Hlavní navigace

Microsoft, Google a Mozilla budou spolupracovat na kompatibilitě svých webových prohlížečů

24. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz

Webové stránky mají své standardy HTML a CSS, které přesně určují, jak má validně nakódovaný web vypadat. Jenže pak jsou tu nedokonalé prohlížeče, které si některé standardy vykládají po svém. Tvůrci webů s tím musí počítat a kromě snahy o validní web pak ještě kódují další řádky navíc, aby zajistili kompatibilitu s dalšími prohlížeči. Někteří na validitu rezignovali a dělají web schválně „nepřesně“, hlavně aby byl čitelný v rozšířených prohlížečích. Microsoft i Google nyní oznámili zahájení spolupráce s několika dalšími výrobci prohlížeč (jmenovitě s Mozillou, nikoho dalšího nejmenovali). Cílem je eliminovat největší problémy v kompatibilitě mezi prohlížeči. Projekt nazvali Compat2021. Jízlivý komentář by mohl poznamenat, že by možná stačilo dodržovat standardy. Firmy se dohodly, že na základě vlastních průzkumů vyřeší pět největších problémů v kompatibilitě. Konkrétně: CSS Flexbox, CSS Grid, pozicování (position: sticky), aspect-ratio a CSS transforms. Vyřešení těchto pěti problematických prvků by prý mělo výrazně zlepšit kompatibilitu.

Jaký webový prohlížeč používáte nejčastěji?

Google i Microsoft nyní ve svých prohlížečích víceméně využívají stejné vykreslovací jádro (Blink) zatímco Firefox používá Gecko a Safari pak WebKit. Microsoft vzdal vývoj vlastního jádra v roce 2018. Rozdělení ale není tak striktní a některé jádra jsou propojená či mají společnou historii, což by vydalo na samostatný článek.

Aktuální statistika rozšíření webových prohlížečů:

Source: StatCounter Global Stats - Browser Market Share

Zdaleka nejrozšířenějším prohlížečem je Chrome, s velkým odstupem pak Safari. Všechny ostatní prohlížeče (Firefox, Edge, Opera, IE) potom paběrkují. Velký propad za poslední roky zaznamenal hlavně Firefox.

CS24

zdroj: Google, Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.