Hlavní navigace

Microsoft přiznal, že nejnovější verze Windows 11 snižuje výkon počítače

14. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Windows 11 v nejnovější verzi (pod označením 22H2) způsobuje problémy s výkonem. Dochází k trhání obrazu a poklesu snímkové frekvence. Microsoft tuto aktualizaci pozastavil, ale za poslední měsíc si ji stáhlo již velké množství počítačů.

Windows 11 ve verzi 22H2 (druhá polovina roku 2022) je dostupná pro většinu zemí od září. Kromě poklesu výkonu, což je znatelné hlavně při hraní her, se objevují také typické obrazovky smrti BSOD. Problém se má vlastně týkat pouze her (vlákno na Redditu).

Nejprve se problémy objevily jen u grafik od Nvidie, což měla vyřešit nová verze aplikace GeForce Experience. Microsoft později uznal, že nová verze Windows nechtěně povoluje funkci ladění výkonu grafiky.

Tip: Microsoft plánuje novou verzi Windows každé tři roky. Dočkáme se Windows 12?

Microsoft aktualizaci pro nespecifikovanou část počítačů (těch, které Microsoft považuje v tomto ohledu za problémové) pozastavil a těm, kteří si ji již nainstalovali, vzkazuje, že problémy mohou být opraveny i pomocí aktualizace konkrétních her. Případně mohou uživatelé vrátit Windows na předchozí verzi ručně.

MMF24

Jak vrátit předchozí verzi?

V Nastavení vyberte Systém, pak Obnovení a poté Přejít zpět, čímž se vrátíte k verzi softwaru bez aktualizace 22H2.

Microsoft kažopádně slibuje přinést řešení v nadcházející aktualizaci. Zda se problémy mohou týkat i Windows 10 22H2, Microsoft neuvádí.

Zdroj: Microsoft via Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.