Hlavní navigace

Microsoft si z Androidu udělal dojnou krávu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pět až patnáct dolarů vydělá Microsoft na každém prodaném telefonu s Androidem. Tedy na těch, jehož výrobci s ním mají patentovou dohodu. A těch zřejmě bude přibývat.

Loni řekl šéf Microsoftu, že Android není zadarmo. Opravdu svobodný a bezplatně nabízený systém už dnes zřejmě nelze vyvinout, protože v zemích, kde platí softwarové patenty, už prostě „na každou pitomost existuje papír“.

Loni proto největší výrobce androidích telefonů HTC začal platit licence Microsoftu. Později se provalilo, že je to 5 USD za každý prodaný telefon. Dle objemů prodejů tak může paradoxně Android vydělat Microsoftu více než jeho vlastní Windows Phone 7. Potvrzeno to není, neboť firma nezvěřejňuje takto detailní finanční zprávy.

Samsung Galaxy S IIGalaxy S II nejnovější Android Samsungu, foto: Samsung

Každopádně takových dohod už existuje více a k další směřuje Samsung, dvojka na trhu. Ten by měl podle Reuters platit za každý telefon 15 USD. Proč tak hodně? Inu, HTC byl vždy dobrý partner Microsoftu už v dobách Windows Mobile a teď produkuje nejvíce telefonů s Windows Phone. Samsung nesměle vydal pouze jeden dva telefony. Je možné, že až jich nabídne více, i Microsoft sníží taxu.

Na závěr bych si nechal dvě otevřené otázky. Neznám na ně odpověď, ale měly by být vysloveny. Poplatky se účtují pouze v zemích, kde platí softwarové licence? Bude Samsung platit i za systém Bada?

CS24

Aktualizováno: První odpověď zní zřejmě ano. Například v Evropské unii nemusí výrobci odvádět nic. Pěkně o tom referuje známý právník Florian Müller, který se zabývá právě záležitostmi ohledně softwarových patentů. Mj. dodává, že Microsoft už zřejmě má tajnou dohodu s HP i LG a nedávno podepsal i s menšími výrobci jako Onkyo, General Dynamic Itronix, Velocity Micro a Wistron. Dále trefně podotkl, že v situaci okolo Androidu selhává Google, protože negarantuje žádnou záruku, že systém je opravdu zdarma a nehrozí soudní oplétačky kvůli patentům. A „škůdcem“ není pouze Microsoft, ale také Apple, Amazon a další, kteří tvrdí, že Android zneužívá jejich patenty. Tou největší hrozbou je ovšem Oracle.

Zdroj: Reuters, Neowin

Byl pro vás článek přínosný?