Hlavní navigace

Microsoft Office 2016 je tady. Co je nového a kolik balíček stojí?

22. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft dnes vydal nový kancelářský balíček pro Windows. Jde o nejdůležitější software, který redmondská firma produkuje. Na tržbách i ziscích se divize Office podílí nejvíce. Tentokrát firma dala přednost jablíčkářům, ti už si mohou Office 2016 užívat od července. Verzi pro majoritní desktopový systém si ale Microsoft mohl dovolit pozdržet. Pro OS X byla poslední verze zastaralá (Office 2011), ale Office 2013 pro Windows je pořád špičkový software. Měl ještě Microsoft co vylepšit?

Microsoft Office 2016

Design všech programů má zase o něco plošší grafiku. Firma zůstala věrná pásu karet Ribbon, takže na ovládání se nic nemění. Přibyla však nová funkce Řekněte mi, co chcete udělat… Funguje jako okamžitá nápověda nebo zkratka k funkcím. Pokud víte, že chcete do tabulky vložit bodový graf, stačí napsat bod… a Excel funkci ukáže, aniž byste ji museli hledat v nabídkách.

Ve Wordu a PowerPointu můžete vytvářet dokumenty spolu s kolegy, ve Wordu i v reálném čase. Stále to však nefunguje tak dobře jako Google Docs. V jednom dokumentu opravdu uvidíte dva ukazatele, ale úpravy kolegy se v dokumentu objeví až za půl minuty (alespoň v mém případě). Cizí editace u Googlu naskakují okamžitě.

Ve více lidech lze vytvářet i poznámkové bloky ve OneNotu. Ve Wordu, Excelu a PowerPointu ke sdílení/úpravě přibylo nové tlačítko Sdílet. Skrz něj lze jednoduše přidávat nové uživatele k prohlížení nebo úpravě a také jejich práva zpětně měnit. Sdílené dokumenty musí být uložené na OneDrivu. Druhá strana přitom nemusí mít Office 2016, stačit bezplatný webový Office Online.

" frameborder="0" height="360" width="640">

S OneDrivem je spojena i novinka v Outlooku. Velké soubory uložené v cloudu lze vložit do e-mailu jako přílohu. Všem adresátům pak budou automaticky přiřazena přístupová práva. Jen je škoda, že nelze velké přílohy vkládat do Outlooku rovnou přetažením. Nejdříve je musíte uložit na OneDrive a pak vybrat z nabídky. Přetahování funguje jen s malými soubory, které se vejdou do běžné zprávy.

Outlook se naučil rozpoznávat prioritu jednotlivých zpráv/adresátů, takže méně důležité e-maily uloží do složky Nepotřebné. Denně pak posílá souhrny. Tato novinka je ale dostupná jen pro účty Office 365 se službou Outlook Web App.

 

V Excelu lze na jedno kliknutí vytvořit předpovědi. Stačí označit známá historická data a kliknout na tlačítko List prognózy. Tabulkový procesor (ale i Word a PowerPoint) pak umí pracovat s novými typy grafů: grafů: stromovou mapou, vodopádovým grafem, Paretovým grafem, histogramem, krabicovým grafem a vícevrstvým prstencovým grafem.

Další novinkou je Inteligentní vyhledávač. Stačí označit neznámý termín a Bing k němu najde další informace, především z Wikipedie. Takto lze při práci dělat například rešerše. Zároveň umí definice oněch termínů vyhledat ve slovníku. Problém je s Bingem – neumí česky, takže i funkce je u nás k ničemu.

Microsoft ještě zmiňuje několik posledních zlepšováků: Vylepšené propojení dat, lepší kontrola nad plánováním zdrojů a flexibilnější časové osy v Projectu. Moderní obrazce ve Visiu a Vylepšené připojení dat ve Visiu Professional. Do firem je pak určen ještě integrovaný Skype for Business, správa skupin Office 365 Groups a plánovač Office 365 Planner.

Ceny

Pro nefiremní uživatele je určeno předplatné Office 365 pro jednotlivce za 190 Kč měsíčně nebo 1899 Kč ročně. V ceně je Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, Publisher a Access pro jedno PC, plnohodnotný Office pro jeden tablet a jeden smartphone, 1 TB na OneDrivu a 60 minut měsíčně pro volání na Skypu. Office 365 pro domácnosti stojí 270 Kč měsíčně nebo 2699 Kč ročně, v ceně je licence pro pět PC, pět smartphonů a pět tabletů, každý z pěti uživatelů dostane svůj 1 TB na OneDrivu a 60 minut na Skypu.

Pro firmy je určen Office 365 Business za 8,80 eura (238 Kč) na uživatele. V ceně je Office 2016 pro pět PC, pět smartphonů a pět tabletů a 1 TB na OneDrivu. Office 365 Business Premium za 10,50 eura (284 Kč) na uživatele obsahuje navíc e-mail s 50GB schránkou, HD videokonference přes Skype Business a podniková sociální síť Yammer.

Jednorázové ceny za Office 2016 ještě Microsoft neoznámil. Zřejmě se ale oproti Office 2013 nezmění. Aktuálně jsou v prodeji:

  • Office 2013 pro domácnosti za 3 899 Kč (Word, Excel, PowerPoint, OneNote)
  • Office 2013 pro podnikatele za 7 499 Kč (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook)
  • Office 2013 pro profesionály za 14 999 Kč (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access)

Aktualizováno (19:30) – V CZC.cz se už objevily elektronické licence Office 2016. Ceny jsou následující

  • Office 2016 pro domácnosti za 3 999 Kč
  • Office 2016 pro podnikatele za 6 499 Kč
  • Office 2016 pro profesionály za 12 499 Kč

Aktualizováno (21:15) – Microsoft už zveřejnil i doporučené maloobchodní ceny.

KL24

  • Office 2016 pro domácnosti za 4 099 Kč
  • Office 2016 pro podnikatele za 7 699 Kč
  • Office 2016 pro profesionály za 14 999 Kč

Zkušební verzi Office 2016 si můžete stáhnout a vyzkoušet zde.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?