílé barvě. Protože značně ubylo děr, které je třeba utěsnit, Meizu Zero bude voděodolné dle specifikací IP68.

Hardwarové parametry telefonu neznáme. Meizu se zatím jen pochlubilo tím, jak chce konektory a karty nahradit. Sluchátka se samozřejmě připojí přes Bluetooth 5. Nabíjení bude probíhat bezdrátově v dodávané kolébce (mj. s důlkem pro vystouplé foťáky) o vysokém výkonu 18 W. Výrobce tvrdí, že jde o proprietární technologii. Kompatibilitu s Qi neuvádí. Podložka by měla sloužit i pro rychlé spojení s počítačem na úrovni USB 3.0 (pravděpodobně využívá 60GHz Wigig).

TIP: Na trhu je skoro 3500 zařízení s podporou Qi

Boční tlačítka pro zapnutí telefonu a regulaci hlasitosti Meizu vyměnilo za tlakově citlivý rámeček se zpětnou odezvou, takže zmáčknutí ucítíte. Slot pro SIM kartu nahradil integrovaný čip eSIM. Chybí i klasické sluchátko, zvuk se předává pomocí vibrací do spánkové kosti.

MMF24

No, a to je zatím všechno, co Číňané prozradili. Bližší informace možná zveřejní za pár dní v na barcelonském veletrhu MWC.

Byl pro vás článek přínosný?