Hlavní navigace

Microsoft se dohodl s Googlem. Protokol EAS zůstane aktivní do konce roku

1. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nemohlo vám uniknout, že Google ve své zdarma dostupné edici Gmailu přestane podporovat synchronizační protokol Exchange ActiveSync. Ačkoli je pokročilý a zahrnuje jak e‑maily, tak kalendář nebo kontakty, za použití se platí výrobci, v tomto případě Microsoftu. Google synchronizaci pomocí EAS nabízí pod názvem Google Sync. Internetový gigant se licencované technologie chtěl původně zbavit 31. ledna, následně však osudné datum posunul na 31. červenec.

Komentář: Google chce odstranit YouTube pro WP, zabíjí otevřenost

Protože je dnes 1. srpna, nejspíš vás zajímá, jak se to s podporou má. Tedy, starat se budou především uživatelé Windows Phone. Ti sotva získali podporu pro protokoly CardDAV a CalDAV, navíc se to týká pouze osmé generace systému.

Dva zmíněné protokoly synchronizují kontakty a kalendář, IMAP pak e‑mail. Windows Phone donedávna podporovala pouze ten poštovní. Zbytek musel Microsoft doprogramovat. Sice o tom taktně mlčí, ale CardDAV a CalDAV podporují Windows Phone 8 GDR2. Pokud jste aktualizaci pro své zařízení ještě neobrželi, měli byste již dnes se službami od Googlu utrum.

 

MMF24

Ten se k situaci postavil naštěstí lépe než bychom čekali. Aby stihla proběhnout distribuce aktualizace, zůstane Google Sync aktivní déle, než se plánovalo. Microsoft má čas do konce roku, posléze bude spojení skrze Exchange ActiveSync na věky ukončeno. Pokud tedy nepoužíváte placený Gmail. Méně příjemně se teď asi cítí majitelé zařízení s Windows Phone 7, kteří budou nahraní. Leda by se Redmondští obtěžovali vyrobit a uvolnit příslušnou aktualizaci také pro tento starší systém.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?