Hlavní navigace

Microsoft podporuje nošení zařízení s Windows RT do práce. Copak chystá?

20. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jde o firmy, Microsoft již před nějakou dobu udělal jasno v tom, co za Windows se do podniků bude hodit. Windows pro ARM, dnes již oficiálně známá jako Windows RT, nebudou podporovat desktopové aplikace od třetích stran, zbude jim v podstatě pouze Metro. Běžná Windows 8 pro platformu x86 naproti tomu obsáhnou plnohodnotný desktop, včetně nových funkcí, z nichž k nejočekávanějším patří Windows To Go. Tak si každý bude moct nosit plnohodnotný systém na flash disku. Naproti tomu edice RT, určená zprvu prakticky čistě pro tablety, se ani nepřipojí k doméně.

 

Jistá naděje pro tabletový systém však zřejmě existuje. Microsoft do jisté míry podpoří zaměstnance, kteří do práce nosí vlastní hardware. Zařízení s procesorem ARM bude v zaměstnání částečně použitelné. Firmy samozřejmě nemohou svým zaměstnancům dodávat aplikace přes Windows Store, Osmičky nicméně budou obsahovat firemního klienta. Skrze něj budou do zařízení zaměstnanců instalovány podnikové aplikace, které se ve veřejném katalogu Windows Store z principu nikdy neobjeví. Zaměstnanec se bude moct připojit k firemní síti prostřednictvím svého e-mailu a hesla, sloužit k tomu bude funkce ukrytá v Ovládacích panelech:

Správce z firmy přidělí takovému počítači (nejčastěji tabletu) certifikát. Když bude chtít, přístup k firemní síti danému stroji zase rychle odebere. Administrátor bude mít k ruce několik možností, jak takový počítač v souvislosti s firemní sítí ovlivnit. Nastaví například maximální počet pokusů k zadání hesla. Pokud bude limit překročen, zařízení se uzamkne a nebude z něj možné nic vydolovat. To je ochrana proti krádeži, co když jej ale uzamknete omylem vy sami? Do konzole, která bude stále přístupná, zadáte klíč k obnovení. Ten mohou nová Windows sama ukládat do cloudové jednotky SkyDrive.

Když se k firemní síti připojíte, bude mít k dispozici „podnikový koutek“. Ten bude vypadat zhruba takhle:

KL24

Původní myšlenka, že se Windows 8 pro ARM mají od firemního prostředí držet dál, se tak pomalu rozpadá. Co dalšího redmondští chystají? Nechme se překvapit.

Zdroj: Building Windows 8

Byl pro vás článek přínosný?