Hlavní navigace

Microsoft oživí slavný DOS. Poběží rychleji na slabších počítačích a tabletech

1. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jistě jste si všimli toho, jak Microsoft postupně optimalizuje Windows, aby běžela i na slabších počítačích. V posledních letech do toho začaly promlouvat ještě výkonově strádající tablety. Po vrcholu v podobě Windows Vista se tedy vracíme k méně náročným operačním systémům. Ve Windows 8 zašel Microsoft tak daleko, že průhledné prostředí Aero nahradil za neprůhledná plochá okna, která rovněž ladí s Metrem.

Tip: ExtraCoin: měna budoucnosti. Těžit může každý, výnosy zaručeny

Jak jsme už psali, s novým ředitelem se řád věcí ve firmě změnil. Nadella se po několika týdnech debat a porady s Billem Gatesem rozhodl, že současná Windows na tabletech nemají co dělat. Chce výrazně prodloužit výdrž zařízení při běhu na akumulátor a trumfnout Apple s Googlem. Do hry se proto po mnoha letech vrátí oblíbený MS-DOS, jehož někteří dodnes nosí ve svých srdcích.

Tento systém slibuje tak nízké vytěžování počítače, že vám tablet vydrží na práci i měsíc nebo dva. Můžete namítnout, že textové rozhraní není na dotyk zrovna dobře stavěné. To prý Nadellův tým vyřeší tím, že vyberou mnohem větší písmo, s nímž se příslušně zvětší prvky na obrazovce. Čil žádná věda. Podle neoficiálních informací se také uvažuje o variantě, kdy k tabletu budeme připojovat myš.

 

Vývojový tým by se tak nemusel potýkat s těžkostmi odlišného návrhu ovládání a Microsoft by jednoduše inkasoval peníze za stejný produkt jako před lety. Jak má firma ve zvyku, uvede na trh několik edic. Prozatím se mluví o MS-DOS 2014 Home Basic. Ta ovšem bude natolik základní, že v designově zvládnuté krabici nenajdete ani instalační médium.

KL24

Protipólem bude nejdražší a funkčně nejbohatší edice MS-DOS 2014 Optimus Prime Ultra Plus. Mezi nimi najdete ještě několik desítek dalších edic. Stačí si vybrat, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. Poslední střípek informace hovoří o tom, že jeden z další generace tabletů Surface bude mít disketovou mechaniku. Stále se avšak neví, jestli mechanika nebude uvedena jako externí periferie, kterou si dokoupíte za mírný příplatek (asi do 20 000 Kč).

MS-DOS Optimus Prime Ultra Edition
MS-DOS Optimus Prime Ultra Edition

Byl pro vás článek přínosný?