Hlavní navigace

Microsoft Account: od zbytečné registrace k integraci s Windows 8

21. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft, stejně jako spousta dalších společností, začal své služby více směřovat do internetu, respektive do cloudu. Tomuto trendu není úplně jednoduché se vyhnout, zvláště ne pro tak vyspělou společnost, jakou Microsoft bezesporu je. Těžko ale donutí uživatele používat právě jeho produkty, když se budou muset několikrát denně přihlašovat ke každé službě zvlášť.

To byl koneckonců i původní záměr Microsoftu. Kdybychom se měli podívat na úplně první pokus redmondského giganta o vytvoření čehosi, co připomíná dnešní Microsoft Account, museli bychom zmínit Microsoft Wallet.

 

Historie ve zkratce

Že vám Microsoft Wallet nic neříká? Nejste jediní. Jedná se o dávno zaniklý projekt, který měl za cíl vytvořit jednotné přihlášení pro účely nákupů na internetu. Microsoft tehdy spolupracoval s několika společnostmi (e-shopy), tvořil mezivrstvu mezi vámi a e-shopem jako takovým. Jednalo se vlastně o raného předchůdce PayPalu.

Mé znalosti nesahají tak hluboko, abych mohl fundovaně prohlásit, co se tehdy vlastně stalo – Microsoftu to prostě nevyšlo. Službu později přejmenoval (a současně rozšířil) na Microsoft Passport, .NET Passport a Microsoft Passport Network. Pokud se nepletu, v našich končinách se služba téměř nevyužívala.

Během těchto proměn, konkrétně v roce 1997, Microsoft provedl vcelku zásadní nákup. Pod svá křídla stáhnul službu Hotmail, která před odkoupením měla již přes osm milionů uživatelů. Nástup Windows Live ID (dnes nazývané Microsoft Account) mohl pomalu začít.

Perlička: Původně služba běžela na operačním systému FreeBSD, Microsoft se pak od roku 2000 snažil vše přestěhovat na svůj Windows Server 2000. Ještě v roce 2002 část Hotmailu však běžela na FreeBSD. Jak a na čem Hotmail funguje teď, to bohužel ví jen v Microsoftu.

Gmail jako motor vývoje

Microsoft ihned po odkupu Hotmailu službu přejmenoval podle svého gusta – vítá vás nový MSN Hotmail. Do roku 1999 službu mělo na třicet milionů uživatelů. To se dnes možná zdá málo, na tehdejší poměry to bylo ale víc než slušné.

A pak přišel Gmail. V roce 2004 vstoupil na trh a okamžitě vymetl prach ze všech koutů. Byl rychlejší, nabízel o pořádný kus místa víc ve schránce, celkově byl k uživatelům přívětivější a technologicky prokočilejší. Pánové z Redmondu museli okamžitě reagovat.

V průběhu roku 2005 Microsoft začal nabízet uživatelům testování nového Windows Live Hotmailu, v roce 2007 pak tuto změnu vnutil i posledním zarputilým milovníkům starého rozhraní. V té době již služba měla 260 milionů uživatelů. Právě v tomto roce můžeme začít mluvit o počátku integrace služeb, která vás nejspíše donutí zřídit si Microsoft Account. Jako doplňkovou službu totiž Microsoft do Hotmailu zabudoval Windows Live Messenger.

Integrace bez legrace

Spousta uživatelů přišla k tehdy ještě Windows Live ID jako slepá k houslím. Microsoft totiž vložil mezi Live ID a e-mail rovnítko. Jednoduše řečeno, pokud máte Hotmail, máte i Windows Live ID. Tím si zajistil raketový vzestup služby, ačkoliv vlastně ani nehnul prstem.

Microsoft Account však můžete získat i jinou cestou, a sice klasickou registrací. Pokud přejdete na web www.live.com, stačí klepnout na odkaz Sign up now a registrovat se vlastní e-mailovou adresou na jakékoliv doméně. Budete ochuzeni o jedinou službu – Hotmail jako takový. Upřímně řečeno, zase taková škoda to není. Litovat byste mohli až v souvislosti s novým pošťákem Outlook.com, jenž původní Hotmail časem nahradí.

Tip: Hotmail skončí. E-mail s novým rozhraním a Skypem se jmenuje Outlook

Nejspíš vám stále nedochází, k čemu by vám vlastně Microsoft Account měl být. Co by mělo být tím prvotním impulsem? Přiznám se, že já osobně jsem své (tehdejší) Windows Live ID musel vytvořit, když jsem chtěl získat svou těžce vydobytou certifikaci Microsoft Certified Technology Specialist. Ano, ani partnerům (nebo naopak hlavně jim?) Microsoft nepoleví.

 

Kde všude je Microsoft Account

Pokud jste tedy doposud neměli to štěstí a vlastní Microsoft Account ještě nemáte, můžete jej nedobrovolně získat hned několika způsoby. Všechny samozřejmě úzce souvisí s Microsoftem jako takovým. O Hotmailu toho bylo řečeno dost, věnovat se tedy budeme dalším možnostem.

Máte doma Xbox 360? Věřte nevěřte, existuje služba Xbox Live, pomocí které se můžete přihlásit do hry pro více hráčů nebo přímo nakupovat herní tituly. Možností je samozřejmě více, Xbox Live vám může zajistit třeba i přístup na Facebook či Twitter.

Ověření dalšího e-mailu Microsoft Account Nastavení účtu Microsoft Account Microsoft Account    

Koupili jste si chytrý telefon s operačním systémem Windows Phone? Bez Microsoft Account si z Marketplace nestáhnete – a hlavně nezakoupíte – absolutně nic. Přihlášení je zkrátka vyžadováno pro všechny úkony. Pro srovnání netřeba chodit daleko, podobně důležitý je třeba účet Google u telefonů s Androidem. Díky propojení můžete jednoduše kontrolovat nákup aplikací v počítači.

Nastoupili jste v nové práci a nutí vás používat Windows Live Messenger pro komunikaci s kolegy? Opět stejná písnička – účet, který si v souvislosti s touto službu zaregistrujete, se automaticky stane Microsoft Account.

Windows Live MessengerXbox Live

Na začátku jsem mluvil o přesunu služeb do internetu a cloudu. Do tohoto schématu přesně zapadá jeden z posledních velkých projektů Microsoftu – SkyDrive. Jedná se o úložný prostor, do kterého můžete ukládat svá data a zajistit si jejich dostupnost kdekoli na světě. Pomocí aplikace pro desktop (a nově i pro chytré mobily s Androidem) zajistíte jednoduchou synchronizaci dokumentů mezi svými počítači, notebooky, tablety či mobily. Microsoft vám navíc umožní v rámci SkyDrive použít i odlehčené webové verze Wordu či Excelu. Použití služby bez účtu není možné.

 

Revoluce přijde teprve s Windows 8

Opravdový boom Microsoft Account však přijde s oficiálním uvedením Windows 8 a Windows Phone 8. Microsoft Account budete moci použít jako přihlašovací účet do operačního systému. Po jednoduchém úkonu si budete moci synchronizovat systémová nastavení nejen mezi svými počítači. Bez něj budete ochuzeni o velkou spoustu novinek a funkcí Windows 8.

Tip: Značka Windows Live umírá, nyní již oficiálně. Windows 8 jsou smrťákem

Použití Microsoft Account v počítači s Windows 8 sice nebude povinné, nicméně bez něj nenakoupíte žádné aplikace. Stačí tak, aby se vám ve virtuálním obchodě zalíbila jediná hra a registraci se nevyhnete.

Ve Windows 8 je přímo integrován SkyDrive, u Windows Phone 8 se dá očekávat to samé. Nejinak tomu je u Microsoft Office 2013, které sice bez účtu použít můžete, avšak zejména po přihlášení se vám naskytnou obrovské příležitosti.

MMF24

Microsoft nás všechny svým způsobem zatlačil do kouta. Nepotřebuje, abyste využívali všechny jeho služby, stačí mu, aby vás nalákal na jedinou – ostatní dostanete v rámci balíku zdarma. Dá se předpokládat, že provázání služeb bude ještě těsnější. Otázkou zůstává, zda je to dobře či nikoli.

Zdroj: Microsoft | Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?