Hlavní navigace

Microsoft uvolnil Internet Explorer 11 Release Preview pro Windows 7. Je osekaný

18. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V minulém roce Microsoftu velmi dlouho trvalo, než do Windows 7 přinesl Internet Explorer 10. Prohlížeč byl dokončen v srpnu společně s Windows 8, ovšem teprve v půlce listopadu společnost vydala aspoň rozpracovanou ukázku. Do té doby mlčela. Hotový prohlížeč uživatelům populárních Sedmiček doručila až v únoru tohoto roku.

Tip: Začínáme s Internet Explorerem 10, prohlížečem se dvěma tvářemi

Takové zpoždění je zvlášť v době, kdy Chrome nebo Firefox běžně přidávají funkce každých šest týdnů, opravdu na pováženou. Microsoft znovu stejnou chybu neudělá. Je září a vývojový tým vypustil skoro hotové ukázkové vydání Internet Exploreru 11 pro Windows 7. Podobně jako desátá generace, ani jedenáctá nebude zlomová. Největší změny se odehrály v edici určené pro dotekové prostředí z Windows 8.

Více koňů pod kapotou

Desktopová obdrží především vylepšení pod kapotou. Není to tak dávno, co jsme psali např. o pozitivním rozšířeném vlivu hardwarové akcelerace na načítání obrázků. Podle Microsoftu je tato verze IE 11 v Sedmičkách nejrychlejší v oblasti zpracování JavaScriptu. Měřil ovšem ve SunSpideru, který je obecně považován za zastaralý a pro potřeby dnešních prohlížečů nevyhovující. Jistě půjde o rychlý prohlížeč, v reálném světě se ale bude muset osvědčit.

Kromě výkonu nabídne prohlížeč lepší podporu webových standardů, jmenovitě např. WebGL. Jinak nechybí prediktivní načítání stránek nebo nové nástroje pro vývojáře, dostupné pod klávesou F12. Logicky se budete muset obejít bez funkcí spjatých s Windows 8.1. Synchronizace panelů bez přihlášení k Microsoft Account není možná.

Méně funkcí než ve Windows 8.1

Microsoft by sice mohl přihlášení řešit přímo v prohlížeči (má to tak Chrome, Firefox i jiní), což ovšem neudělal. Také možnost otevřít až 100 panelů současně zůstává vyhrazena edici pro Metro. IE 11 pro Windows 7 nepodporuje dokonce ani protokol SPDY, s nímž si sourozenec pro Windows 8.1 rozumí. Odepřen desktopovým uživatelům zůstává i lepší režim zabezpečení. Prohlížeč tedy bude významně osekaný.

 

Konečná verze bude dostupná později na podzim. Microsoft nic bližšího neprozradil, ale jen těžko předběhne uvedení Windows 8.1. Podle toho, co naznačuje a říká, ale vydání prohlížeče pro Windows 7 nepřijde o mnoho později. Naopak by se mělo vydání měla překrývat. Moderní nástroj na surfování tím pádem bude rázem dostupný na více než 50 % desktopů na světě.

Internet Explorer 11 Release Preview můžete stahovat z webu Microsoftu. Podporovány jsou jen Sedmičky se Servisním balíčkem. Program obsahuje český překlad.

Cloud24

Zdroj: Exploring IE | IEBlog | ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?