Hlavní navigace

Office 2019 se dočká nástupce. Vyjde ve druhé půlce roku 2021

25. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews

V posledních letech je trendem připravovat software jako službu a poskytovat ji na bázi předplatného. Někteří už od klasických jednorázových vydání úplně ustoupili (např. Adobe), jiní ještě poptávku po tradičním modelu distribuce uspokojují. Microsoft v rámci konference Ignite 2020 oznámil, že v dohledné době bude v praxi pokračovat.

I on chce, aby se pozornost primárně soustředila na produkty jako Office 365 nebo Microsoft 365, ve druhé polovině příštího roku nicméně vydá další samostatnou verzi Office. Poslední vydání zatím představuje Office 2019, jenž se na trh dostal v září 2018. Zlomový byl v tom, že odřízl starší vydání Windows a jeho životní cyklus byl nastaven na sedm let místo dřívějších deseti.

Nebylo vlastně vůbec zřejmé, jestli se jednorázové vydání kancelářského balíku dočká svého nástupce. Kromě toho, že byl nový Office potvrzen (a že vyjde se po zhruba třech letech od uvedení Office 2019), nicméně o chystané novince prakticky nic nevíme. Jen že bude dostupná jak pro Windows, tak pro macOS. Z hlediska funkcí ovšem o žádné překvapení skoro určitě nepůjde – Microsoft jednoduše vezme jedno z posledních vydání aplikací Office z Office/Microsoft 365 a prohlásí jej za Office 2021 nebo 2022.

KL24

Minule se Microsoft snažil přitlačit na pilu, aby Office 365 byl ve srovnání s Office 2019 atraktivnější, a nové prostředí v Outlooku tak zůstalo exkluzívně v Office 365. Uvidíme, jestli se Redmondští pokusí o podobný kousek. Poslední dvě hlavní vydání samostatné varianty Office byla uvolněna v září a lze očekávat, že se v této tradici bude pokračovat.

Zdroj: Exchange Team Blog via ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?