Hlavní navigace

Office 365 končí, přijde Microsoft 365. Nabídne více funkcí za stejnou cenu

31. 3. 2020

Sdílet

Předplatné pro život, tak v Redmondu přezdívají nové službě Microsoft 365, která plně nahradí Office 365. Naučí vás lépe psát, mluvit a zacházet s penězi. A také spoustu dalšího.

Konec spekulacím. Microsoft včera oznámil, že 21. dubna se z Office 365 stane Microsoft 365. Cena předplatného bude stejná, uživatelé ale dostanou více výhod. Přechod na Microsoft 365 se týká domácností, malých firem i podniků, my se ale budeme věnovat jen první skupině. Ta totiž dostane také další novinky. Základ zůstává shodný. Za 1899 Kč (jednotlivci) či 2699 Kč (rodiny) na rok uživatelé získají plný přístup k desktopovým verzím kancelářských aplikací MS Office, jako jsou Word, Excel, PowerPoint, Outlook a další. K tomu mají předplatitelé 1TB úložiště ve OneDrivu, možnost založit si e-mail na vlastní doméně, získají lepší uživatelskou podporu a možnost každý měsíc volat ze Skypu až 60 minut na pevné a mobilní linky. Microsoft momentálně eviduje 38 milionů předplatitelů Office 365 z řad domácností a jednotlivců.

Srovnání účtů

Srovnání účtů Microsoft 365
Microsoft Account Microsoft 365 pro jednotlivce Microsoft 365 pro rodiny
cena zdarma 189 Kč na měsíc, 1899 Kč na rok 269 Kč na měsíc, 2699 Kč na rok
počet účtů 1 1 až 6
OneDrive kapacita 5 GB 1 TB až 6 TB (1 TB na osobu)
osobní trezor 3 soubory plná kapacita OneDrivu
sdílení souborů přes heslo ne ano
30denní historie souborů ne ano
Office platformy Android, iOS, web Windows, macOS, Android, iOS, web
opravy chyb pravopis a gramatika pokročilý pravopis i gramatika
PowerPoint Presenter Coach základní kontrola pokročilá kontrola
bonusy 2000 šablon, 750 obrázků, 25 videí, 82 fontů, 320 ikon + 3000 šablon, 8000 obrázků, 175 videí, 300 fontl, 2800 ikon
Outlook platformy Android, iOS, web Windows, macOS, Android, iOS, web
kapacita schránky 15 GB 50 GB
e-mail na vlastní doméně ne ano
šifrované zprávy ne ano
Další výhody - ne lepší uživatelská podpora, partnerský program, 60 minut volání na Skypu do pevných/mobilních sítí

Novinky v Microsoftu 365

Poznámka na úvod: Zmíněné novinky nebudou dostupné hned od 21. dubna, ale v někdy v nadcházejících měsících.

Rodiče budou moci využít novou aplikaci Family Safety pro hlídání dětí na Windows, Androidu a Xboxu. Jako u jiných podobných řešení půjde sledovat čas trávený v jednotlivých aplikacích, bude možné nastavit různé limity a skrz aplikaci také sledovat polohu.

Lákavě vypadá Microsoft Editor. Ve Wordu se již nyní nachází pokročilá kontrola pravopisu a gramatiky, nově ale zamíří také do Outlooku.com nebo formou doplňků pro Chrome a Edge všude tam, kde něco píšete. Kontrola navíc nebude jen upozorňovat na chyby, ale díky strojovému učení navrhne, jak fráze či celé věty úplně přepsat. Upozorní také na plagiátorství, takže učitelé by mohli i bez googlení poznat, že žáci či studenti text okopírovali někde z webu. Editor má být dostupný v 20+ jazycích, ale jestli mezi nimi bude i čeština, to zatím nevíme.

Money in Excel bude nová funkce v tabulkovém procesoru sloužící k evidenci soukromého či rodinného rozpočtu. Tu jste si mohli vést už nyní, nově ale bude možné připojit rovnou bankovní účty pro automatický import transakcí a zůstatků. Funkce bohužel nejdříve zamíří do USA, přestože díky směrnici PSD2 se online bankovnictví výrazně zjednodušilo i v EU.

Excel bude také podporovat 100+ nových datových typů díky spolupráci s vyhledávačem Wolfram Alpha. Týkat se budou jídla, zvířat, burzy či geografických informací. Z internetu se tak budou stahovat informace o ceně akcií, nutričních hodnotách potravin atd. I tato funkce nejdříve zamíří jen do USA.

PowerPoint Presenter Coach sloužící k nácviku prezentací a nastavení správného rytmu mluvení nově upozorní na výplňová slova (hmm, ééé apod.) a pomůže i s gramatikou. Ani zde se ale češtiny nejspíš nedočkáme.

Word, Excel i PowerPoint získají přístup k velké databance čítající 8000+ fotek z Getty Images, dále 300 fontů a 2800 ikon. Přibyde také přes 200 šablon pro hezčí dokumenty.

Předplatitelé (zatím jen američtí) získají zkušební verze různých partnerských aplikací a služeb. Například Adobe Creative Cloud na tři měsíce apod.

Do pracovních kalendářů v Outlooku půjde připojit soukromé kalendáře, takže při plánování schůzek nebude nutné hlídat rozvrh na dvou místech.

Microsoft již také oficiálně zpřístupní Teams pro domácnosti. Nástroj pro týmovou komunikaci a sdílení dat mezi velkými skupinami lidí půjde využít i při plánování akcí s rodinou či přáteli. Podle Microsoftu také lidé budou moci na jednom místě chatovat, volat, sdílet kalendáře, nákupní seznamy, hesla k Wi-Fi apod.

CS24

TIP: Jak na videokonference pro větší skupiny lidí? Tipy na bezplatné nástroje

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?