Hlavní navigace

Microsoft uvolnil ke stažení Silverlight 5

12. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

S mírným zpožděním dorazil hlavní konkurent Flashe. Minimálně na webu se mu konkurovat příliš nepovedlo, což Microsoftu oficiálně nevadí, neboť považuje HTML5 za jedinou opravdovou multiplatformní možnost, jak vyvíjet aplikace. Silverlight 5 nicméně přináší řadu velmi pozitivních novinek, například hardwarové dekódování videa v H.264 a funkce na korigování rychlosti přehrávání. Vylepšení v oblasti tisku znamenají zmenšení velikosti výstupního souboru a naopak zvýšení kvality.

Tip: Skončí vývoj Silverlightu?

Lepší využití hardwaru (v tomto případě grafické karty) spočívá také v podpoře hardwarově akcelerovaných 3D vizualizací, které mohou být uvnitř aplikací. Vizualizace využívá API XNA. Po dvaceti měsících vývoje vývojáři mohou poděkovat za pěkná vylepšení. Stále ovšem nikdo neví, zda bude vývoj Silverlightu pokračovat. Stále se zdá pravděpodobné, že by snad mohl v nějaké formě přežít, aby se v něm daly nadále tvořit aplikace, především pro Windows Phone.

Jako zásuvný modul pro prohlížeče budoucnost podle všeho nemá, Internet Explorer v dotykovém prostředí ve Windows 8 už zásuvné moduly nebude podporovat vůbec, do situace by mohly promluvit i mobilní prohlížeče, kde to s doplňkovými moduly také nevypadá dobře. Flash pro mobily řekl své poslední slovo, což se dá tvrdit rovněž o Silverlightu. Oproti svým předchůdcům bude pátá generace podporována neuvěřitelně dlouho, celých deset let, což může také leccos naznačit.

Tip: Kde vězí Silverlight 5?

KL24

Prozatím se Microsoft nevyjádřil ani ke spekulaci, podle níž se neuskuteční konference Mix 2012, která by jinak měla být na tuto technologii z velké části zaměřená. Silverlight 5 každopádně dorazil s více než čtyřiceti vylepšeními, včetně nativní podpory 64bitů, tak si ho užijme. Stahovat můžete ze stránky microsoft.com/silverlight.

Zdroj: Microsoft | ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?