Hlavní navigace

Méně pro televizi, více pro mobily. EU chce do roku 2020 uvolnit 700MHz pásmo pro 5G sítě

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na listopadové schůzi Mezinárodní telekomunikační unie rozhodla, že část UHF pásma určeného pro televizní vysílání připadne mobilním sítím. Takto to od roku 2007 funguje v obou Amerikách a asijsko-pacifickém regionu, nově se to bude vztahovat také na Evropu, Afriku, Střední Východ a střední Asii.

Přidělení pásem v EU pro mobilní sítě (2015)
Přidělení pásem v EU pro mobilní sítě (2015)

Evropská komise předložila první návrh, jak by měly postupovat členské země EU. V něm v souladu s ITU stojí, že pásmo ultrakrátkých vln (470–790 MHz) bude rozděleno na audiovizuální (470–694 MHz) a mobilní část (694–790 MHz).

  • Do 30. června 2017 musí členské země přijmout a zveřejnit své vnitrostátní plány na pokrytí sítě a uvolnění tohoto pásma.
  • Do 31. prosince 2017 musí uzavřít dohody o přeshraniční koordinaci.
  • Do 30. června 2020 by mělo pásmo 700 MHz připadnout bezdrátovým sítím.

Návrh ještě musí schválit Evropský parlament a členské země. Komise však věří, že postup bude rychlý. V roce 2020 se počítá se spouštěním prvních sítí páté generace a EU nechce být oproti světu pozadu. Už z toho je jasné, že 700MHz pásmo nebude určeno pro LTE, ale jeho technologické nástupce, na kterých teď přední telekomunikační firmy a akademická sféra pracuje.

Rok 2020 přinese těch revolucí několik. Aby se pásmo mohlo uvolnit pro mobily, je třeba změnit i televizní vysílání. Přejde se na novou normu DVB-T2, což si bude žádat nové televizory a STB. Dnes ve zmíněné části spektra vysílají všechny čtyři celostátní multiplexy. Německo nebo Francie již pásmo uvolnily a dokonce kmitočty pro mobilní sítě i vydražily. Dánsko, Finsko, Švédsko a Británie k tomu přistoupí v nejbližších letech.

Nejen pro mobily, ale také pro internet věcí

Günther H. Oettinger, komisař pro digitální ekonomiku a společnost, říká: „Je-li naším cílem vysoce kvalitní mobilní internet pro všechny přístroje pro každého a všude, nepůjde to bez moderní infrastruktury a moderních pravidel. Tímto návrhem chceme dokázat, že můžeme mít oboje: dynamicky se rozvíjející audiovizuální odvětví i spektrum, které potřebujeme pro technologie 5G. Pásmo 700 MHz bude ideální pro nové slibné obory, například propojené automobily a internet věcí. Přál bych si, aby Evropa byla v technologii 5G průkopníkem. Všechny členské státy proto musí do roku 2020 něco udělat.

 

Postup Komise kvituje i tuzemská Asociace provozovatelů mobilních sítí: „Členové APMS vítají návrh rozhodnutí Evropské komise o využití kmitočtového pásma UHF v Evropské unii, zejména v souvislosti s navrhovaným koordinovaným přístupem v uvolňování pásma 700 MHz členskými státy EU. Stejně tak vítáme zahrnutí principů technologické neutrality, které budou rozhodující především pro další rozvoj vysokorychlostních mobilních datových služeb 5G,“ píší O2, T-Mobile, Vodafone a Air Telecom ve společné tiskové zprávě.

5G sítě přinesou lepší pokrytí, větší kapacity sítě, rychlosti v řádu gigabitů za sekundu, latenci jednotkách milisekund a násobně nižší spotřebu. Tyto sítě jsou navrhovány nejen s ohledem na rychlá data v mobilech, ale také pro mikropřenosy v rámci internetu věcí, kdy vše bude komunikovat se vším.

Zdroj: EU (1, 2), APMS

Byl pro vás článek přínosný?