Hlavní navigace

Microsoft chce sjednotit Outlooky. Poběží v nich webové miniaplikace

13. 10. 2020

Sdílet

Co se poštovních klientů týče, Microsoft má v portfoliu zmatek. Většina pošťáků se nazývá Outlook, ovšem jedná o různé produkty. Na Outlook Express se už zapomnělo, plnohodnotný Outlook máme patrně nejvíce spojený s Windows. Platí ostatně za nejkonzervativnějšího klienta, který je oblíbený u starších lidí, kteří si na něj zvykli, mladší lidé se přes jeho složitost nepřenesou. Jedná se o stálici, jež se dlouhé roky téměř nemění.

Microsoft složitost místo nového klienta zkouší řešit zjednodušeným pásem karet. Jako moderní a elegantní e‑mailový klient naopak působí Outlook pro macOS, jenž platí za úplně jiný produkt. Pak existují ještě Outlooky pro Android a iOS, nad rámec toho Microsoft navíc poskytuje vlastní plnohodnotné e-mailové služby s podobnými názvy. Outlook.com je freemail pro spotřebitelský trh, Outlook Web App platí za jeho alternativu pro podniky.

Určité kroky ke sjednocení jsme už zaznamenali. Obě webové služby z uživatelského pohledu nabízí stejné prostředí a funkce, ale také využívají stejnou infrastrukturu. I v rámci Office Microsoft dříve podnikl snahu o sjednocení kódu. Jak si všiml Tony Redmond, Redmondští teď pracují na dalším sjednocení, které se dotkne všech Outlooků. Firma o tom skrze své zástupce promluvila na konferenci Ignite 2020 v rámci prezentací The Evolution of OutlookDelivering a better, more innovative Outlook faster than ever.

Nové funkce pro všechny Outlooky

Tím, že Microsoft sjednotí architekturu Outlooků, dlouhodobě ušetří, přitom nabídne konzistentní uživatelský zážitek. Bez ohledu na platformu budete vědět, co vám Outlook může nabídnout. Navíc se do klientů nové funkce dostanou rychleji. Jednotná architektura se netýká pouze e-mailu, ale celého balíku Office. Do Outlooku vplouvají funkce pro psaní z Wordu a tento trend bude pokračovat.

Nakonec by uživatelské prostředí poštovních klientů mělo být postavené na technologii React a pojítkem s okolním světem se stane Microsoft Sync Technology. Podle Microsoftu je velice rychlá. Co se první zmíněné technologie týče, přechod webových Outlooků na React dle výrobce vyústil mj. v až 8× rychlejší načtení zprávy a přitom se oproti dřívějšímu stavu téměř 6× snížily požadavky na paměť.

Jestliže jste popis vize výše pochopili tak, že se některé klienty výrazně změní, nebude to zřejmě ten případ. Zdá se, že Microsoft webový Outlook považuje za vlajkovou loď, neboť de facto vezme některé jeho funkce a ty „napasuje“ na stávající klienty. Říká tomu Outlook on the web Powered Experiences (OPX). Pro původně webové funkce využije webové jádro používané Edgem, takže v klasických klientech v některých případech doslova poběží vložené webové minaplikace.

Jak na webu, tak např. v Outlooku pro Windows tedy funkce bude tvořit stejný kód. První takovou přidanou funkcí z webu (miniaplikací, chcete‑li) bude hledání místností pro plánování schůzek. Díky uvedené koncepci se další případní úpravy funkce hned přepíší do ostatních klientů. Časový plán pro kompletní sjednocení klientů Microsoft nezveřejnil, lze ale předpokládat, že půjde o dlouhodobý projekt.

Microsoft o Outlooku na Ignitu 2020

MMF24

Zdroj: Ignite 2020 (1, 2) via Petri

Byl pro vás článek přínosný?