Hlavní navigace

Microsoft Surface Laptop 3: Takhle má vypadat pořádný ultrabook (recenze)

31. 3. 2020

Sdílet

Surface Pro, Surface Go, Surface Book, to vše jsou pouze tablety, ke kterým se dá připojit klávesnice. Pokud takové zařízení cíleně chcete, je to dobrá volba, patří k nejlepším na trhu. Mají však omezení plynoucí z konstrukce: většina hardwaru je umístěna za displejem, špatně se nastavuje úhel displeje, klávesnice bývá měkčí. Jen Surface Book je v tomto trochu lepší.

Pokud chcete zařízení, na kterém budete většinu času jezdit prstem po displeji a připojitelnou klávesnici využijete jen na občasné napsání nějakého příspěvku, budete zřejmě spokojeni. Pořádný laptop je ale v nabídce jen jeden – Surface Laptop 3.

Tip: Recenze Surface Laptop 2

Surface Laptop 3 je tenký a lehký ultrabook s velmi dobrý výkonem i svižností systému. Nadstandardní je i jeho výdrž na akumulátor. Microsoft exceluje v kvalitě provedení i multimédiální výbavě – slušnou webkameru doplňuje čistě hrající repro, žádné chrchláčky. Surface Laptop 3 je prémiové zařízení, ovšem cenou spadá do střední třídy. Prodává se za 25 až 44 tisíc podle konfigurace.

Surface Laptop 3 je již podle názvu třetí generací microsoftího notebooku. Existuje ve dvou verzích 13,5 a 15", přičemž ten větší se pojí s procesorem Ryzen 5 od AMD. Menší 13,5" model můžete mít ve čtyřech barevných provedeních a dvě z nich jsou včetně povrchu Alcantara.

Microsoft Surface Laptop 3 recenze11Alcantara je materiál pocitově podobný broušenému semiši, technologicky jde ale o plast (něco jako vinyl). Tento extrémně příjemný povrch může mít nižší životnost, pokud se k notebooku nebudete chovat hezky. Nečistoty ze zamaštěných rukou z kovu umyjete, na Alcantaře se po delším čase používání projeví. Ale pokud je laptop jen váš a nechováte se k němu jako prasátko, stojí to za to.

Líbí se vám Alcantara, nebo preferujete kovový povrch?

Displej

Víko displeje otevřete jednou rukou, kloub jde ztuha tak akorát. Neustále máte pocit prémiovosti, neboť na celém notebooku snad nenajdete levnější materiály. Nikde nic nevrže. Víko displeje ale otevřete pouze do úhlu 137°.

Displej má netradiční poměr stran 3:2 a rozlišení 2256 × 1504 px. Jde o IPS a překvapivě Microsoft nepoužil tenké rámečky. Na každé straně je tak zhruba centimetrový černý pruh, což ale není nic hrozného. Displej je dotykový a jeho digitizér velmi přesný.

Microsoft Surface Laptop 3 recenze2 Úhel otevření displeje 137°

Rozsah jasu činí 1,6 až 234 nitů (lepšími sondami ale v zahraničních recenzích naměřili více) při kontrastu 1300:1. Maximální jas se zdá nízký, ale reálně je dostatečný. Spíše jde o nějaký problém při měření, neboť i u jiného zařízení Surface jsem stejnou sondou naměřil málo, byť displej svítil dostatečně.

Tyto displeje vychází z PixelSence. Microsoft v roce 2012 koupil společnost Perceptive Pixel a vyvíjí si je od té doby sám. I proto ten netradiční poměr stran. Podle vendoru z HWInfo jde o Sharp.

 

V nastavení lze zvolit dva barevné profily: sRGB a „vylepšený“, což znamená širší barevný gamut. Vyvážení bílé je na poměry notebooků vcelku přesné u obou. Nechybí ani senzor okolního jasu. Výrobcem netradičního displeje je Sharp.

displej 13,5", lesklý dotykový IPS, 2256 × 1504 px
výrobce a model Sharp LQ135P1JX51
maximální otevření víka 137°
automatický jas ano
rozsah jasu 1,6 až 234 (350) cd/m² (120 při 74 %)
hodnota černé (při jasu 120 cd/m²) 0,09 cd/m²
kontrast (při jasu 120 cd/m²) 1303:1

Klávesnice

Klávesnice má příjemný nízký zdvih. Na testovaném kusu ještě česká diakritika chybí, ale lokální zastoupení Microsoftu pilně pracuje na gravírování a lokalizaci, za což jim patří velký dík. Znaky mají velmi kvalitně provedené bílé podsvícení ve třech úrovních. Po krátké nečinnosti pohasne a aktivuje se buď stiskem klávesy, nebo i přejetím prstu po touchpadu (to většina konkurence neumí).

Numerický blok zde nenajdete, ale chybí i u 15" varianty. Některé značky od něj zkrátka upustili, neboť preferují „krásný design“ před „notebooky pro účetní“. Za mne je to velká škoda.

Horní řada kláves funguje v základu pro multimédia a až přes Fn (stiskem nebo s aretací) se přepne na F-klávesy. Tlačítka však nejsou oddělena po čtyřech pro lepší nahmátnutí a mezery mezi nimi jsou vždy stejné. Na F-klávesy se dočasně nepřepne ani s Altem (typicky Alt+F4 musíte stisknout zbytečně jako Fn+Alt+F4).

Zapínací tlačítko není naštěstí v roku a pro zabránění vypnutí omylem je prohozené s klávesou Delete. Microsoft by však udělal lépe, kdyby jej zcela osamostatnil. Rozložení kláves odpovídá typu ANSI, tedy jednořádkovému Enteru a dlouhému levému Shiftu. Více evropská verze ISO se ani nedělá. Kurzorové šipky jsou v rámci designu utopené a špatně nahmátnutelné. Bohužel stejně jako u řady konkurenčních laptopů.

Vedle této verze klávesnice by měl existovat ještě UK a DE layout, ale i podle zahraničních recenzí to vypadá minimálně na stejný fyzický tvar.

Microsoft Surface Laptop 3 recenze5 Dokonalý touchpad

Touchpad je extrémně povedený a přesný. Většinou chválí jeho provedení zejména u ZenBooků od Asusu, ale touchpad u Surface Laptopu je tak o dvě třídy výše. Platí to i pro perfektně sladěná gesta a ovládání Windows. Proč tohle nejde (kromě Applu) i u jiných značek a proč jim s tím Microsoft nepomůže (jde přece o jeho Windows) nevím. Microsoft u Surfacu využívá běžné ovladače Precision. Stejný využívá například Dell XPS 13.

Konektory a výbava

Konektorová výbava zahrnuje pouze jedno USB-C 3.1, jedno USB 3.1 a sluchátkový jack na levé straně. Vpravo je pak proprietární nabíjecí magnetický konektor. Ten by měl být výhodou, notebook stejně jako u MagSafe od Applu nelze přes kabel omylem shodit ze stolu. Konektor lze zapojit v obou směrech, ale může se stát, že si jej zbytečně příliš zalomíte. Jeho zacvaknutí navíc není tak rychlé jako u MacBooků. Není to špatné, ale osobně jsem si nezvykl.

Microsoft uvádí výdrž při standardním používání 11,5 hodin. V benchmarku to vyšlo na 10 hodin a 15 minut a film dokáže Surface Laptop přehrávat osm hodin. Za hodinu v nabíječce se dostanete na 83 %, přičemž nabíječka je příjemně kompaktní, takže není problém ji nosit sebou v batohu. Má v sobě další USB konektor, takže slouží i jako jednoduchý replikátor portů.

Microsoft Surface Laptop 3 recenze12 Nabíječka má v sobě další USB port
Výkon Microsoft Surface Laptop 3 hwinfo
PCMark 10 5 210 bodů
Cinebench R20 1 635 bodů
Cinebench R15 (xCPU)
3DMark (time spy) 912 bodů
Crystal Disk Mark Microsoft Surface Laptop 3 cdm
Výdrž
kapacita akumulátoru 46 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 10:15 h
Powermark (Balanced)
Powermark (Productivity)
přehrávání Full HD H.265 videa  8:04 h
rychlost nabití za 60 minut 83 %

Rozborka

Počítač nelze uživatelsky otevřít. Nicméně pod přilepenými gumovými krytkami je čtveřice šroubků a po jejich povolení by alcantara s klávesnicí měla jít oddělat – místo caplíků drží na magnetech. Proti Surfacu Laptop 2 jde o velké zlepšení.

Uvnitř je jeden prakticky neslyšitelný ventilátor. Teoreticky je vyměnitelné SSD, paměti jsou napevno napájené na desce.

Konfigurace

Vedle úvodního výběru velikosti, kdy 13,5" variantu dostanete s procesorem od Intelu a 15" s Ryzenem, můžete dále vybírat i podrobnější konfiguraci.

Operační paměť můžete mít 8 nebo 16 GB, SSD disk o velikosti 128, 256, 512 GB nebo 1 TB. Procesor je buď Intel Core i5-1035G7 nebo  i7-1065G7. V případě AMD pak Ryzen 5 nebo Ryzen 7. U třináctky máte na výběr ještě Alcantaru nebo klasický kovový povrch. Udávaná výdrž obou verzí je stejná (11,5 hodin).

model Microsoft Surface Laptop 3
konfigurace VGY-00008, model 1867
představení / zahájení prodeje říjen 2019
displej 13,5", lesklý dotykový IPS, 2256 × 1504 px (Sharp LQ135P1JX51) 3:2
procesor Intel Core i5-1035G7 (10nm, Ice Lake) na 0,1–1,5 GHz (turbo 3,7 GHz), 4/8 jader, TDP 15 W
grafický čip Intel HD Graphics 940
operační paměť 8 GB
SSD 128 GB NVMe (Toshiba KBG40ZNS128G)
HDD (úložiště) ne
klávesnice alfanumerická, podsvícená, diakritika bude, dlouhý Shift, jednořádkový Enter (ANSI)
porty USB-C 3.1, USB 3.1, jack
sítě Wi-Fi (802.11ax Intel AX201), Bluetooth (5.0), LAN (ne), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků Windows Hello (kamera)
akumulátor 46 Wh
rozměry a hmotnost 308 × 223 × 14 mm / 1,27 kg
OS Windows 10 Home
doporučená cena 29 990 Kč

Hodnocení

Celkově jsem byl ze Surfacu Laptop 3 nadšený. Microsoft prostě hardware umí a i když to často zkouší s různými konvertibilními hybridy, které nejsou stoprocentní ani u jedné z činností, občas se trefí do černého. Tohle je zkrátka „pan ultrabook“. S jakoukoiv možností upgradu se ovšem předem rozlučte. Jakmile Surface morálně zastará, je s ním konec.

Nenajdete zde žádný zbytný trial antiviru, za který dostávají peníze výrpbci notebooků, ale bloatware typu Candy Crush Saga je zdá se všudypřítomný.

Není to stroj na hry, ale na práci je velmi svižný. Má velkou výdrž na baterii, dobře se na něm píše (i přes prohřešky proti ergonomii) a zkrátka se velmi dobře používá. Zvlášť s touchpadem je to proti běžným notebookům úplně jiná liga.

KL24

+: kvalitní provedení, dlouhá výdrž, velmi kompaktní nabíječka, výborný touchpad, kvalitní reproduktory, alcantara, bude i česká diakritika

: neergonomický layout klávesnice, malý úhel otevření displeje, nelze téměř upgradovat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.