Hlavní navigace

Díky zálohování nastavení vám Microsoft Authenticator ušetří otravnou práci

14. 9. 2019

Sdílet

Přejdete-li na jiný telefon, do Microsoft Authenticatoru už nebudete muset znovu přidávat své účty, k nimž přihlašování zabezpečujete druhým faktorem.

Dvoufaktorové přihlašování je doporučováno aktivovat vždy, když je podporováno. Kromě hesla vás tak při přihlašování chrání ještě druhý faktor, tj. typicky opíšete bezpečnostní kód zaslaný jako SMS či vygenerovaný příslušnou aplikací. SMS platí za méně bezpečnou volbu, z nástrojů podporujících generování kódů můžete znát Google Authenticator, LastPass Authenticator nebo Microsoft Authenticator. Poslední zmíněný je nejvýhodnější pro ty, kteří používají účet Microsoft. S tímto nástrojem totiž nejste nuceni do zadávání hesla při přihlašování. Microsoft Authenticator ve verzi pro Android byl vývojářským týmem obohacen o jednu klíčovou funkci, a sice o zálohování. Bez něj musíte všechny své účty do aplikace znovu přidat pokaždé, když např. resetujete zařízení, přejdete na jiný smartphone apod. Zálohování do cloudu aktivujete prostřednictvím hlavní nabídky, v nastavení pak najdete i odkaz pro případné smazání zálohy. Obnova ze zálohy se nerozběhne automaticky, proces musíte manuálně zahájit. Používáte-li potvrzování přihlášení prostřednictvím oznámení, budete ho muset znovu aktivovat manuálně, po obnově budou jinak dostupné pouze číselné kódy.

Závěr

Zálohování do cloudu představuje zvýšení komfortu na úkor bezpečnosti. Jedná se však o rozumné riziko, protože aby se někdo dostal k vašemu účtu, musel by znát vaše heslo a pak ještě nějak obejít druhý faktor. V praxi se tak riziko při používání zálohování zvyšuje nepatrně. Na funkci jste už mohli narazit dříve, podle Microsoftu distribuce probíhala postupně. Dnes už by ale zálohování mělo být k dispozici úplně všem.

CS24

Microsoft Authenticator si můžete stáhnout z Google Play Storu, případně z App Storu. Ve verzi pro iOS je zálohování dostupné už od dubna 2018, byť zpočátku šlo jen o test.

Zdroj: Microsoft Tech Community via Kamil Zmeškal na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?